Rovatok

A drámaian kevés matektanár rontja a gyerekek továbbtanulási esélyeit

Egyértelmű, hogy az országos mértékű matematikatanár-hiány súlyosan befolyásolja a gyerekek továbbtanulási esélyeit. De pontosan kiét és hogyan? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Mindenekelőtt tisztáznunk kell: a matematikatanár-hiány nemcsak azt jelent, hogy számszerűleg kevesebb a tanár az országban, mint amennyire szükség volna, hanem sokkal súlyosabb problémára utal. Arra, hogy a matematikatanári pálya nem kívánatos a mai fiatalok körében (a jó matekosok sokkal többet kereshetnek más szakmákban), ezért kevés tehetséges fiatal választja ezt a hivatást, így végeredményben egyre kevesebb jó, tehetséges matematikatanár kerül az iskolákba. A hiány tehát valójában nemcsak azt jelenti, hogy kevés a matematikatanár, hanem azt is, hogy egyre kevesebb a jó matematikatanár.

Ez hogyan érinti a diákokat?

A matektanárhiány súlyosan érint minden általános iskolás gyereket, mivel a matematika érdemjegye beszámít a középfokú felvételibe.

A nyolcadik év után bárhova felvételizik a gyereked, a matematika eredményét nézni fogják. (Öt tantárgy eredményét veszik figyelembe: magyar irodalom, magyar nyelvtan, idegen nyelv, matematika és történelem.) Ráadásul a gimnáziumokban központi felvételit is kell írni matematikából, és esetleg szóbelizni is muszáj. Azok az általános iskolások, akiknél nem elég magas színvonalú a matematikaoktatás, mérhetetlenül nagy hátrányban vannak társaikkal szemben, és jó eséllyel nem ott fognak továbbtanulni, ahol szeretnének.

A matektanárhiány súlyosan érinti azokat a gimnazistákat, akiknek a továbbtanulásához emelt szintű matematika érettségit kell tenniük.

Számos egyetemi szak (például építészmérnöki, pénzügyi, alkalmazott közgazdaságtan) megköveteli az emelt szintű matematika érettségit. Nyilvánvaló, hogy azok a gyerekek, akiknek nem jutott szaktanár, vagy épp kevésbé jó a tanáruk, hátrányban vannak a többiekkel szemben. Kevesebb pontot érnek el az érettségin, emiatt kevésbé jó egyetemre jutnak csak be. Az is lehet, hogy bejutnak az általuk választott egyetemre, de lecsúsznak az államilag finanszírozott helyekről, és akkor önerőből kell az egyetemet fizetniük, vagy kénytelenek diákkölcsönt felvenni. A legrosszabb esetben egyáltalán nem jutnak be az egyetemre.

Ráadásul nem véletlen, hogy ezeken a szakokon megkövetelik az emelt szintű matematika érettségit. Az anyag ugyanis erre épít. Így akinek tudásbeli hiányosságai vannak, nehezebben fog lépést tartani a tananyaggal.

A matektanár-hiány hátrányosan érinthet minden egyetemre felvételiző diákot.

Ahhoz, hogy ezt megértsük fontos tudni, hogy a gimnazisták sokféle számítás szerint gyűjthetik össze a felvételihez szükséges pontokat. Alapvetően fele arányban számítanak a gimnáziumi jegyek és fele arányban az érettségin szerzett eredmény. Ha valaki nem teljesített olyan jól a gimis évei alatt, de ráhajt az érettségire, az érettségi jegyeit is duplázhatja. A lényeg az, hogy a diákok sok szempontot figyelembe véve „sakkozzák” ki, hogy melyik számukra a legjobb megoldás. Ha egy gyerek nem kap megfelelő szintű matematikaoktatást, valószínűleg rosszabbak lesznek a jegyei a tárgyból, és rosszabbul szerepel az érettségin is. A kevés matekpont miatt nehezebben variálja úgy a felvételi lehetőségeket, hogy számára lehető legelőnyösebb pontszám valósuljon meg. A matematikatanár hiány tehát nehéz helyeztbe hoz számos felvételiző gyereket.

Az egyik gyerekem cukrász szeretne lenni, a másik történelem tanár. Nekik minek a matek? Ha szeretnéd tudni, hogy miért hasznos minden gyerek számára a matematikatudás, és miért van szüksége jó matektanárra, kattints!

Címoldali kép: 123rf.com