Rovatok

Egyre több tanár él polgári engedetlenséggel

A pedagógus szakszervezetek március 16-tól határozatlan idejű sztrájkot hirdettek. Erre válaszul a kormány olyan rendeletet hozott, amely sérti az alkotmányos jogukat, mert ellehetetleníti a sztrájkot. Erre sorra polgári engedetlenséget hirdettek a tanárok több budapesti és vidéki iskolában is.

A rendeletben lényegében az áll, hogy a sztrájk alatt gyakorlatilag ugyanolyan feltételeket kell biztosítani, mintha rendes tanítási munkarend lenne az iskolákban. Ez természetesen lehetetlen elvárás.

“Mennyire bátor dolog oktatásra vonatkozó rendeletet hozni péntek este? Vajon meddig hajlandóak még elmenni, hogy akadályozzanak minket alkotmányos jogaink gyakorlásában? Mi lesz a következő lépés?” – teszi fel a kérdéseket Facebook-oldalán a Pedagógusok Szakszervezete.

Az elmúlt napokban számos iskolában “polgári engedetlenséget” hirdettek tanárok – így tiltakozva a kormány lépései ellen.

Először február 14-én a budapesti Szent László Gimnázium tanárainak egy része nem vette fel a munkáját, majd az ő példájukat követte a Kölcsey Ferenc Gimnázium, ahol február 15-én tizenheten nem tanítottak, szerdán, feburár 16-án pedig a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum követte a példájukat, ahol negyvennyolc tanár nem állt munkába aznap.

A középiskolai tanárok mellé pedig – egyedül az általános iskolai pedagógusok közül – fölsorakozott egy budapesti általános iskola tanára, Simkó Edit, és ő is élt a polgári engedetlenség eszközével.

Ezt követte egy kecskeméti tanár, Petőcz Tamás sztrájkja, aztán már vidéken is egyre többen emelték fel a hangjukat. Március 2-ára Szombathely főterére szerveznek tiltakozó megmozdulást.

Hétfőn, február 21-én még több iskola csatlakozott az akcióhoz: a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium, Szombathelyen a Zrínyi Ilona Általános Iskola és a szigetmonostori Zöldsziget Körzeti Általános Iskola. Budapesten többek között a Leövey Klára Gimnázium, a BGSZC II. Rákoczi Ferenc Technikum, a Fekete István Általános Iskola, a Corvin Mátyás Gimnázium és a Kempelen Farkas Gimnázium tanárai csatlakoztak az engedetlenséghez. A budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium volt diákjai közös nyilatkozatban fejezték ki szolidaritásukat a tanárok mellett. Kecskeméten egy pedagógus, Petőcz Tamás az iskolájából egyedüliként vett részt a polgári engedetlenségben.

A szakszervezetek március 16-ra újabb sztrájkot hirdettek az iskolákban.

Forrás: Telex.hu, Portfolio.hu

Címoldali kép: 123rf.com