Rovatok

Mikor fordulj iskolapszichológushoz?

Az iskolapszichológus rendkívül fontos feladatot lát el. Ezért is jelent komoly gondot, hogy súlyos szakemberhiány van ezen a területen, elsősorban az ország hátrányos helyzetű régióiban.

Mit csinál az iskolapszichológus?

Az iskolapszichológus elsődleges feladata, hogy az iskolában folyó oktató-nevelő munkát a saját szakmai eszközeivel támogassa. Főképp olyan problémákkal foglalkozik, amelyek a gyerekek iskolai életével kapcsolatosak: tanulási és viselkedésbeli problémák, konfliktusok a kortársakkal vagy a diák és a tanár(ok) között.

Az iskolapszichológustól segítséget kérhet a tanuló, a pedagógus és a szülő is. Fontos azonban megjegyezni, hogy 16 éven aluli diák esetében a szülők beleegyezésére és közreműködésére mindenképp szükség van ahhoz, hogy az iskolapszichológus a gyerekkel közvetlenül foglalkozhasson.

Milyen problémákkal fordulhat a szülő az iskolapszichológushoz?

Például

  • ha a szülő azt tapasztalja, hogy a gyerekének tanulással kapcsolatos nehézségei támadtak, nem eléggé motivált vagy konfliktusa támadt egy pedagógussal, felelésnél szorong, fél.
  • ha alvásproblémái vannak, alacsony önértékeléstől szenved, nem megfelelő az időbeosztása.
  • ha a szülő tudomást szerez arról, hogy az iskolában a kortársakkal adódtak gondjai a tanulónak, esetleg a gyerek úgy érzi, kiközösítik, bántalmazzák.
  • ha iskolán kívüli súlyos élethelyzetbe kerül a gyerek, például válás, hozzátartozó halála, költözés, testvérkonfliktusok, szülőkkel való vitás ügyek.
  • ha a gyerek tanácstalan, hogy milyen közép- vagy felsőfokú intézményben tanuljon tovább, az iskolapszichológus segítséget nyújthat a pályaválasztási döntéshozatalban is.
  • bármilyen egyéb krízis esetén.

Az iskolapszichológus eldöntheti, hogy az adott ügyben egyénileg foglalkozik a gyerekkel, vagy bevonja az osztály- vagy az iskolaközösséget is a kérdéses problémába. A szakember a hozzá érkező információkat bizalmasan kezeli, de ahol a törvény előírja, például szexuális erőszak vagy bántalmazás esetén, valamint egyéb esetekben, ha a tanuló védelme érdekében szükség van rá, ott 72 órán belüli jelentési kötelezettsége van a Gyermekjóléti Szolgálat felé. Ha szükséges, a gyereket a gyermekpszichiátriára vagy a Pedagógiai Szakszolgálathoz irányítja további ellátásra.