Rovatok

Tanár szakos hallgatók állnak ki a tanárokért

Három nap alatt több mint 670 tanár szakos hallgató írta alá azt a szolidaritási nyilatkozatot, amellyel a sztrájkjogért harcoló tanárok mellett állnak ki. Az egyetemisták azt írják, mindannyian feltették már maguknak azt a kérdést, milyen közoktatásba kerülnek majd frissen végzettként, és hogy egyáltalán szeretnének-e tanárként elhelyezkedni. Ezekre a kérdésekre a sztrájkot gyakorlatilag ellehetetlenítő kormányrendelet megjelenése óta még nehezebb választ adni.

„Milyen közoktatás vár ránk? Milyen világba csöppenünk majd tanárként? Egyáltalán, szeretnénk tanárként elhelyezkedni? Ezek azok a kérdések, amelyek valamennyiünkben felmerültek az egyetemi éveink alatt (…) Mindannyian különbözőek vagyunk, más-más jövőképpel. Ugyanakkor egyetértünk abban, hogy ezekre a kérdésekre péntek óta még nehezebb választ, válaszokat adnunk” – olvasható abban a szolidaritási nyilatkozatban, amelyet tanárszakos egyetemisták jegyeznek.

A tanár szakos hallagtók a nyilatkozatukkal szeretnének szolidaritást vállalni azokkal a leendő kollégáinkkal, akik az elmúlt napokban polgári engedetlenségi akcióba kezdtek. Azt írják, támogatják őket abban, hogy az alaptörvényben foglaltaknak megfelelően élhessenek a sztrájk megszervezésének és az abban való részvételnek a jogával. Hozzáteszik azt is, hogy a szolidaritásukról önállóan döntöttek, nyilatkozatuk nem áll összefüggésben sem egyetemeikkel, sem a szakszervezetekkel, sem gyakorlóiskoláikkal sem.

A hallgatók által emlegetett pénteki nap, február 11. volt. Aznap jelent meg az a kormányrendelet, amely részletesen felsorolja, pontosan milyen szolgáltatásokat kell nyújtani az iskolákban, óvodákban sztrájk idején. A rendelet addig lesz érvényben, amíg „a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló” törvény – vagyis március 16-án, a következő pedagógussztrájk idején még biztosan.

A két nagy szakszervezet szerint a rendelet alaptörvény-ellenes, ezért – ha kell – akár nemzetközi bíróság elé viszik az ügyet. Közben legalább tizenkét iskolában kezdtek akciózni tanárok: úgy tiltakoztak a sztrájkrendelet ellen, hogy egy-egy napra megtagadták a munkát. Így döntött számos tanár például a budapesti Szent László Gimnáziumban, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, az Eötvös József Gimnáziumban, a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban, Szakgimnáziumban és Technikumban és számos hozzájuk azóta csatlakozó budapesti és vidéki iskolában.

Forrás: Eduline.hu

Címoldali kép: 123rf.com