Rovatok

A tanulási módszer, ami csodát hozott az írországi iskolákba

Nem mindegy, hogy milyen iskolába jár a gyerek, hol tölt el az életéből 8, 10 vagy akár 12 évet. Az iskola ugyanis az a hely, ahol elindulunk a felnőtté válás útján, hogy majd felelős, felkészült és független emberekké váljunk. 

Arról már szinte mindenki hallott, hogy a finn tanulók milyen remekül teljesítenek a nemzetközi megméretéseken. Ám van Európában egy másik ország is, amelyről talán kevesebben tudják, hogy középiskolás tanulói szintén rendre kimagasló teljesítményt nyújtanak például a PISA-teszteken, és az olvasási, matematikai és a tudományos műveltségi teszteken. Az ír felnőttek a legképzettebbek közé tartoznak a világon, a 25-64 évesek fele rendelkezik felsőfokú végzettséggel. (Ez a szám az 1970-es években még mindössze 5% volt.) De hogyan érik el ezt a nagyszerű eredményt? Mi az írek titka?

Írországban nagy hangsúlyt fektetnek a korai oktatásra. A gyerekek hatéves korukban válnak tankötelessé́, de a négyéves korosztály majdnem fele, míg az ötévesek 100%-a jár az általános iskola előtti, úgynevezett infant class-okba. Ha bekukkantunk egy ilyen osztályba, irdatlan nyüzsgést, hangzavart találunk. A kicsik apró űrhajósként szaladgálnak fel-le. Néhányan nagyítóval holdkőzeteket vizsgálnak, mások az űrállomásukról megfigyelt idegeneket rajzolják le épp. A játék nagyszerű módja annak, hogy a gyerekek a saját tempójukban sajátítsák el az új ismereteket. Nincs szükség munkafüzetekre. A nevelők sok-sok mozgással, érdekességek megfigyelésével fejlesztik a gyerekek készségeit és képességeit. Az adott témához mindig használnak kapcsolódó könyveket is, például űrhajós történeteket. A gyerekek látszólag arra keresik a választ, hogyan kell az űrben fogat mosni, de valójában az olvasás és írás alapjait tanulják meg.

A játékalapú tanulást 2009-ben vezették be Írországban, és az általános iskola első hat évében központi szerepet kap ez a módszer. Bár a felsőbb osztályokban már kevesebb a bohókás óra, minden korosztály számára van lehetőség játékos alkotómunkára. A gyerekek sokkal könnyebben jegyeznek meg új dolgokat, ha ők irányíthatnak, és közben élvezik is azt, amivel foglalkoznak. A játék ilyen: innovatív, kötöttségektől mentes és szórakoztató.

Írországban a pedagógusi fizetéseket és az iskolák fenntartását is az állami költségvetésből finanszírozzák. Annak ellenére, hogy a fejlett országok közül Írországban a legrövidebb a tanév, itt van a legkevesebb heti órája egy tanárnak, mégis itt a legmagasabb az oktatók fizetése. A középiskolai pedagógusok 20%-kal, az általános iskolai nevelők pedig 30%-kal keresnek többet a fejlett országok átlagánál. A jó fizetések vonzzák a tehetséges embereket, a nagy összegű állami befektetések pedig lehetővé teszik, hogy minél több iskolában alkalmazzák az értékes munkaerőt. 

Statisztikák szerint az iskolai végzettség és az egészség összefügg. Egy kutatás szerint a középiskolát végzettek 5 évvel tovább élnek, mint azok, akik hamarabb abbahagyják a tanulást. A jó egészség hosszú és boldog élethez vezet, az ír nemzet pedig az egyik legboldogabb a világon. Most már tudjuk, miért. 

Címoldali kép: 123rf.com