Rovatok

Forradalmi hangulatban a pedagógusok

Egyre több tanár lázad és szünteti be a munkát időszakosan, hogy éljen alapvető polgári jogával, a sztrájkkal. A kormány ugyanis amellett, hogy kiüresítette a sztrájkjogot, nem enged a követeléseknek és partnerként sem tekint a pedagógusokra. Ezért a március 16-ai, határozatlan idejű munkabeszüntetést további demonstrációk követik.

Nem ér véget a március 16-ra tervezett általános sztrájkkal a pedagógusok tiltakozáshulláma. Az állami közoktatásban résztvevők mellé országszerte csatlakoztak óvodákban, egyházi intézményekben, pedagógiai szakszolgáltoknál és szakképzésben dolgozók is. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Pedagógusok Szakszervezetével együttműködve felhívásban buzdít a sztrájkra, mert nem marad más, mint a végső kényszerítő eszköz, a határozatlan idejű munkabeszüntetés. Közben a sztrájkügyi kormányfőtárgyaló, Kisfaludy László helyettes államtitkár ajánlásokban utasította az intézményvezetőket a sztrájkolókkal kapcsolatos eljáráshoz. A bíróság az elégséges szolgáltatásról szóló kormányrendeletet betartását ismeri el, ezért a szakszervezetek kreatív munkabeszüntetést javasolnak. Azaz azt, hogy a csatlakozók alakítsanak helyi sztrájkbizottságokat, kérjék a szülőket, hogy ne küldjék be az intézményekbe gyermekeiket a kérdéses napo(ko)n, teremtsenek nekik lehetőséget arra, hogy otthon maradjanak. A nevelőtestület ugyanis dönthet a szülő által igazolható mulasztások számának növeléséről és módosíthatja a házirendet (kivéve az egyházi fenntartású intézményekben) is. Ellenben az intézményvezetőnek nincs joga digitális munkarend elrendelésére.

A sztrájk mellett bárki élhet a polgári engedetlenséggel is, amely egy tudatos, erkölcsi alapú jogsértés (tehát formálisan jogellenes). Nem sértheti mások jogait és nem lehet erőszakos, a figyelemfelhívás céljával összhangban, a nyilvánosság előtt kell megtörténnie, az engedetlenségben résztvevőknek pedig vállalniuk kell a felelősségre vonást is – írja a TASZ.

A diákönkormányzatok is kiállnak a tanárok mellett; kockás inges, kockás zászlós Szolidaritási Menetet hirdetnek március 16-ra Budapestre.

Március 17-én emberi jogi témájú szolidaritási nap lesz a CEU épületében az Amnesty International Magyarország és a PDSZ szervezésében, március 19-én 15 órára pedig a Parlament elé várják a kockás inges tüntetőket a pedagógus szervezetek. A szakszervezetek nyílt levélben arra is felszólítják a kormányt, hogy az oktatásban dolgozók sztrájkja idején levont bért fordítsák az Ukrajnából menekülni kényszerülő családok támogatására.