Rovatok

„Na, itt ez a liberális, városi tyúk”– Egy elkötelezett pedagógus megpróbáltatásai

Történetünk lelkes, fiatal pedagógusa a fővárosból egy vidéki kistelepülés iskolájába ment tanítani, ahova a környék hátrányos helyzetű gyerekei jártak. Elhivatottsága és lelkesedése ellenére fél év alatt „kikészült”. Mi történt?

  • A legegyszerűbb kérdésekre is „nemtom tanárnő” vagy vállvonogatás volt a válasz. 
  • A gyerekek önbizalma a padlót súrolta, nem merték kimondani, amit gondolnak, de gondolkodni sem igen akartak. 
  • A tanárnő már a távozást fontolgatta, de végül úgy döntött, nem adja fel.
  • Nekilátott felkutatni olyan módszereket, amelyekkel nehezen tanuló, motiválatlan gyerekeket eredményesebben lehet oktatni. 
  • Olyan izgalmas, interaktív módszereket használ, amelyek a gyerekek képzelőerejét és érzelmeit is bevonja a tanulásba. 

Olvasd el a tanárnővel készült interjúnkat ITT!

Története által jobban megérthetjük, hogy miért fontos, hogy a tanári pálya anyagilag és társadalmilag is megbecsült szakma legyen, hogy önállóan gondolkodó, kreatív és elhivatott pedagógusok tanítsák a gyermekeinket, és hogy milyen nagy szükség van iskolarendszerünk egész szellemiségének megújítására.

Felhívás mindenkinek!
Március 16.: egy nap, egy óra bátorság gyermekeinkért, a jövőért
#polgáriengedetlenség #felhívás #március16
A tanárok, diákok, a szülők, a szakszervezetek évek óta jelzik, hogy az oktatással baj van: a pedagógusok rossz körülmények között, szabadság és megbecsültség nélkül dolgoznak. Ez a gyerekeinknek árt a legtöbbet. Még csak nem is a tananyag vagy az eszközök egyébként halaszthatatlan megújítását követeljük most, hanem a tűzoltást: az oktatásban dolgozók bérének azonnali rendezését. Az ugyanis a kérdés, hogy holnap ki fog tanítani. Ahogy gyerekek nélkül, úgy pedagógusok nélkül sincs iskola! 2022. március 16-ra a szakszervezetek sztrájkot hirdettek, de a kormány tárgyalás helyett rendeletben korlátozta súlyosan a sztrájkhoz fűződő alapjogunkat. Ezért a bérek rendezése mellett a sztrájkjog helyreállítását is követelnünk kell! Ezért szólítjuk a kollégákat sztrájkra vagy akár polgári engedetlenségre, mindenki mást pedig támogatása kifejezésére, akár a sztrájkhoz való csatlakozásra.
Ha egyetértesz a céljainkkal, jelezd nekünk támogatásodat az ív kitöltésével! Akár pedagógus kollégaként, akár állampolgárként állsz mellettünk, sokat jelent a támogatás!