Rovatok

Azonnali változásra van szükség a közoktatásban

Annyira kevés pedagógus maradt a közoktatásban, hogy a diákok az érettségire sem tudnak rendesen felkészülni. 

Mostanra rekordokat döntöget a betöltetlen tanári állások száma, miután egyre több pedagógus kényszerül karriert váltani, a fiatalok pedig messze elkerülik a tanárképző szakokat. A koronavírus, a karanténok és a kötelező oltások még egy lapáttal rátettek az amúgy is kritikus helyzetre. Az oktatási szektor jelenleg olyan munkaerőhiánnyal küzd, amire az elmúlt 12 évben még nem volt példa. 

A fizetetlen túlórák, a túlterheltség, az oktatás központosítása, a társadalmi és anyagi megbecsülés teljes hiánya miatt a tanárok gyakorlatilag menekülnek a pályáról. Fizetésüket 2014-ben fagyasztotta be a kormány, bérük pedig még mindig az akkori minimálbérhez van igazítva. 

Emiatt mostanra olyan szintű munkaerőhiány alakult ki a szektorban, hogy már az oktatás stabil működése sem biztosítható. Sok helyen például az érettségire való felkészítést sem tudják megoldani bizonyos tantárgyakból. Vannak olyan iskolák, ahol állandó szaktanárhiány van, ezért a helyettesítéseket is csak külsős oktatókkal, gyakornokokkal, egyetemistákkal vagy óraadó pedagógusokkal lehet megoldani. 

Nem csak a szaktanárokból, a napközis nevelőkből, iskolapszichológusokból is hiány van. Az általános iskolákban szinte már mindennapos, hogy délután több osztályt vagy csoportot össze kell vonni, hogy a gyerekek felügyelete legalább biztosítva legyen. 

A rendszer vesztesei pedig egyértelműn a gyerekek. A nemzetközi adatok alapján eredményeik folyamatosan romlanak, teljesítményük az elmúlt 10 évben drasztikusan csökkent, a sok helyettesítés miatt nap mint nap bizonytalanságban ülnek be padjaikba, ha egyáltalán megtartják nekik az órákat. 

Felhívás mindenkinek!
Március 16.: Egy nap, egy óra bátorság gyermekeinkért, a jövőért
#polgáriengedetlenség #felhívás #március16
A tanárok, diákok, a szülők, a szakszervezetek évek óta jelzik, hogy az oktatással baj van: a pedagógusok rossz körülmények között, szabadság és megbecsültség nélkül dolgoznak. Ez a gyerekeinknek árt a legtöbbet. Még csak nem is a tananyag vagy az eszközök egyébként halaszthatatlan megújítását követeljük most, hanem a tűzoltást: az oktatásban dolgozók bérének azonnali rendezését. Az ugyanis a kérdés, hogy holnap ki fog tanítani. Ahogy gyerekek nélkül, úgy pedagógusok nélkül sincs iskola! 2022. március 16-ra a szakszervezetek sztrájkot hirdettek, de a kormány tárgyalás helyett rendeletben korlátozta súlyosan a sztrájkhoz fűződő alapjogunkat. Ezért a bérek rendezése mellett a sztrájkjog helyreállítását is követelnünk kell! Ezért szólítjuk a kollégákat sztrájkra vagy akár polgári engedetlenségre, mindenki mást pedig támogatása kifejezésére, akár a sztrájkhoz való csatlakozásra.
Ha egyetértesz a céljainkkal, jelezd nekünk támogatásodat az ív kitöltésével! Akár pedagógus kollégaként, akár állampolgárként állsz mellettünk, sokat jelent a támogatás!