Rovatok

Az elhivatottság legszebb példája: önkéntes alapon menekültsulit csinálnak a sztrájkolni kényszerülő pedagógusok

Fáradhatatlanok a magyar pedagógusok, annak ellenére, hogy áldozatos munkájukat a kormány nem becsüli meg. Méltatlan helyzetükben, kivéreztetve összeálltak, hogy integrálják az ittmaradó ukrán gyerekeket a magyar iskolarendszerbe.

Az ötletgazda, Moldován-Vass Szilvia beszélt a Nem Tehetsz Róla, Tehetsz Ellene Alapítványnak arról, mi is a küldetésük:
„Kedden elindul a Zugligeti Béke Tanoda, a ZuBéTa! Egy 32 fős, tartósan itt tartózkodó menekültekből álló csoporttal kezdünk, ők elsősorban Ukrajnából menekült, magyarul beszélő roma gyerekek. Három iskolás csoport, egy ovis, egy felnőtt. Megvan már a csapat, huszonkét tanár, (gyakorló tanárok és egyetemi hallgatók), négy pszichológus. Van tematikus terv az önkéntes tanároknak, segédanyagok, gyönyörű napfényes termek, és csodálatos, aranyos, tündöklő szemű, érdeklődő gyerekek. Összejöttek az írószerek, iskolatáskák, tolltartók, füzetek.”

A tanodában foglalkozásokat tartanak kisgyermekeknek, kisiskolásokat mentorálnak, és felnőttoktatás is zajlik. Szükségük lenne pár dologra még, jól jönne három nagy, álló filces tábla, három projektor és vetítővászon és három laptop a vetítéshez. Szívesen fogadják a megmaradt elsős olvasókönyveket is.