Rovatok

A pályakezdő pedagógusok bére bruttó 312 000 forint, ez pedig nem éri el a diplomás bérminimumot

A pedagógus tiltakozások legfőbb és visszatérő oka a bérezés. Egy pályakezdő tanár bruttó fizetése 312 000 forint, azaz nem éri el a jelenleg érvényes 320 000 forintos bruttó diplomás bérminimumot. Ebből az összegből megélni művészet, lakást vásárolni, családot fenntartani, hosszú távon tervezni vele szinte lehetetlen.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) még tavaly októberben közös sztrájktárgyalásokat kezdeményezett a kormányzattal, hogy elérje az azonnali béremelést, az úgynevezett vetítési alap minimálbérhez kötését, a túlórák elszámolását és kifizetését, a munkaidő ésszerű mértékű korlátozását. A pedagógusbéreket ugyanis 2014-ben befagyasztotta a kormány, a vetítési alap számítását az akkori 101 500 forintos minimálbér alapján végezték, és azóta sincs az aktuális értékhez igazítva. Bár tízről húsz százalékra emelkedett az ágazati szakmai pótlék (2020-ban vezették be az alapilletményhez kapcsolódóan), a szakszervezetek szerint további 45 százalékos emelésre lenne szükség, a kötelező órák számát pedig heti 22 órában kellene meghatározni. Ezen kívül elvárják, hogy az oktatás valamennyi dolgozójának legalább annyi legyen a garantált alapilletménye mint a közalkalmazottaké.

A Pénzcentrum egy éve foglalkozott az egyes szakmák bérezésével, és annak társadalmi elismertségével. Az eredmények alapján hiába tart a lakosság egy hivatást társadalmi szempontból értékesnek, az alulfizetettség azt vonja magával, hogy a szakma veszít nimbuszából. Így van ez a tanárokkal is, akiknek elégedetlensége fokozódik, a pályaelhagyó tanárok száma növekszik, a minőségi oktatás pedig lassan vágyálomnak tűnik, miközben a gyerekek jövője a tét. Ezt támasztja alá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) éves foglalkozás szintű bérstatisztikája is, amelyben jól láthatók az egyes foglalkozások közti bérkülönbségek.

A pedagógusok ezért kiállnak követeléseik mellett, a tiltakozásokat mindenhol helyi szinten folytatják. A tanárszakszervezetek tárgyalnának, de a köznevelésért felelős helyettes államtitkár jelezte, ez csak a választások után várható. A szakszervezetek szerint ez elfogadhatatlan, ezért fenntartják követeléseiket, a Tanítanék és a noÁr Mozgalom pedig közös szolidaritási koncertet szervez április 1-jére.