Rovatok

Miért fontos, hogy ne etessük a vízimadarakat?

Itt a tavasz! Remek programnak ígérkezik ellátogatni egy-egy közei tópartra sétálni, kirándulni, madarat etetni, mivel így testközelből is meg lehet csodálni ezeket az állatokat. Vagy mégsem? 

Sajnos bármennyire is izgalmas szórakozásnak tűnik, nem szabad etetni a vízimadarakat, mert komoly környezeti károkat okozunk. Megbetegíthetjük az állatokat, amibe bele is pusztulhatnak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján részletesen elmagyarázzák, hogy miért nem szabad soha semmivel sem etetni a madarakat. Ezekből sorolunk fel néhányat.

  • Ha hosszú ideig kenyeret és egyéb értéktelen táplálékot esznek a madarakat, függővé vállhatnak, és nem keresnek más hasznos táplálékot. Alultápláltság miatt könnyeben megbetegszenek, és kialakulhat az angyalszárny betegség: deformálódik a szárnyuk, és az ilyen állatok részben vagy teljesen röpképtelenné vés kiszolgáltatottá válnak.
  • A rosszul táplált madarak között könnyebben terjednek a fertőző betegségek is, ami óriási kockázatot jelent, különösen a madárinfluenza lehet veszélyes.
  • Az etetéssel kikapcsoljuk a téli túléléshez szükséges vonulási viselkedést is. A madarak évmilliók során kialakult ösztönök alapján váltanak telelőhelyet, arra vonulnak, ahol a téli hidegben is aktívak a rovarok, vagy van hozzáférhető növényi táplálék. A nyári és őszi fölösleges etetéssel beavatkozunk ezekbe a relexekbe. Nem vonulnak tovább, mert úgy vélik nincs rá szükség. Emiatt egy-egy helyen növeljük a túlzsúfoltságot, ami agressziót szül az állatok között.
  • Helyi patkányinváziót hoz létre.

A Magyar Madártani Egyesület B 2-es méretre nyomtatható ábráját itt töltheted le. Arra kérik a lakosságot, hogy aki teheti, helyezze ki ezeket a plakátokat a közeli tópartra.