Rovatok

Gyerekkel vagyok

Gyerekkel vagyok. Történetesen van gyerekem, bár lehetett volna simán másként. Terveztem vagy sem, így alakult. Már el sem tudom képzelni az életem gyerek nélkül.

Gyerekkel vagyok. Ez az amúgy csodálatos állapot rengeteg felelősséggel jár. Minden törekvésem arra irányul, hogy ezeknek megfeleljek, és bizony nem bánom, ha ebben támogatnak. Ezzel szemben sokan nincsenek rá tekintettel, hogy nem tudok pont úgy létezni, teljesíteni, vagy elmenni este hazulról, mint azelőtt, amikor még csak magamról kellett gondoskodnom.

Gyerekkel vagyok. Bár nem az enyém, én nem is akarok saját gyereket, de szerencsére szült más, az én drága nővérem. Így ahányszor csak akarom, „kikölcsönözhetem”. És ha akarom, ha nem: a gondolataim rengeteget forognak körülötte: mivel lepjem meg a születésnapjára? Hova vigyem a hétvégén? És hogyan enyhítsem a gondjait, amelyeket csak velem, az ő kedvenc nagynénijével oszt meg?

A gyerekkel vagyok, és megszakad a szívem, ha azt látom, hogy nem képes megvédeni magát. Kikészítenek a gyerekeket megnyomorító intézményes elvek, pedagógiai megfontolások, nevelési módszerek. És megborzongatnak a jövő generációjának kitermelését szorgalmazó, de rengeteg család boldogulásával nem törődő intézkedések. Elkeserít, ha a gyereket jószágnak, eszköznek tekintik. Azt is rossz látni, amikor egy tönkrement kapcsolatban a szülők között őrlődik a gyerek, ne adj’ isten, éppen a kapcsolat megmentésének szándékával hozzák világra.

Gyerekkel vagyok, rengeteg időt töltünk együtt, ezért van róla fogalmam, mit szeret, mire vágyik, és mi árt neki. Ugyanakkor tele vagyok kételyekkel, amelyeket jó megosztani másokkal. Hogyan egyengessem az életét? Mire figyeljek óvodáztatásnál, beiskolázásnál? Hogy segítsek neki, ha bajba jut? Kihez fordulhatok, ha egyedül nem győzöm? És örülök neki, ha betekintést nyerek abba, hogyan boldogul a többi szülő, érdekes szempontokat felvető cikkeket olvasok családi és iskolai ügyekről, izgalmas dolgokat tudok meg a gyereknevelés történetéről, a világ népeinek különböző szokásairól.

Ha te is így vagy ezzel, mármint a gyerekkel, és szívesen olvasol a témában vagy gondolkozol velünk együtt a gyereknevelés ágas-bogas kérdéseiről, akkor érdekelni fog az induló weboldalunk, ahol a családdal és a gyerekneveléssel kapcsolatos híreket, eseményeket, hasznos tudnivalókat és személyes történeteket osztunk meg. Tarts velünk itt, valamint a Facebook-oldalunkon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz.