Rovatok

A szexting veszélyeinek kitett gyerekek fiatalabbak, mint gondolnánk

Egy friss tanulmányból kiderül, hogy az okostelefonnal rendelkező gyerekek csaknem 40 százaléka 13 éves korára kapott vagy küldött már szexuális jellegű üzenetet vagy tartalmat. Sőt, ez már fiatalabb korban is előfordul, főleg lányok esetében: a vizsgálat során a 8 éves lányok több mint 15 százaléka volt már szextingnek kitéve, szemben az ugyanilyen korú fiúk 5,9 százalékával. Joanna Eng írása.

A kutatást a Jiminy nevű alkalmazással végezték, amellyel nyomon követhető a gyerek digitális tevékenysége. A kilenc hónapon át tartó vizsgálat során 54 millió szöveget és 1,5 millió órányi telefonhasználatot elemeztek. Az applikáció minden esetlegesen szexuális tartalmú üzenetre ‒ a fallikus padlizsánt ábrázoló hangulatjelektől kezdve az olyan mondatokon át, hogy „Hány éves vagy?”, egészen a meztelen fotók kéréséig ‒ kibányászta az anonimizált adatokat.

A tanulmány megállapította, hogy a 13 évesek 24 százaléka kért vagy kapott már aktfotót. Az ilyen esetek a lányoknál voltak gyakoribbak, a 10 éves lányok 6,8 százaléka kapott vagy küldött már meztelen képeket.

Összességében az adatok azt mutatják, hogy a kisebbek és a tizenévesek szextingelése több mint felerészben kölcsönös volt, a 10-17 évesek 58 százaléka, látszólag legalábbis, oda-vissza hajlandóságot mutatott.

© Shutterstock

„Mivel a szexting mindenütt jelen van, azt javasoljuk a szülőknek, hogy figyeljék gyermekeiket, és idejekorán beszéljenek erről velük, akkor is, ha fiatalnak hiszik őket ehhez” ‒ javasolja Shefet Oren klinikai pszichológus, a Jiminy egyik alapítója.

Ne feledjük azonban, hogy ezeknek a beszélgetéseknek nem az a céljuk, hogy a gyereket megszégyenítsük, amiért kísérletezni akar a szexuális beszéddel. Az viszont fontos, hogy elmagyarázzuk neki a lehetséges következményeit. 

Emlékeztessük arra, hogy minden online térben zajló beszélgetés örök digitális nyomot hagy, azaz bárki lementheti a képeit, videóit vagy a szöveges üzeneteit, amelyeket aztán megoszthat másokkal.

Rendkívül fontos az is, hogy beszélgessünk velük ‒ lányokkal és fiúkkal egyaránt ‒ a (digitális és a valós) beleegyezés fogalmáról. Az aktfotók gyakran táptalajt nyújthatnak a későbbi erőszakoskodásnak és szexuális zaklatásnak. Tudatosítsuk bennük, hogy mindig szóljanak, ha ilyen jellegű bántalmazásról hallanak, és támogassák az áldozatokat, ne csak tétlenül nézzék, ha ilyesmi történik a barátaikkal vagy az osztálytársaikkal. 

(NR fordítása)

Az online világ gyermekeket fenyegető veszélyeiről ebben és ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Címoldali kép: https://parents-together.org/