Rovatok

Miért és hogyan kérjünk bocsánatot a gyerekünktől?

Minden szülő életében eljön olykor a pillanat, amikor betelik a pohár, és tehetetlenségében türelmetlenül felcsattan. Egyikünk sem tökéletes, előfordul, hogy egyszerűen kiborulunk. Ne tagadjuk, a gyerek sokszor próbára tesz minket. Kitartóan zongorázik az idegeinken, a szobájában katasztrófaállapot uralkodik, vagy már megint nem csinált meg valamit, amire többször is megkértük. Ezernyi módon ki lehet készíteni egy szülőt, és teljesen érthető, ha ilyenkor mi is kiviselkedjük magunkat. Ám ha hibázunk, ne legyünk restek bocsánatot kérni, és ezt tiszta szívből tegyük. „Érződjék ki belőle az empátia és a felelősségvállalás” ‒  tanácsolja Tania Paredes miami családterapeuta. Ana Connery írása.

Egyes szülők gyengeségnek tartják a bocsánatkérést, és attól félnek, hogy elvesztik a gyerek tiszteletét, ha beismerik, hogy hibáztak. Holott épp ebből látja a gyerek, hogy senki sem kivétel a hiba beismerésének kötelezettsége alól. „[Bizonyos szülők] azt képzelik, hogy ha beismerik a hibájukat, akkor kicsúszik a gyeplő a kezükből, és a gyerek a fejükre nő” ‒ nyilatkozta a Parents magazinnak Dr. Tovah P. Klein, a Kisgyermekek fejlesztése ‒ Mit tehet a szülő, hogy 2-5 éves gyermekében elültesse az életre szóló siker magvát? című tanulmány szerzője. „Ez épp annak a bizonysága, hogy nem baj, ha hibázunk, mert senki sem tökéletes” ‒ szögezi le Paredes. (Az elmúlt másfél évben a pandémia és a karantén mindenkit megviselt, és ez még több konfliktushoz vezetett a családokban. Erről bővebben is írtunk A szülői kiégés kezelésének 5 módja című cikkünkben ‒ a szerk.)

A bocsánatkérés előnyei

Ha elnézést kérsz a gyerekedtől, azzal mintát adsz neki arra az esetre, amikor neki van miért szabadkoznia. A bocsánatkérés határokat szab és elvárásokat támaszt a kapcsolatotokban, ami fontos, hiszen a botlások ugyan elkerülhetetlenek, az viszont már nem mindegy, hogyan reagálunk az ilyen helyzetekben. A gyerekhez intézett bocsánatkérésnek további előnyei is vannak:

– mintául szolgál az empátiára, az őszinteségre és a bátorságra 

– bebizonyítja, hogy nem baj, ha hibázunk, hiszen senki sem tökéletes

– határokat szab és elvárásokat támaszt, hogy mi az oké (és mi nem) a kapcsolatotokban

– bizalmat és tiszteletet ébreszt, ha látványosan beismered a hibádat

– legyőzi a szégyent, a szorongást és a zavartságot (mindkét részről!)

– gondolkodásra és felelősségvállalásra készteti a gyereket

– a gyerek megtanulja a megbocsátást

– jóváhagyja a gyerek érzéseit

7 jótanács

Az idei „megbocsátás világnapja” tiszteletére 7 jótanácsot véss eszedbe arra az esetre, ha legközelebb bocsánatkéréssel tartozol a gyerekednek:

1. Mellőzd a „de”-t

A „de” automatikusan megsemmisíti a bocsánatkérést, és szinte mindig egy kritika vagy kifogás bevezetője ‒ állapítja meg Harriet Lerner klinikai szakpszichológus. Például könnyen kikívánkozna belőlünk egy ilyen mondat: „Ne haragudj, hogy kiabáltam, de a szobád mindig olyan rendetlen!” Ehelyett mondjuk inkább ezt: „Ne haragudj, hogy kijöttem a sodromból és kiabáltam a rendetlenség miatt. Nem kellett volna ezt tennem. Legközelebb igyekszem nem felemelni a hangomat”. Jegyezd meg, hogy nincs „de”, amellyel indokolnád a kiabálásodat ‒ mivel a bocsánatkérés arról szól, hogy helytelenül viselkedtél, nem pedig arról, hogy miért viselkedtél úgy. A kettő egybeolvasztása csökkenti a bocsánatkérés hatékonyságát.

2. Magadra koncentrálj

Könnyű arra terelni a szót, hogy a gyereked hogyan viselkedett, vagy hogy ki kezdte a vitát, főleg, ha nem te voltál az. De most nem a gyerek sértődöttsége vagy haragja a téma, hanem az, hogy helytelen volt, amit te mondtál vagy tettél. Például: „Ne haragudj, hogy nem jöttem érted időben, máskor jobban figyelem az órát”. Ha a gyerek magányosnak vagy elhagyatottnak érezte magát a késésed miatt, igyekezz a saját viselkedéseden tartani a hangsúlyt, és ügyelj rá, hogy ne bonyolódjon vagy eszkalálódjon a dolog. „Ha mentegetőzöl, azzal csak tompítod a bocsánatkérést” ‒ figyelmeztet Paredes. ‒ „Most nem az az érdekes, hogy ki mit csinált és miért, a hangsúly a megoldáskeresésen és a jóvátételen van”.

3. Ne vessz el a részletekben és ne emlegesd fel a történteket

Maradj meg az eredeti megbánásnál és bocsánatkérésnél, vállald a felelősséget, és ígérd meg, hogy jóváteszed a vétked. Ilyen egyszerű a bocsánatkérés.

4. Természetesen megmagyarázhatod, miért történhetett, ami történt

Ha a gyerekednek elárulod, hogy rossz napod volt, stresszes munkaprojekten dolgozol, vagy olykor bizony egyszerűen feledékeny vagy, abból kiderül számára, hogy nem baj, ha hibázunk, csak valljuk be. Sőt mi több: ettől még emberibbé válsz a szemében. „Ha felfedjük a gyengeségünk okát, a magyarázat is jobban sikerül” ‒ fejtegeti Dr. Paredes. ‒ Például ezt mondhatod: „Ma nehéz napom volt odabent, aztán itthon veled ez a fürdés körüli hercehurca kiborított, és rád kiabáltam. De ez nem mentség. Senki sem érdemli meg, hogy kiabáljanak vele. Ne haragudj”.

5. Olykor a bocsánatkérés után hagyj neki időt, hogy feldolgozhassa a történteket

Nehéz csak úgy hipp-hopp vidámkodni, mintha mi sem történt volna. Hagyd, hogy a gyereked még egy kicsit duzzogjon, amíg el nem oszlanak a felhők.

6. Az is rendben van, ha te kérsz egy kis szünetet magadnak

Nem csak a gyereknek kellhet egy kis magány, a felnőttnek is szüksége lehet arra, hogy félrevonuljon, összeszedje a gondolatait és kicsit lehiggadjon. Ezt beleszőheted az elnézéskérésbe is, így: „Ne haragudj, hogy elragadott az indulat. Most egy kicsit szeretnék egyedül lenni, hogy összeszedjem a gondolataimat”.

7. Ajánlj fel megfelelő jóvátételt

Nem tudod mindig megjavítani a játékot, amelyet véletlenül összetörtél, de ajánlj fel néhány kört a kedvenc társasjátékával vagy egy sétát a parkban, hogy jobban érezze magát a gyerek. Azzal tudod kimutatni, hogy őszinte szándék vezérel, hogy a kedvenc játékával vagy időtöltésével kárpótlod. Ebből láthatja, milyen fontos, hogy erőfeszítéseket tegyünk annak érdekében, hogy a másik ember jobban érezze magát, akkor is, ha még egészen kicsi.

Nyilván senki sem akar ráförmedni a gyerekére, ám ha ez mégis megtörténik, akkor tanítsa meg a gyereket arra, hogyan kell helyrehozni a dolgokat. Az őszinte bocsánatkérés közelséget teremt, és ez a legfontosabb! 

(NR fordítása)

Címoldali kép: https://parents-together.org/