Rovatok

Mit tegyek, ha a gyerekem helytelen dolgot lát a neten? – Útmutató szülőknek

A legtöbb szülő tisztában van azzal, hogy milyen veszélyeket rejteget az internet a gyerekek számára, azonban az is tény, hogy a digitális korban – és különösen a Covid-járvány idején – a gyerekek csak online férnek hozzá sok mindenhez, az iskolától kezdve a társas kapcsolatokig. Robyn Welling írása.

Használhatjuk a biztonságos böngészőket és a szülői felügyelet beállításait, de mi van, ha a gyerekünk mégis találkozik valami zavaró vagy nem helyénvaló tartalommal? Az ilyen bántalmazást megelőzendő jól tesszük, ha kiokosítjuk magunkat – no meg a gyermekeinket – arról, mi a teendő olyankor, ha bántó, sértő, erőszakos tartalmat észlelnek a digitális eszközükön.

© Shutterstock

Következzék néhány jótanács arról, hogyan érjük el, hogy a gyerek egyenesen hozzánk forduljon, ha valamilyen ártalmas tartalommal találkozik, és pontosan mit mondjunk és mit tegyünk az ilyen esetekben.

Magyarázzuk el, mire figyeljen

A szülők egyik legnagyobb aggodalma, hogy a gyerek valamilyen problematikus dologba ütközik az interneten és nem szól róla. 

Fontos, hogy mindig naprakészek legyünk. Először is magyarázzuk el a gyereknek, hogy mire kell ügyelnie. Az a cél, hogy ő maga képes legyen beazonosítani a helytelen tartalmakat, és hogy szóljon, ha ilyesmivel találkozik. 

Természetesen az életkorának megfelelő szavakkal hívjuk fel a figyelmét a rá leselkedő veszélyekre.

Felnőttként tudjuk, miféle rémségek találhatók a neten: gyermekek szexuális bántalmazását ábrázoló képek, azaz gyermekpornográfia, erőszakos cselekedetek, bántalmazás, rasszista vagy homofób gyűlöletre uszítás. Életkorától és lelki alkatától függően az ilyen durvaságok megrémíthetik vagy összezavarhatják a gyereket, ezért elengedhetetlen a szülői közbeavatkozás. De ne higgye azt senki, hogy csak a kiemelt példák számítanak helytelennek vagy veszélyesnek. Célszerű tehát általánosabban fogalmazni.

A következő intelmeket, tanácsokat alkalmazhatjuk:

„Az internet tele van érdekes és szórakoztató dolgokkal, de olyasmivel is találkozhatsz, ami nyomasztó, sőt veszélyes. Amikor fenn vagy a neten, előfordulhat, hogy váratlanul olyasmit látsz, ami felkavaró. Ilyesmire jobb felkészülni.”

„Ha valami visszataszító dolgot találsz, vagy olyat, ami megijeszt, vagy amit szerinted nem jó gyereknek látni, fontos, hogy azonnal szólj nekem vagy egy másik felnőttnek, akiben megbízol.”

Ezután magyarázd meg a gyereknek, hogy miért jelenik meg az a kellemetlen tartalom a képernyőjén. Például így:

„Néha azért jelenik meg valamilyen kellemetlen, nem helyénvaló dolog, mert a gép nem értette jól, hogy mit keresel, vagy egy link oda vezetett téged, ahová nem is akartál eljutni. Előfordul, hogy az ember kíváncsi valamire, és mielőtt észbe kapna, máris valami undorító dolgot kénytelen látni.”

„Előfordulhat, hogy egy ismerős vagy ismeretlen küld neked valamit az interneten, fotót kér tőled, vagy úgy beszél veled, hogy kényelmetlenül érzed magad tőle. Az ilyesmi helytelen, és tudd, hogy nem benned van a hiba!”

Persze, nagyobb gyerekeknek „felnőttesebben” is fogalmazhatsz. 

Az a lényeg, hogy a gyerek tudja: azok a helytelen dolgok, amelyek fent vannak a neten, nem pedig az, hogy ő meglátta ezeket. 

Viszont az a dolga, hogy szóljon neked erről. No de hogyan érjük el ezt?

Nyugtasd meg

Biztasd a gyerekedet, hogy nyugodtan forduljon hozzád bármivel, és hangsúlyozd, hogy nem fogod őt hibáztatni, és nem lesz belőle baj:

„Akármi legyen az, illetlen szavak, videók vagy online képek, az nem a te hibád.”

„Sosem leszek dühös rád, ha valami felháborító dolgot találsz az interneten. Nem lesz belőle bajod, nem veszem el a gépedet. Csak arra kérlek, hogy szólj nekem, hogy közösen találjunk megoldást.”

Mi a teendő, ha gyermeked nem megfelelő tartalommal találkozik?

– Kérdezz rá. Derítsd ki, hogy mi az, amitől kényelmetlenül érzi magát, és döntsd el, hogy milyen segítségre van szüksége.

– Intézkedj. „Jelentsük ezt a videót/posztot/cikket, nehogy más gyerek is lássa.” Soha ne oszd tovább a problémás tartalmakat! Ha csupán egy szülőcsoportban megosztod azzal a szöveggel, hogy „Elképesztő, hogy micsoda szörnyűség!”, az is csak a tartalom elburjánzását szolgálja az online térben, és annál többen fogják látni.

– Vigasztald meg. „Rám mindig számíthatsz, én itt vagyok neked, és sajnálom, hogy ez így kiborított. Szeretnéd, ha megölelnélek?”

– Keress egy másik megoldást. Ha gyermeked attól nagyobb biztonságban érzi magát, blokkold a problematikus webhelyet, nehogy újra beleütközzön. Ha a tartalom személytől érkezett, őt is blokkold és jelentsd. Utána segíts a gyerekednek megkeresni azt, amit eredetileg keresett.

Következő lépések

– Tájékozódj, hogy milyen appokat, szájtokat és platformokat használ a gyereked. Rossz dolgok bárhol megjelenhetnek, de bizonyos oldalak (főleg azok, amelyeken a gyerekek idegenekkel csetelhetnek) veszélyesebbek a többi weboldalnál.

– Végezetül, ha akár te, akár a gyermeked gyanús online csábításra, bántalmazásra avagy gyermekek szexuális kizsákmányolására, gyereknek küldött obszcén anyagra bukkantok, vagy félrevezető domainneveket, szavakat vagy képeket találtok az interneten, amelyek ilyen tartalmakhoz vezetnek, azonnal jelentsétek.

(NR fordítása)

Címoldali kép: https://parents-together.org/