Rovatok

Négy stresszoldó módszer egyedülálló szülőknek

Szülőnek lenni nehéz, hát még egyedülálló szülőnek…, az már-már lehetetlennek tűnik. Az alábbi jótanácsok segítenek, hogy jobban elboldogulj a gyerekkel, és a házimunka sem tűnik majd olyan ördöngösnek. Ami pedig a legfontosabb: a stressz-szinted sem szökik majd az egekbe. McKenna Saady írása.

Hogy s mint nevelje gyermekét/gyermekeit az a szülő, aki átmenetileg vagy állandóan egyedül látja el ezt az embert próbáló feladatot? Az alábbi tippek elsősorban nekik szólnak, de mindannyiunkra ráfér egy kis lazítás.

Változtass a napi szokásokon

A gyereknek is és a szülőnek is szüksége van valamiféle rendre a mindennapi életben, hogy ne kelljen minden apróságban külön-külön döntenie. Vizsgáljátok felül a napirendeteket aszerint, hogy mit faraghattok le belőle, és mit tehettek hozzá. Lehet az egy ebéd utáni mosogatás megúszása vagy a reggeli készülődés leegyszerűsítése iskolába menet – minden jó ötlet megfontolandó, ha megkönnyíti az életünket!

Állíts fel rangsort

Ha a jövő hétre marad a mosás, vagy ha hideg vacsora lesz, mert nem volt időd bevásárolni, az teljesen oké! A gyereknevelés nem gyerekjáték, ezért ha valamihez nem fűlik a fogad, és elengedhető, akkor nyugodtan engedd el!

Hasznos lehet leírni, hogy bizonyos helyzetekben minek van elsőbbsége, mi a legfontosabb, természetesen a gyermeked egészségét és biztonságát szem előtt tartva.

Támaszkodj a körülötted lévőkre

Egy afrikai mondás szerint egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell. Határozd meg, hogy kik vannak a te „faludban”, és ne restellj segítséget kérni tőlük, hiszen azért vannak!

A kiterjedt család tagjai, a barátok, a megbízható szomszédok mind segítséget nyújthatnak az egyedülálló szülőnek, a vásárlástól a gyerekvigyázásig, vagy akár csak figyelmes hallgatóként, amikor a szülő kiönti a szívét.

Mutasd ki a szeretetedet

Nincs az a mintaszülő, aki mindig mindent tökéletesen csinál. Ez arra a szülőre is vonatkozik, aki teljesen egyedül van, és arra is, aki a társával végzi a szülői teendőket. Ember vagy, azt teszed, ami tőled telik, legjobb tudásod szerint.

Végül is az számít, hogy a gyereked tudja, hogy szereted, és az a fontos, hogy biztonságos és boldog élete legyen. Ezért kár mindent véresen komolyan venni. Amiben lehet, abban lazíts!

(NR fordítása)

Címoldali kép: Shutterstock