Rovatok

Felejtsd el az újévi fogadalmakat!

A 2021-es évben annyi nyűg szakadt a nyakunkba, hogy még mindig azokat nyögjük, és biztosak lehetünk abban, hogy a következő év sem az egetrengető elhatározások ideje lesz. (Minek nagyzolni, ha aztán úgysem váltjuk őket valóra?) Ha kedvesek akarunk lenni magunkhoz, akkor inkább csak szándékokat fogalmazzunk meg 2022-re, és ne tegyünk könnyelmű fogadalmakat. Joanna Eng írása.

Újévi fogadalmakat tenni most inkább nyomasztó, semmint felemelő. Ennek megvan a jó oka. Annyi mindenen mentünk keresztül az idén, annyi teher nyomta a vállunkat, hogy igazán nem kárhoztathatjuk magunkat, ha nem sikerült extra feladatokat teljesítenünk. 

Na de akkor hogyan tekintsünk bizakodva a jövőbe? Milyen terveket szövögessünk?

A fogadalmak teljesítendő célokra vonatkoznak (amilyen a dohányzás abbahagyása vagy a heti háromszori torna), ezzel szemben a szándékok megfogalmazása inkább azt jelenti, hogy nyugodt és egészséges gondolkodásmóddal szeretnénk belépni az új esztendőbe. 

Érdemes számba venni, mi segítene megküzdeni a 2022-es év kihívásaival
© Shutterstock

Míg a célok kitűzése a jövőre irányul, a szándékok két lábbal a jelenben tartanak minket 

– írja Jennifer Cohen wellness-szakértő a Forbes-ban. A jelenlegi önmagunkat kell erősítenünk, javítanunk, átformálnunk.

A következő útmutató rávezet, hogy olyan szándékokat táplálj magadban, amelyek napról napra átsegítenek a jövő éven.

Határozd meg, hogy mi segítene rajtad a leginkább

Szakíts magadnak pár nyugodt percet, és készíts egy listát – vagy tanácskozd meg egy baráttal, ha úgy könnyebb –, hogy kiderítsd, mi vértezne fel arra, hogy megküzdj a 2022-es év kihívásaival. Például, ha türelmesebben viselkednél a gyerekeiddel? Ha oldani tudnád az otthoni feszültséget? Vagy enyhíteni az otthoni munka és az otthontanulás káoszán?

Ilyen szándékokat tűzhetsz ki magad elé:

– Várok egy kicsit, és gondolkozom, mielőtt valamire reagálnék.

– Megértő leszek másokhoz, azokhoz is, akik nem értenek egyet velem.

– Nemcsak a szabályokat igyekszem betartatni a gyerekeimmel, hanem jobb kapcsolatra is törekszem velük.

Készíts magadra szabott tervet

Ezután készíts tervet. Milyen kisebb dolgokat tehetnél, mi mindent kellene megtanulnod ahhoz, hogy elsajátísd a kívánt gondolkodásmódot? Lehet, hogy szívesen kipróbálnál heti egy alkalommal egy irányított meditációs alkalmazást, vagy többet akarsz megtudni a gyermekkori fejlődési szakaszokról, hogy empátiával reagálhass a gyerek kitöréseire. Talán arra van szükséged, hogy megállapodást köss a pároddal, hogy minden hétvégén vigye el két órára a gyereket, hogy addig eltervezd és megszervezd a következő hetet.

A szándékok megfogalmazásával felkészíted magad a jövő kihívásaira. Ez nemcsak stresszoldó, hanem segíti a fejlődést. 

Cohen ennek igazolására Viktor Frankl neurológus, pszichiáter és osztrák holokauszttúlélő elgondolását idézi: „Az inger és a válaszreakció közt van némi mozgásterünk. Vagyis hatalmunkban áll megválasztani, hogy mit válaszolunk. Ebben rejlik a fejlődésünk és a szabadságunk.”

Sokféle helyzet hozható fel annak érzékeltetésére, mennyi előny származik a reakció megválasztásából. Például, 

amikor a gyereked valamilyen bosszantó dolgot művel, vagy a főnököd irreális elvárásokat támaszt eléd, várj egy kicsit, végy mély lélegzetet és gondold át a szándékaidat, ahelyett, hogy elhamarkodottan cselekednél, amit később megbánsz.

Hasan Minhaj Netflix GIF by Patriot Act - Find & Share on GIPHY
Via Giphy
Hogyan tedd a tervedet fenntarthatóvá?

A tervedet érdemes megosztanod valakivel, akár családtaggal, a társaddal vagy egy megbízható zoomos barátoddal. Ha valaki, aki hozzád közel áll, ismeri a szándékaidat, és te is ismered az ő szándékait, akkor tudtok egymáshoz kapcsolódni, és őszintén megbeszélhetitek, hogy miképpen álljatok a következő év elébe.

A szülő fizikai és mentális egészségének fenntartása, ami lehetővé teszi, hogy a kitűzött szándékok útján haladhass, önmagában rengeteg figyelmet és törődést igényel. A testmozgás és a táplálkozás segít abban, hogy energiával töltődj fel, és mindenre felkészülj. 

Találd meg a módját annak, hogyan illeszthetsz be egészséges szokásokat a mindennapi életedbe: fogócskázz a gyerekeiddel, vásárláskor részesítsd előnyben az egészséges ételeket, és még számtalan hasonló ötletet megvalósíthatsz. A sok otthon töltött idő miatt most igazán érdemes családilag gyakorolni olyan tudatosságnövelő technikákat, mint a naplóírásra vagy általában a csendes tevékenykedésre fordítható külön-idő.

Végezetül szükséged lesz rendszeres emlékeztetőkre, hogy ne feledkezz meg a szándékaidról. Minden hónap első napján írd össze a havi terveidet, ragaszd ki az előszoba tükörre vagy írd be az emlékeztetőt a naptáradba, esetleg oszd meg egy bizalmas barátoddal.

Kelsey Patel spirituális edző és meditációs tanár ezt írja: 

Minden reggel felkelés előtt a szívemre teszem a kezemet, csak pár másodpercre, és mélyeket lélegzem, így kapcsolódom önmagamhoz. Szeretetet küldök magamnak és az egész napnak, ezután fogalmazom meg az aznapi szándékomat.

Joshua Becker újságíró azt javasolja, hogy válasszunk ki egy bizonyos pillanatot a reggeli rutinból, például a fogmosást vagy amikor belekortyolunk a kávénkba. E mindennapi tevékenységünk közben nyilvánítsuk ki a szándékunkat világosan, teljes mondatban: „Ma arra kötelezem magam, hogy…”

Mivel a pandémia miatt a következő év ‒ sőt, már a következő hét is ‒ annyi ismeretlent tartogat számunkra, szülők számára, lehetetlen konkrét teljesítményeket tervezni. Az viszont simán megoldható, hogy minden napra beiktatjuk a pozitív gondolkodást, amihez pedig roppant hasznos gyakorolni a szándékok megfogalmazását. 

(NR fordítása)

Címoldali kép: Shutterstock