Rovatok

Boldogságpatronok szülőknek

Azzal nyilván tisztában vagy, hogy mi az, amitől felmegy benned a pumpa. Valószínűleg egy perc alatt hosszú listát tudnál írni azokról a dolgokról, amelyek próbára teszik a türelmedet, vagy amelyektől egyszerűen elszakad nálad a cérna. De vajon a örömforrásaidat is ugyanilyen jól ismered? Mert szülőként erre különösen nagy szükséged lenne. Robin Welling írása.

Fontos, hogy tisztában legyünk a gyenge pontjainkkal, különben nem tudnánk kezelni azokat a helyzeteket, amikor a szülőként elveszítjük a fejünket, annyira felidegesít a gyerekünk.

De legalább ilyen fontos ismernünk azokat a tényezőket, amelyek boldogságot váltanak ki belőlünk.

Sőt, nem elég, ha ismerjük a saját kedélyjavító örömforrásainkat, használni is tudni kell őket a boldog és nyugodt pillanatok megteremtésére.

Tired Cat GIF - Find & Share on GIPHY
A kanapén heverészés is lehet boldogságforrás
Via Giphy

Felsorolunk néhány lehetőséget, amelyek között talán a saját örömforrásaidat is felismered, vagy a listán szereplő tételeket továbbgondolva rájössz, melyek a te boldogságpatronjaid.

Boldogságot kiváltó dolgok:
  • Séta a napsütésben
  • Heverészés a kanapén
  • Jutalomfagyizás
  • Egy ölelés a gyerekedtől/nek
  • A hála érzése
  • Meleg zuhany
  • Egy elvégzett tennivaló kipipálása
  • Tiszta ágyneműhuzat
  • Vidám zene 
Style Bed GIF by Mic - Find & Share on GIPHY
A tiszta ágynemű is okozhat boldogságot
Via Giphy

Mindenképp találd meg, melyek a saját kedélyjavító módszereid. Már ezzel fontos lépést teszel a mentális egészséged ápolásában. És minél jobban érzed magad, annál jobban tudsz a gyerekedről gondoskodni, segíteni őt a pozitív gondolkodásmód kialakításában.

Kezdetnek gondolj azokra a pillanatokra, amikor különös nyugalom, öröm szállta meg a lelkedet, vagy hirtelen rádtört a boldogság.

Ezek között egészen közönséges, egyszerű dolgok is lehetnek (felcsapó hullámok zaja, egy korty kávé, a házikedvenc hízelgése), de lehetnek egyénibb, rád szabott dolgok is, amelyeket kifejezetten te szeretsz (egy illatos kézkrém, rendrakás az íróasztalodon, vagy a szomszéd szélcsengőjének a hallgatása).

Állíts össze listát azokról a dolgokról, amelyek boldogságot váltanak ki belőled, és keresd az alkalmakat, hogy rendszeresen hozzájuss ezekhez – főleg, amikor elcsüggedsz –, hogy jókedvre derülj!

(NR fordítása)

Címoldali kép: Shutterstock