Rovatok

5+1 egyszerű és költséghatékony ötlet fáradt szülőknek

Nem alszik a kicsi vagy betegek a gyerekek, és legalább háromszor felkelsz éjjel? Meggyötörtek az omikronnal sújtott hetek, a folyamatos feszültség miatt állandóan fáradtnak érzed magad? Ha úgy érzed, szükséged lenne egy kis plusz energiára, akkor neked szólnak a következő sorok.

Csökken a koncentráció, a mozgás megerőltető, a szemhéjak nehezek. Megfelelő pihenés nélkül szűnni nem akaró fáradtság uralkodik el az emberen, ez pedig veszélyes helyzeteket is termethet, főleg, ha gyerekek vannak otthon, akiket nekünk kell megóvni a bajtól, és kielégíteni a napi szükségleteiket. Összegyűjtöttünk pár olyan dolgot, ami nem kerül plusz költségbe, mégis feljebb viszi az energiaszintet. 

1. Rövid délutáni pihenés

Ha még alszik a kicsi délután, pihenj le mellé kb. 20 percre. Ne többre, mert ha mélyen elalszol, azzal pont az ellenkező hatást érheted el. Ha az alváshoromonok termelődni kezdenek, a felébredés kínkeserves lehet. 

2. Frissítő séta

Van, akinek hajlandó a gyereke ágyban aludni és vannak olyan kicsik is, akik csak akkor hunyják le hosszabban a szemüket, ha valami mozog a popójuk alatt – elsősorban például babakocsi. Akármenniyre is szürke az ég, akármilyen idő is van, hacsak nem zuhog épp reménytelenül, érdemes felkerekedned egy könnyű sétára – még ha a hátad közepére is kívánod ezt. Egy könnyű séta nagyon frissítő lehet, utána egy kicsit a világot is jobb színben látod.

3. Szellőztetés

A szellőztetés két okból is nagyon hasznos: megnő a helyiség oxigéntartalma, a friss levegőtől pedig felélénkülsz, és máris kicsit jobban érzed magad. 

4. Megfelelő hőmérséklet és páratartalom

A nappali optimális hőmérséklete 20-22 fok között van. Ha túl meleg van a lakásban (ami könnyen előfordulhat, kisbabák miatt hajlamosak az anyukák túlfűteni a szobákat) gyengének és lomhának érezheted magunkat. Inkább a gyereket öltöztesd fel jobban, a termosztátot pedig csavard kicsit lejjebb. 

Az is növelheti a fáradtság érzetét, ha nem megfelelő a páratartalom. Ha túl magas, akkor nyomasztóvá válik, ha alacsony, akkor a szervezet dehidratálódhat. Az optimális páratartalom 40 és 60 százalék között mozog. Ha növelni szeretnéd, akkor a szobanövények lehetnek a segítségedre, ha csökkenteni, akkor egy páramentesítő jó szolgálatot tehet. 

5. Elegendő folyadékbevitel

Ha sok vizet iszol, az nem csak egészséges, a fáradtság ellen is segít. Ha kevés folyadékot fogyasztasz, lelassul az anyagcseréd, emiatt pedig gyengének, fáradékonynak érezheted magad. Fontos, hogy napi 1,5-2 liter vizet fogyassz egy nap, a reggeleket is érdemes ezzel kezdeni: ébredés után, reggeli előtt fél liter elfogyasztása csodákat tehet.

+1. Kávé?

Köztudott, hogy a kávé felráz, ébren tart. Azonban ha naponta több csészével is fogyasztasz annak reményében, hogy energikusabbnak érzed magad, rosszul teszed. A szervezeted idővel kevésbé reagál a koffeinre, immunis leszel, ráadásul csökken a melatonin, az alvási ciklust irányító hormon képződése, ez pedig rontja az amúgy is kevés alvás minőségét.