Rovatok

Így oszthatod be jobban a pénzt – pénzügyi tudatosság az alapoktól

Pénz, pénzügyek. Azon tabutémák egyike, amik nemcsak, hogy ritkán fordulnak elő privát beszélgetésekben, de önmagunkkal is ritkán vagyunk hajlandók ilyen témában párbeszédet folytatni. Pedig az életünket, a mindennapjainkat oly mértékben átszövi ez a téma, hogy még ha feszengve, gyomorszorítással, idegességgel is, de néha muszáj intézni mindazokat az ügyeket, amik a mindennapokban a pénz témáját érintik. 

Dolgozunk, fizetést kapunk, vásárolunk, intézzük a gyerek óvodai, iskolai étkeztetését, a különórákat, tervezzük a nyaralást, tankolunk, biztosítást fizetünk, gyógyszert, magánorvost fizetünk, és bárhova fordulunk mindenhol a pénzbe botlunk. Manapság ugyanis a pénzt eszközként mozgatva tudunk dinamikát vinni az életünkbe, ha akarjuk, ha nem.

Az elmúlt évek változásai óriási mértékben felnagyították a pénzzel kapcsolatos dolgainkat, mind gazdasági, mind egyéni szinten. A karantén miatti leállások, munkahelyek megszűnése, átszervezése mind-mind rávilágított arra, hogy sokkal, de sokkal nagyobb tudatosságra van szükség a pénzügyeinket illetően. Hogy kellene, hogy legyen több havi tartalék, hogy jó, ha van biztosítás egészségügyi problémák esetén, és hogy a fókuszt – még ha a kényszer is szüli – de muszáj a pénzre tenni.

A pénzügyi tudatosság azonban messze többről szól, mint pusztán arról, hogy valaki tesz-e félre a nyugdíjára vagy adott esetben megnézi-e mire költ, vagy köt-e biztosítást, esetleg milyen részvényt vásárol. Mindez már csak egy következmény, egy hosszú folyamatnak egy olyan része, amit meg kellene, hogy előzzön pár dolog.

Nevezetesen kettő biztosan: az önismeret és az információszerzés, edukáció.

Cikksorozatunk következő, hamarosan megjelenő részében arról olvashatsz, hogyan függ össze az önismeret és a pénzügyi tudatosság.

Pintér-Szabó Eszter
üzleti és pénzügyi mentor
biztosítási és pénzügyi szakértő
www.pinterszaboeszter.hu