Rovatok

Így adományozz jól!

Az ukrán menekültek megsegítését alapvetően civil szervezetek, alapítványok, egyházak és önkormányzatok koordinálják, de rengetegen cselekednek magánemberként, emberségből. Ki így, ki úgy, nemes céllal, de nem minden esetben megfelelően. 

Az adományok koordinálására, gyűjtésére szakosodott Budapest Bike Maffia szerint jó, hogy ennyien segíteni akarnak, de a szándék és tett olykor “agyoncsapja” a célt. Rengeteg adomány érkezik a határ menti településekre, ám a helyieket ez nagy mértékben leterheli. – Próbáljatok meg hiteles forrásokból tájékozódni, mert nagyon sok a félrement infó – kérik. 

Rengeteg az autós felajánlás, de a menekültek utaztatásával az ezzel megbízott szervezetek foglalkoznak, ezért célszerű velük felvenni a kapcsolatot. A vasútállomásokon a szociális ellátás szakemberei, a nagyobb szervezetek munkatársai, önkéntesei már ruházatukról felismerhetők, ők pontosan tudják mit kell tenni az adott helyzetben. A szociális ellátó intézmények is fogadják a menekülteket. 

A pénzadományhoz olyan alapítványokat, szervezeteket célszerű keresni, amelyek vállalják, hogy célba juttatják az utalásokat. Ugyanez vonatkozik a tárgyi adományokra is, amelyeket országszerte várnak a gyűjtőpontokon. Az elosztó szervezetek azt kérik, hogy lehetőség szerint ne dömpingszerű, hanem folyamatosan legyen az adományozás, amíg az szükséges.

Fontos, hogy a felajánlott ruha legyen tiszta, folt- és szakadásmentes, olyan, amit bárki felvenne. Több helyre kérnek takarókat, ágyneműt, hálózsákot, matracot, ezeknél is a “tisztán add” elve érvényesül. Szükség van gyógyszerekre, higiéniai és tisztálkodási szerekre, gyerekholmi közül főként pelenkára és törlőkendőre. Élelmiszerből a tartós árut nem igazán tudják magukkal vinni a menekültek, ezért sok helyen inkább előre elkészített friss szendvicset, gyümölcsöt, energia szeletet és csokit várnak. Nagyon fogy az ásványvíz, a kis dobozos innivaló és a bébiétel is.

A nagyobb szervezetek a határon vannak, hogy segítsenek, de mindig szükség van tolmácsra, valamint két- vagy többnyelvű szóróanyagra. 

A felajánlásokat és segítségkéréseket megtalálni a nyilvános Facebook-oldalakon, valamint az Ukrán Országos Önkormányzat oldalán.