Rovatok

Mielőtt megfőzitek és megeszitek, fényképezzétek le!

Kütyüzik a gyerek? Családunkban a kütyü szitokszó, azt jelenti, hogy csemeténk zombi üzemmódban nyomkodja a telefonját. Játszik, zenét hallgat vagy üzenget? Ki tudja? De az biztos, hogy nem ránk figyel, nincs velünk. Szerencsére azonban a legtöbb mai telefonon van egy igen hasznos eszköz, amellyel fantasztikus dolgokat lehet alkotni, mégpedig közösen: a kamera.

Készítsetek képeket a gyereketekkel!

Így azt az eszközt használhatja, amit szeret, de mégis együtt programoztok.

Nyissátok ki a hűtőt, és ott keresgéljetek!

Számos olyan dologra akadtok majd, amit nemcsak megenni, de lefényképezni is érdemes. Az interneten is rengeteg jó ötlet akad az ételfotózáshoz, onnan is érdemes inspirációt szerezni.

Kilencéves unokahúgommal, Lizával bemutatunk nektek néhány képet, amelyet együtt készítettünk.

Az egyik kép készítését és telefonos fotószerkesztését a cikk végén részletesen is bemutatjuk.

Liza először egy virágos fotót szeretett volna. Szerencsére volt otthon citromunk, bazsalikomunk, száraz fekete babunk, és fehér kartonunk.

Fotó: Zanarone Liza és Szirbek Anita (A képet Michelle Yam inspirálta. instagram: @michelleyam)

Csípős pirospaprika mindig van otthon. Kerestünk hozzá egy fekete kartont (lehet tányér is), és Liza fantáziája beindult:

Fotó: Zanarone Liza és Szirbek Anita

Liza szerint én ilyen vagyok, mert rövid, göndör hajam van, hosszú az orrom, és sokat mosolygok. Holnap lecserélem a Facebook-képemet.

Fotó: Zanarone Liza és Szirbek Anita

A káposzta önmagában is gyönyörű:

Fotó: Zanarone Liza és Szirbek Anita

A citromfélékből limonádét készítettünk, de előtte:

Fotó: Zanarone Liza és Szirbek Anita

Nagyméretű kompozíciót is lehet tervezni. Citromféléket, almát, petrezselymet és rozmaringot raktunk egy nagy fehér kartonpapírra. A fotót egy széken állva lőttük.

Fotó: Zanarone Liza és Szirbek Anita (A kompozíciót Julie Lee inspirálta. instagram: @julie.lee.photos)

Alkossatok, próbálkozzatok bátran, közösen!

Zanarone Liza (Fotó: Szirbek Anita)

A citromvirág kép készítése és szerkesztése:

Hozzávalók: felvágott citrom, cserepes bazsalikom, fekete szárított bab, fehér karton

Készítés:

  • Keress szép fényt!

Mindegyik fotóra érvényes, hogy ha lehet, ablak mellett fotózzuk, ahol bejön a fény, de nem süt be élesen a nap. Ilyenkor egyenletes fény éri a tárgyakat, nem lesznek erős árnyékok, és a kép egyik része sem kap sötétebb árnyalatot, mint a másik. (De valójában ez nem mindenkit érdekel, és erős árnyékokkal sem lesz rossz a kép, sőt van, aki épp azt szeretné!) Szóval, ha nincs világos ablak, akkor is láss neki bátran!

  • Tegyük a fehér kartonra a kép elemeit, és rendezzük el őket. Én a földre szoktam tenni, hogy a gyerekek jobban elérjék. Ha a levelek nem úgy állnak a száron, ahogy nekünk tetszik, nyugodtan szakítsuk le őket, és illesszünk helyükre másikat.
  • Fényképezzük le, lehetőleg úgy, hogy a kép fölé tartjuk a kamerát vízszintesen, tehát szemből fotózzuk a képet.
  • Szerkesztés

Ha változtatni szeretnél a képen, a fotóra rákkatintva a szerkesztés menüben rengeteg lehetőséget találsz. Állíthatunk a fényen, az élességen, a színek erősségén, kivághatunk belőle részeket stb. Nem kell érteni, hogy melyik kifejezés mit jelent, mert ahogy változtatod az adott lehetőség értékeit, látod a képen is, hogy az hogyan változik, és kiválaszthatod azt a variációt, amely neked a legjobban tetszik.

Mi mindenesetre bemutatjuk, hogy ezt a képet hogyan szerkesztettük. iPhone-t használtunk. A különböző telefonok szerkesztésmenüje eltér, de a változtatások, amelyeket végeztünk, a legtöbb kamerás okostelefonban megtalálhatóak.

Az eredeti kép:

Liza szerette volna, hogy képünk háttere fehérebb legyen, ezért az expozíciónak nevezett gombbal játszottunk először. Végül 67-re állítottuk.

Expozíció: 67

Így viszont Liza szerint kicsit sápadtak lettek a színek. Ezen is lehet változtatni. Mi például a „telítettség” és az „élénkség” értékeken módosítottunk. Mindkettőt 100-ra toltuk. 

Telítettség: 100, élénkség: 100

A szerkesztett citromvirág kép ilyen lett. A színek nem természetesek, de nem bántuk, nekünk így tetszett.