Rovatok

Barát vagy ellenség? – Az online világ gyermekeket fenyegető veszélyeiről

Bár az internetnek, a közösségi médiának és a különböző virtuális valóságoknak számos előnyük van, a felelőtlen használatnak rengeteg kellemetlen, akár egész életre kiható következménye lehet – főleg akkor, ha a történetek szereplői tizenéves gyerekek. Te is azt szeretnéd, hogy a gyermeked csupán a hírekből ismerje meg a netes rémtörténeteket? Az online világ veszélyeiről szóló cikksorozatunkkal ebben próbálunk segíteni nektek.

Ma már teljesen természetes, hogy a reggeli kávénk közben válaszolunk e-mailjeinkre, végigpörgetjük a közösségimédia-felületeinket, majd csatlakozunk egy online meetinghez. Két poszt között pedig megnézzük kedvenc csatornánk legújabb videóját vagy belehallgatunk egy-egy izgalmas podcastepizódba. Online utalunk, posztolunk, cikkeket olvasunk, receptet keresünk vagy kedvenc webshopunkban vásárolunk. Megszoktuk, hogy okoseszközeink és applikációink szinte minden pillanatban karnyújtásnyira vannak. Megtanultuk, hogyan és mire érdemes használni a különböző kütyüket, platformokat és appokat. 

Nincs ez másként a gyerekeknél sem, hiszen egy olyan generációról beszélünk, amelynek tagjai eleve ebben az internetalapú, digitális világban szocializálódnak. Már az óvodás korosztálynál megfigyelhető, hogy csupán az ikonok és képek alapján képesek megnyitni a YouTube alkalmazást és elindítani kedvenc Bogyó és Babóca-epizódjukat vagy végignézni a galériában található családi fotókat – na persze csak akkor, ha a szülő engedi ezt és támogatja ebben.  

Social Media Animation GIF by Dave Merson Hess - Find & Share on GIPHY
Via https://giphy.com/

A tizenéves korosztály esetében viszont már kicsit más a helyzet. Ők nemcsak hogy tudatosan használják különböző okoseszközeiket és azok alkalmazásait, de sokszor otthonosabban és sokkal magabiztosabban tevékenykednek az online térben, mint a szüleik. A káros hatásokat, veszélyeket és hosszú távú következményeket azonban gyakran figyelmen kívül hagyják, esetleg 

bele sem gondolnak, milyen kockázatokat jelenthetnek számukra a közösségi felületek, számítógépes játékok, virtuális valóságok és bizonyos tartalmak. 

Ezért is nagyon fontos, hogy felzárkózzunk, megismerjük internethasználati szokásaikat, valamint az ezzel összefüggő fenyegetéseket, és lépéseket tegyünk a gyerekek védelmében. 

Érdemes odafigyelni például, hogy milyen információkat és személyes adatokat oszt meg magáról a közösségimédia-felületeken a gyermekünk, hiszen számos rémtörténetet olvashatunk adathalászatról és identitáslopásról. A nyilvánosan megosztott tartalmak mellett a privát chatalkalmazások veszélyeit is érdemes tisztázni a kamaszokkal, akik az interneten vadászó pedofilok, a zaklatók, zsarolók és gyermekpornográfiát terjesztők elsődleges célpontjai. A cyberbullying (internetes zaklatás) ugyanakkor nem egyoldalú jelenség. Ma már nagyon gyakori a kortársak közötti online zaklatás is, így arról is meg kell győződnünk, hogy saját gyermekünk nem tartozik-e a zaklatók táborába. 

Persze nem feltétlenül kell közösségi médiát használni ahhoz, hogy kiskorú gyermekünk valamilyen erőszakos, káros szenvedélyekre buzdító vagy számára feldolgozhatatlan tartalommal találkozzon. Ezekbe ugyanis egy egyszerű és hétköznapi böngészés során is belefuthat. A különböző szűrőprogramoknak és tartalomblokkolóknak hála, most már könnyedén elejét vehetjük ennek, már amennyiben megfelelően tudjuk használni ezeket. 

Internet- és játékfüggőség, virtuális valóságban ragadás, internetes gyermekmunka, öngyilkosságra ösztönző online kihívások. 

Csak néhány példa a gyerekeket fenyegető veszélyekre, amelyek létezésről sokszor nem is tudunk, és egyáltalán nem gondolnánk, hogy saját családunkat és gyermekeinket is érinthetik. 

Ha téged is érdekel, hogy milyen fenyegetések lesnek a gyermekeidre a monitoron és a telefon képernyőjén keresztül, hogyan veheted észre az árulkodó jeleket, kihez fordulhatsz segítségért, hogyan és milyen szűrőprogramokat érdemes alkalmazni, vagy egyáltalán csak szeretnél egy kicsit közelebb kerülni a tizenévesek gondolkodásmódjához, akkor kövesd figyelemmel az internetes világ veszélyeiről szóló cikksorozatunkat. 

Írjátok meg a személyes tapasztalataitokat!
Amennyiben családodban vagy ismerőseid körében tapasztaltátok ezeket a problémákat, vagy kerültetek már kellemetlen helyzetbe, kérjük, osszátok meg velünk személyes történeteiket (akár névtelenül is), hogy más családoknak, más gyerekeknek ne kelljen hasonló élethelyzeteket átélni. 

E-mail-címünk: info@gyerekkelvagyunk.hu

Címoldali kép: Shutterstock