Rovatok

Hogyan beszélgessünk a gyerekkel az online biztonságról?

Szülőként az a dolgunk, hogy jó döntések felé terelgessük gyermekeinket, és ez a feladatunk akkor sem szünetel, amikor csemeténk telefon, tablet vagy laptop fedezékében tevékenykedik. Ezért mihelyt felügyelet nélkül hozzáférhet az internethez, avassuk be a biztonságos internethasználat rejtelmeibe. Joanna Eng írása.

Az online biztonság nem egyenlő a tiltással, hiszen mindannyian rengeteg időt töltünk el az interneten, és ez ma már a gyerekekre is igaz. Fontos viszont, hogy a gyerekeink jól eligazodjanak ebben a világban. (Az online világ lehetséges veszélyeiről ebben a cikkben foglalkoztunk.) A következőkben ötleteket adunk arra, hogyan vezessük fel nekik ezt a témát, és hogy miként csináljunk nekik kedvet a beszélgetéshez úgy, hogy még tanuljanak is belőle.

Ne adj ki személyes adatokat!

„Ha valaki elkéri a címedet, telefonszámodat vagy más személyes adatodat, egyszerűen mondj nemet. Ha jogosnak érzed a kérést, akkor is engem kérdezz meg előbb, és együtt döntsük el.”

Készítsünk listát azokról a személyes adatokról, amelyeket nem szabad kiadni. Ilyenek a telefonszám, a születési idő, a jelszavak, vagy hogy melyik iskolába jár. Mindegyikre kérdezzünk rá, hogy szerinte milyen kockázatokkal járhat, ha más is megtudja. Magyarázzuk el neki, hogy milyen cselekkel próbálnak meg adatokat kiszedni a gyerekekből, például valaki azzal az ürüggyel kéri el a címét, hogy ajándékot akar küldeni neki.

A kép örök

„Ha valaki, akit alig vagy egyáltalán nem ismersz, képet kér tőled, ne küldj neki! Ha egy ismerősöd kér, gondold át, hogy megmutatnád-e azt a képet az osztálytársaidnak, az iskolaigazgatónak vagy a nagyszüleidnek.”

Magyarázzuk el, hogy ha egy fotó felkerül a netre, akkor „közprédává” válik: akárki képernyőképet készíthet róla, megoszthatja, bárhogy felhasználhatja. Hozzon fel a gyerek példákat arra, hogy szerinte milyen jellegű képeket nem helyes posztolni a közösségi médiában, vagy üzenetek formájában elküldeni a barátainak.

Az online tevékenységek valódi következményekkel járnak
Internet GIF - Find & Share on GIPHY
Via Giphy.com

„Ha a mondanivalód nem kedves vagy nem eléggé átgondolt, inkább meg se szólalj!”

Kérdezzük meg a gyereket, mit érzett, amikor egy goromba kommentet kapott, és hogy szerinte mit szólnának bizonyos kommentjeihez a barátai vagy a leendő főnöke. Az, hogy a képernyő mögött lapít vagy névtelenségbe burkolózik, még korántsem jelenti azt, hogy a cselekedeteinek nincsenek valódi következményei.

A beleegyezés fontossága

„Sose tedd fel a netre mások képeit vagy adatait a beleegyezésük nélkül.”

A beleegyezés nemcsak a fizikai, hanem az online interakciókra is vonatkozik. A saját gyerekünktől is kérjünk engedélyt, ha ki akarjuk posztolni az őt ábrázoló képeket és videókat. Kérjük meg, hozzon fel példát olyan esetre, amikor egy ismerőse visszaélt valakinek a megosztott tartalmával, és kérdezzük meg, hogy szerinte ez miért volt tisztességtelen vagy tiszteletlen. Ne feledjük, hogy nemcsak a fiúknak, de a lányoknak is tisztában kell lenniük az online zaklatás és a pletykaterjesztés veszélyeivel, és hogy milyen sebeket okozhatnak ezekkel.

Ne ítélkezz!

„Ha valami zavaró dolgot veszel észre, vagy rájössz, hogy hibát követtél el az online térben, mondd el nekem, és én megígérem, hogy nem ítéllek el és nem haragszom meg rád. Én azért vagyok, hogy segítsek neked.”

Kövessünk el mindent, hogy ezt az ígéretünket betartsuk, mert ettől lesz a gyerek őszinte velünk akkor is, ha baj van. A legtöbb gyerek azért nem szól a felnőtteknek a számítógépes zaklatásról, mert attól fél, hogy elveszíti a jogosultságát a telefonra vagy a számítógépre. Akkor vagyunk tevékeny és támogató szülők, ha kis- és nagykamasz gyerekeinket segítjük a történtek feltárásában, és a zaklatót blokkoljuk vagy egyéb megoldásokhoz folyamodunk.

Ne feledjük, az online biztonság kérdése mindig aktuális marad, nem elég, ha egyszer beszélgetünk róla a gyerekkel. És ami a legfontosabb: mindig lépjünk fel felelősségteljesen, ha valamilyen kétes ügyre bukkanunk a saját közösségi média hírfolyamunkban!

(NR fordítása)

Az online világ gyermekeket fenyegető veszélyeiről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Címoldali kép: https://parents-together.org/