Rovatok

Miért és hogyan szakadjunk el nyárra a monitortól?

Bő egy év telt el azóta, hogy a koronavírus-járvány a Föld nagy részét lezárásra kényszerítette. Szinte mindannyian kénytelenek voltunk változtatni a szokásainkon, napi tevékenységeink közül, amit csak lehetett, online végeztünk. Mérhetetlen mennyiségű időt töltöttünk monitor előtt, felnőttek és gyerekek egyaránt, aminek igen sokan megérezték a káros hatásait. McKenna Saady írása.

Dr. Catherine Steiner-Adair, a gyermekek és a technológia kapcsolatával foglalkozó klinikai pszichológus, a gyermekfejlődés szakértője egy áprilisi webkonferencián rámutatott a gyerekek túlzott képernyőhasználatának lehetséges következményeire:

– „pandémiás türelmetlenség” avagy egyre meggondolatlanabb viselkedés, önfegyelemre való képtelenség;

– iskolaundor vagy iskolakerülés;

– növekvő szorongás, depresszió;

– álmatlanság vagy a megszokott alvási rutin megszakadása.

Lépjünk ki a 3D-s világba!

Egyre többen oltatják be magukat, így újra személyesen végezhetik a napi tevékenységeiket. Itt az idő, hogy a képernyő síkjától eltávolodva újra 3D-ben élvezzük a világot! 

A téma szakértői arra biztatják a szülőket, hogy a nyári szünetet kihasználva hirdessék meg otthon a „digitális leállás” korszakát. Azaz: amennyire csak lehet, csökkentsék a család összképernyőidejét, enyhítendő a túl sok gépezés következtében fellépő negatív hatásokat. 

Jamming Youtube GIF by Feliks Tomasz Konczakowski - Find & Share on GIPHY
via https://giphy.com/

Ahogy dr.Catherine Steiner-Adair fogalmaz: „A nyár a gyerekek számára a lelassulást jelenti, ami arra is remek alkalom, hogy több időt töltsenek fejlesztő feladatokkal.”

A képernyőidő lerövidítése kemény dió, mivel a gyerek nem fog rajongani az ötletért. Muszáj valami jó stratégiát találni arra, hogyan kurtítsuk meg a monitor előtt töltött idejét, és tereljük az offline tevékenységek felé. 

A szakértők zöme egyetért abban, hogy a karantén ideje alatt nem a túlzott képernyőhasználat volt a legfőbb gond, hiszen annyi más, nagyobb horderejű probléma miatt kellett aggódni. Most azonban itt a lehetőség, hogy visszatérjünk a számítógép és a mobiltelefon használatának a korlátozásához.

Az iskoláskorú gyerekek esetében kézenfekvő, hogy nyárra időzítsük a digitális leállást, hiszen kevesebb olyan kötelezettségük van, ami a képernyő elé szólítaná őket. Ilyenkor sok család megy nyaralni, kirándulni, van számtalan táborlehetőség is, azaz, ha valamikor, most sikeresen elérhetjük, hogy a gyerekek képernyőmentesen töltsék az idejüket. 

A szakértők javaslatai

Gyermekfejlesztési szakértők az alábbi módszereket javasolják a család digitális leállásának előkészítésére:

Lassítsatok! 

Amint véget ért az iskola, tegyetek tudatos erőfeszítéseket a család életritmusának lelassítására! Válasszatok olyan tevékenységeket, amelyekhez nincs szükség semmilyen okoseszközre, hanem elég hozzá a kezünk-lábunk, fejünk. Ilyen például a kertészkedés, a rejtvényfejtés vagy az olvasás.

Használjátok ki a nyári táborozás előnyeit!

Végre az iskolák is szervezhetnek nyári programokat, de ezen kívül is rengeteg a táborozási lehetőség. Találjatok olyat, amelyik passzol a gyerek személyiségéhez! Így végre újra aktív társasági életet élhet, és neked is lesz egy kis időd, hogy kipihend magad. 

Menjetek ki a természetbe!

Dr. Steiner-Adair szavaival: „A hosszú nyári napok kedvet csinálnak ahhoz, hogy újra egyesüljünk a természettel. Nincs is ennél kellemesebb és hatékonyabb módja annak, hogy felfrissítsük az elménket”. A nyár folyamán próbáljunk hát minél több időt kint tölteni a szabadban.

Válasszatok valami izgalmas tevékenységet! 

A gyerekek számára az a legjobb a nyárban, hogy rengeteg a szabadidejük, amikor kiélhetik a kíváncsiságukat és az érdeklődésüket. Tegyük hát lehetővé a számukra, hogy olyan programokban is részt vehessenek, amelyekre év közben nem volt alkalmuk. Próbáljanak ki új (nem számítógépes) tevékenységeket, csináljanak bármilyen nekik tetsző dolgot, csak ne kelljen hozzá képernyő.

Nyári táborok, programok

Ha még nem találtatok megfelelő tábort a gyereknek az idei nyárra, ezen az oldalon érdemes keresgélni.

A nyár folyamán is olvassátok a Hétszínvirág nevű rovatunkat, amely a hét minden napjára ajánl egy-egy remek programot.

Kitekintés

Ha a nyarat a leállásra szánjuk, érdemes előre kigondolnunk azt is, milyen legyen az iskolába való visszatérés. Találjuk ki előre, hogyan fogunk kialakítani egészséges, mértéktartó digitális szokásokat. Dr. David Schonfeld, a Los Angeles-i Gyermekkórház Iskolai Válság- és Gyászközpontjának az igazgatója rámutatott, milyen rendkívüli stresszt gyakorolt mindannyiunkra a világjárvány. Fontos, hogy az iskolák, a szülők és a gondozók tudatában legyenek annak, hogy mennyi szomorúság és trauma érte a gyerekeket, és hogy a túl sok képernyő előtt töltött idő tovább súlyosbítja az állapotukat.

Dr. Schonfeld szerint az értelmes médiafogyasztás alapszabálya a következő: 

Amikor online tartalmat fogyasztunk, kérdezzük meg magunktól, megnyugtató-e számunkra, amit látunk. Tanulunk-e belőle valami új, hasznos dolgot? Ha mindkét kérdésre nemleges a válasz, akkor inkább kapcsoljuk ki a készüléket.

Másfél éves pandémiás üzemmód után kissé fenyegetőnek látszik a következő tanév. Ám ha sikerül a nyarat a család digitális átállására fordítani, azzal máris óriási lépést tettünk az erős kezdés érdekében. Dolgozzunk hát rajta, hogy minél inkább lecsökkenjen a család képernyőideje. Ezzel tesszük a legnagyobb szolgálatot a saját és a gyermekeink mentális egészségének és jólétének.

(NR fordítása)

Az internetfüggőség veszélyeiről, a gyerekek „elzombisodásáról” ebben a cikkünkben írtunk. Az RTL Klub híradósával, a Nincs időm olvasni kihívás alapítójával, Szabados Ágnessel készült interjúnkból pedig megtudhatjátok, hogyan lehet rászoktatni a gyerekeket az olvasásra.

Címoldali kép: https://parents-together.org/