Rovatok

A gyerekrajzokban minden titok benne van

Ahogy meg tudja fogni, érdemes ceruzát, krétát adni a gyerek kezébe, hiszen az alkotás jót tesz a kézügyességnek és fejleszti a képzelőerőt. A rajzolás ugyanakkor nem csak a kreativitás kibontakoztatására alkalmas. Sz. Látó Judit mentálhigiénés szakember és rajzvizsgálati szakértő segítségével megmutatjuk, hogyan lehet feltárni a rajzaikon keresztül a gyerekek lelkivilágát.

Szülőként talán többször éreztétek már úgy, hogy a gyermeketek zárkózott lett, szorong, problémája van, vagy bántja valami, de nem tudtok rájönni, mi az, valahogy nem fértek hozzá a lehetséges magyarázatokhoz. Sok szülő ilyenkor megijed, hogy baj van a gyerekkel és próbál valamilyen megoldást találni. Mielőtt azonban pszichológushoz rángatnánk az amúgy is frusztrált gyereket, érdemes kideríteni, hogy pontosan mi állhat a probléma hátterében. A tudományos rajzvizsgálat módszere éppen ezt a célt szolgálja. 

A kép illusztráció
Mire jó a rajzvizsgálat? 

A tudományos rajzvizsgálat a képi kifejezéspszichológia része. Lényege, hogy a rajzoló rajzain keresztül tárhatunk fel különféle felmerülő problémákat. A folyamatot természetesen végigkíséri egy erre szakosodott szakember, aki különböző rajztesztek alkalmazása és rajzi jegyek vizsgálata során von le következtetéseket. A módszer kifejezetten hatékonyan működik gyerekek esetében, általános iskolásoknál éppúgy, mint kamaszoknál. 

Sz. Látó Judit diplomás rajzvizsgálati szaktanácsadó szerint a rajz sokkal többet mutat az alkotójáról, illetve annak belső problémáiról, mint azt gondolnánk. 

Lehet, hogy a szülő csak azt érzékeli, hogy gyermeke szorong az iskolában, de azt már nem tudja, hogy ezt a szorongást a tanulmányi terhek, az osztálytársak, esetleg valamelyik tanár váltja-e ki. A rajzban viszont egyértelműen megjelenhet a magyarázat. A gyerek ott nem tudja eltitkolni, akkor sem, ha egyébként nem akar róla beszélni.

De a módszer nem csak arra jó, hogy konkrét problémákat feltárjon. Akkor is érdemes kipróbálni, ha csak általánosságban szeretnénk felmérni egy gyerek lelkiállapotát, vagy egyszerűen csak kíváncsiak vagyunk, hogy mi érdekli, mi foglalkoztatja az adott életszakaszban. 

A rajzvizsgálat felnőttek esetében is ugyanolyan jól működik, mint gyerekeknél, és nemcsak az egyéni problémák, hanem a viszonyokban rejlő feszültségek tudatosítására is alkalmas.

„Az a nagyon jó ebben a módszerben, hogy csoportok vagy akár családok szintjén is működik.“

Gyakran előfordul, hogy a szülő nem találja a közös hangot a gyerekével. Ilyenkor érdemes a családtagokat is bevonni a rajzvizsgálatba. Sokszor a szülő rajzolás közben vagy azután – a szakember segítségével – saját maga jön rá, hogy mi okozhatja a problémát a családban.

Elég, ha fogom a gyerek egyik rajzát és megnézem az interneten, hogyan kell értelmezni?

A válasz határozottan nem. A rajzvizsgálat egy tudományos módszer, amelyhez sok rajzra van szükség, minden megállapítást több rajzi jeggyel alá kell támasztani. Nagyon fontos az is, hogy kontextusban kell vizsgálni a gyermek rajzát, és nem szabad kiemelni csupán egyetlen „furcsaságot” a képről, nem véletlenül végzik az elemzést erre specializálódott szakemberek. 

A kép illusztráció

Az nem működik, hogy otthon a szülő vagy egy pedagógus utánaolvas a témának, aztán valamelyik rajza alapján elkezd következtetéseket levonni a gyerekről, hiszen ez számos félreértéshez vezethet. 

„Egy átfogó rajzvizsgálathoz több alkalomra is szükség lehet, hogy tényleg kontextusba tudjuk helyezni a problémákat. A rajzon kívül több dolgot is megfigyelek, attól fogva, hogy a gyerek belépett az irodámba, például a viselkedését és a mozdulatait.”

A szakértő hozzáteszi, ugyanennyire fontos, hogy egyetlen rajz alapján nem lehet és nem is szabad következtetéseket levonni. A probléma feltárásához több különböző rajzteszt elvégzésére is szükség lehet. 

„A hozzám érkezőket mindig arra kérem, hogy az első alkalomra hozzanak magukkal rajzokat, és meséljék el, hogy mikor és hol készültek, ki volt jelen a rajzoláskor, kapott-e a gyerek instrukciókat. A gyerekek persze helyben is rajzolnak nekem a foglalkozásokon, általában 2-3 rajzot szoktunk készíteni egy alkalommal. Az adott problémától függ, hogy milyen rajztesztet alkalmazok, és olyan is van, hogy csak arra kérem a gyereket: rajzoljon bármit, amit szeretne.”

Bár a rajzok segítségével sok probléma feltárható, a vizsgálat nem ér véget a rajzolással, hiszen a beszélgetés, a teljes kontextus felépítése csak ezután veszi kezdetét. 

Minden rajz után beszélgetünk. Fel kell tenni a gyereknek a megfelelő kérdéseket, ezt hívjuk utótesztnek, következtetéseket enélkül nem lehet levonni.

A következtetések levonása után a rajzvizsgáló természetesen konzultál a szülővel az eredményekről, megosztja vele a meglátásait, javaslatot tesz a további lépéseket illetően. 

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a rajzvizsgálati szakemberek nem diagnózisokat fogalmaznak meg, hanem feltárják a problémák lehetséges gyökerét, javaslatokat tesznek, adott esetben pedig segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb szakembert vagy terápiát a gyerek számára. 

Furcsa dolgokat rajzol a gyerekem. Valami baj van vele? 

A szakértő lépten-nyomon azt tapasztalja, hogy a szülőket elborzasztja, ha a gyerekük véres jeleneteket, furcsa szörnyeket, ijesztő dolgokat vet papírra. Holott az ilyen fantáziaszülemények nem feltétlenül utalnak arra, hogy komoly probléma húzódik a háttérben, és azonnal rohanni kell a pszichológushoz.

A kép illusztráció

„Ha egy gyerek véres jeleneteket rajzol, még nem jelenti azt, hogy valami probléma van vele. Az is lehet, hogy éppen látott egy filmet vagy egy online játékot, és onnan veszi ezeket a képeket, esetleg beszélgetett róluk az osztálytársaival is, ezért még inkább megmaradt benne.” 

Ha egy szülő azt érzi, hogy a gyermeke rajzával valami nem stimmel, és egyéb aggasztó jeleket is tapasztal, akkor egy rajzteszttel könnyen kideríthető, hogy van-e egyáltalán aggodalomra okot adó probléma, amellyel szakemberhez kellene fordulni.

A cikkben bemutatott rajzvizsgálati módszer tehát jelezhet, feltárhat problémákat, de csak és kizárólag abban az esetben működik, ha a folyamatot egy szakember mentorálja. A felületes ismeretek felelőtlen és helytelen következtetések levonásához vezetnek. Ezért ha problémát tapasztalsz gyermekeddel kapcsolatban, keress fel egy szakértőt, de semmiképp ne csapj fel önjelölt rajzelemzőnek!

Hasznos olvasmányok:

Ha felkeltette érdeklődésedet a rajzvizsgálat, látogass el a Rajzelemzési Intézet Facebook-oldalára, ahol további hasznos információkat találhatsz.

Ha tudományos igényű könyveket szeretnél olvasni a témáról, akkor az alábbi két kötetet ajánljuk a figyelmedbe: 

– Dr. Hárdi István: A dinamikus rajzvizsgálat (Flaccus Kiadó, 2015)

– Vass Zoltán: A rajzvizsgálat pszichodinamikai alapjai – Projekció, kifejezés, mintázatok (Flaccus Kiadó, 2021, 3. kiadás)