Rovatok

Szülői tippek a pozitív testkép kialakításához

Szerény véleményem szerint az én gyerekeim a leggyönyörűségesebbek a földkerekségen (nyilván a tieitek is!) – de ez nem jelenti azt, hogy ők is elégedettek lennének önmagukkal. Összegyűjtöttem néhány remek tippet igazi anyukáktól, hogyan segíthetünk gyermekeinknek a pozitív testkép kialakításában. Remélem, ti is okultok belőlük, mert nekem tényleg segítettek ezek az ötletek! Robyn Welling írása.

– Mi azt mondjuk az 5 éves gyerekünknek, hogy mindenki másmilyen – meséli egy Nikki nevű anyuka. – Mindenféle formájú meg méretű ember létezik, és mindenkiben van valami szép: vagy a szeme, vagy a haja, vagy a lelke.

– Ha kellőképpen magabiztos vagy, és látja a gyereked, hogy milyen jól érzed magad a bőrödben, azzal szemlélteted, hogy milyen is a pozitív testkép. Nem átallok sortban meg pólóban járni, pedig nem vagyok az a szilfid termet. Vígan bevállalom, hogy olyan vagyok, amilyen, és őt is arra bátorítom, hogy tegye ezt – mondja Tatjana.

Az, hogy az ember hogyan viszonyul a testéhez, más dolgokra is kihat. Gondoljunk csak bele, hogy aki az edzést kötelességnek, az ételt pedig jutalomnak tekinti, az nincs valami fényes kapcsolatban a testével. 

– A fiammal egészségesen étkezünk és együtt tornázunk. Azt mondom neki, hogy az étel és a sportolás üzemanyag, ezeknek köszönhetően nyújt megfelelő teljesítményt a testünk – érvel Christine.

A támogató és biztató szavak nagyban növelik gyermekünk magabiztosságát és önbecsülését, de legalább ilyen fontos, hogy kerüljük a negatív megjegyzéseket. 

– Néha nem az számít, amit mondasz, hanem az, amit nem. Például sosem mondom a gyerekemnek, hogy túl sovány vagy túl kövér – magyarázza Rena.

– Mindennap tornázom, és a gyerekeimet is egészséges testmozgásra buzdítom. Inkább azt hangsúlyozom, mi egészséges és mi nem az, ahelyett, hogy kövérségről vagy soványságról szövegelnék – magyarázza Meghan a szavak megválasztásának fontosságát. 

– Nem vagyok sovány, de sosem hallhatnak tőlem olyat a gyerekeim, hogy ócsárolom magamat. Igaz, a lányaimnak van egy csodálatos apukájuk is, aki minden áldott nap közli velem, hogy milyen gyönyörű vagyok, úgy, ahogy vagyok – teszi hozzá.

– Olyan szavak használatára törekszem, mint „magas”, „izmos”, „erős” – állítja Tania. A gyerekeim előtt sosem ejtek ki a számon olyan becsmérlő szavakat, mint kövér vagy csúnya… mivel ezek a szavak megbélyegzők, és mély nyomot hagyhatnak bennük.

Christianna más módszerhez folyamodik, hogy megerősítse lányában az önszeretet – és ez a módszer mindig beválik. 

– Gyakran dicsérgetjük, hogy milyen gyönyörű, főleg reggel, amikor kócosan kikecmereg az ágyból.

Na, de száz szónak is egy a vége, minden visszavezethető az eredeti, alapvető, legfontosabb dologra:

(NR fordítása)

Címoldali kép: Shutterstock