Rovatok

Önbizalomtréning kicsiknek – Ezt a 10 dolgot jó, ha mindennap hallja a gyerek

A kisgyerek nevelése során a szülő gyakran elvész a tennivalók és szabályok rengetegében, és a napi küzdelmek elfeledtetik vele azt, hogy időt szakítson a gyermeke önbizalmának a megerősítésére is. Az persze fontos, hogy az apróságok megtanulják a helyes viselkedést és kialakuljon a felelősségtudatuk, de ha észrevesszük, hogy a nevelésünk zömében utasításokból meg dorgálásból áll, jobb, ha kellemesebb módokon próbálunk közelíteni a gyerekhez. McKenna Saady írása.

Pszichológiai kutatások kimutatták, hogy a szeretetteljes és meleg bánásmód egész életre szólóan megágyaz a boldogságképességünknek és jótékony hatást gyakorol a mentális egészségünkre. A kedvesség és a bátorítás ráadásul kapcsolaterősítő is, így zökkenőmentesebbé teszi a gyereknevelés rázósabb részeit.

Íme 10 példamondat, amely felturbózza a gyerek önbecsülését és megerősíti a szülő-gyerek kapcsolatot:

1. Mosolyognom kell, ha rád nézek. 

Az egészen kicsi gyerekek még tanulják az érzelmeik azonosítását és kifejezését. A boldogság egyetemes megnyilvánulása a mosoly, hadd tudja a kicsi, hogy ez az ő érdeme. Ez nagy diadal lesz neki!

2. Történjék bármi, mindenképp szeretlek. 

A gyereked természetesen tudja, hogy szereted ‒ ám ha hibázik, szüksége lehet a feltétel nélküli szereteted kimutatására.

3. Szeretlek. 

Talán furcsa, mégis felemelő azt hallania a gyereknek, hogy nemcsak családtagként szereted őt, hanem úgy is, mint egy másik embert.

4. Szeretek a szülőd lenni. 

Új távlatot nyitsz neki azzal, hogy nemcsak őt szereted, mivel a gyereked, hanem ezt az életet is szereted, ami az ő nevelésével együtt jár.

© Shutterstock
5. Láttam, hogy mindent megtettél. 

Ha tudatod vele, hogy érdekel, amit csinál, és az eredménytől függetlenül méltányolod az igyekezetét, az igencsak növeli az önbizalmát.

6. Hallgatlak. 

Igen felszabadítólag hat a gyerekre az a tudat, hogy figyelsz rá, amikor valami fontos dolgot akar bemutatni neked, még akkor is, ha az a fontos dolog valami bosszantó csacsiság. (A figyelem hiánya akár agresszív lépésekre is késztetheti a gyereket, erről ebben a cikkben írtunk részletesebben ‒ a szerk.)

7. Köszönöm a segítségedet. 

Ahelyett az elvárás helyett, hogy a gyereked csak azért tartsa tiszteletben a kívánságaidat, mert a szülője vagy, érdemesebb kétoldalú tiszteletet kiépíteni. Ha méltányolod, hogy a gyerek rendet rak maga után, vagy odaadja másnak a játékát, akkor a jövőben is számíthatsz ilyen pozitív viselkedésre.

8. Büszke lehetsz magadra. 

Ha a gyerekednek azt mondod, hogy büszke vagy rá akármilyen kis teljesítmény miatt, azzal nyilván növeled az önbizalmát. Ha arra bátorítod, hogy ő maga legyen büszke a kis győzelmeire, azzal hosszú távon még jobbat teszel neki. Ez ugyanis a saját motiváltságát segíti elő, így nem kell mások buzdítására hagyatkoznia.

9. Ha szükséged van rám, én itt vagyok. 

A gyerek, ahogy cseperedik, egyre több függetlenséget igényel, de megnyugtató számára, hogy akárhány éves is, a szülő mindig elérhető, ha kell. Hagyjunk neki elég szabadságot, de emlékeztessük rá, hogy szükség esetén mindig rendelkezésére állunk. Ettől bátrabban hoz önálló döntéseket.

10. Jó ötlet! 

A gyerek folyamatosan tanul, miközben játszik és felfedezéseket tesz. Vegyük észre, ha kreatívan gondolkozik, vagy jól oldja meg a problémákat, és adjunk is hangot ennek! Ezzel még több gondolkodásra serkentjük, és egyre több mindent tanul meg a környező világról. 

Nyomtasd ki vagy írd le ezt a 10 mondatot, és tartsd szem előtt a nap folyamán. Főleg eleinte jöhet ez jól, amíg hozzá nem szoksz, hogy ilyen és ezekhez hasonló megerősítő kijelentésekkel bátorítsd a gyerekedet. Néhány hét elteltével már úgy fog menni, mint a karikacsapás. Szakíts majd időt a kapcsolatotokban beállt változás értékelésére. Meglásd: lelkesítő családi közegben, állandó biztatás mellett elképesztően tudnak szárnyalni a gyerekek!

(NR fordítása)

Címoldali kép: Shutterstock