Rovatok

Hogyan beszéljünk a gyerekkel a testéről?

A testkép problémái már hároméves gyermekeknél is jelentkezhetnek. Ez nagyon korainak tűnik, de gondoljunk bele: ha a gyerek már meg tudja állapítani, hogy milyen a többi ember teste, és hogy miben különböznek az övétől, akkor arra is képes, hogy véleményt formáljon róluk ‒ legyen az pozitív vagy negatív. McKenna Saady írása.

A média többnyire azt üzeni ‒ néha még az egészen apróknak is ‒, hogy minél vékonyabb valaki, annál szebb. Főleg a közösségi média árthat a gyerekek önértékelésének és testképének, ami azért különösen aggasztó, mert az utóbbi időben egekbe szökött a gyerekek képernyő előtt töltött ideje, a megnövekedett online idő pedig fokozott szorongással és lehangoltsággal járhat.

Jacqueline Harding tanácsadó és gyermekfejlődési szakértő szerint a testkép problémáit az okozza az egészen fiatal gyermekeknél, „amit a tévében, mesekönyvek illusztrációiban, animációs filmekben látnak, vagy amit a testükről, a diétájukról, a plasztikai sebészetről meg hasonlókról csevegő felnőttek beszédéből kihallanak”.

Ha tetszik, ha nem, a gyerekek igen korán felfogják ezeket a testükről szóló káros üzeneteket, amelyek aztán olyan nagyobb problémákhoz vezethetnek, mint az alacsony önértékelés, a depresszió és az étkezési zavarok. Fontos, hogy minél hamarabb elkezdjünk beszélni a gyerekekkel a testképükről, hogy a rossz üzeneteket megelőzve, illetve azok helyett, lelkesítő, jó érzésekhez szoktassuk őket.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY
Via Giphy

Íme 5 egyszerű példa, hogyan közvetíthetsz egészséges testképet a gyerekednek, ha beszélgetés közben szóba kerül a téma:

1. „Ránézésre nem lehet megállapítani, hogy valaki egészséges-e.”

Ha te vagy a gyereked a „kövér” szót automatikusan az „egészségtelen” jelzővel kötitek össze, az egy káros társadalmi beidegződés folyománya. Nem feltétlenül egészségtelen, ha valaki testesebb, mint ahogy attól se biztos, hogy egészséges valaki, ha vékony. Nagyon körültekintően használd csak a „kövér” szót, és soha ne negatív értelemben. A kövérség nem rossz!

2. „Minden test más és ez jó!”

A világot szebbé és érdekesebbé teszi az, hogy különbözünk egymástól. Teljesen normális és érthető, ha néha irigyelsz másokat, de inkább azokra a tulajdonságaikra figyelj, amelyek miatt csodálod őket!

3. „Ha elégedetlen vagy a testeddel, gondolj arra, hogy mennyi mindent és milyen nagyszerű dolgokat tesz meg érted nap mint nap.”

Irányítsd a magad és a gyermeked figyelmét a külsőről arra, hogy mi mindenre képes a testünk. Tanítsd meg arra, hogy hálát érezzen a teste iránt, amely táplálja és védelmezi őt.

4. „Nem minden valódi, amit az interneten vagy a tévében látsz.”

Nem méltányos a valódi testeket összehasonlítani a médiában látottakkal, hiszen amiket ott látunk, azokat gyakran digitálisan megváltoztatják. Érdemes felülvizsgálni a médiafogyasztási szokásainkat: ezentúl ne az elérhetetlen szépségnormákat népszerűsítő oldalakat kövessük, hanem azokat, amelyek valódi testeket mutatnak be. A gyerek látja, ahogy görgetsz, ezért törekedj arra, hogy csak a jót tanulja el tőled!

5. „A testünk sokat változik életünk során, hiszen ez (is) a dolga! A kinézetnél fontosabb az, ahogy a többi emberrel bánsz.”

A külsőd egyik évről a másikra teljesen meg tud változni, arra viszont sokkal inkább emlékeznek majd az emberek, hogy hogyan viselkedtél velük. Ha a tágabb összefüggéseket, a lényeget tekintjük, a külső megjelenés nem olyan fontos, és ez a felismerés erőt ad felnőttnek, gyereknek egyaránt.

Hasznos tippek az egészséges testkép kialakításához:

Hagyjuk a diétás szöveget! Ha bizonyos ételeket „szemét”-nek titulálunk, amiket nem „szabad” ennie, mert sok bennük a kalória, vagy valamit csak azért ehet, mert „megérdemelte”, az a gyerekben negatív érzéseket vált ki az étel és az evés iránt. Az a leghelyesebb megoldás, ha csak olyan ételeket tartunk a környezetében, amelyeket nyugodtan ehet, és arról beszélünk, hogy a jó étel milyen hasznos a testünk számára.

Szoktasd a testpozitív hozzáállásra! Válassz ki könyvekből és a médiából olyan példákat, amelyek valóságosan ábrázolják az emberi testet, továbbá fogyatékos és nemi sztereotípiáktól eltérő testeket is mutatnak. Lásson a gyerek pozítív példaképeket, és lássa a különbözőségekben rejlő erőt is.

Nézd át a játékait! A kisgyerekeknek szánt játékok is ábrázolhatnak egészségtelen eszményképeket. Ha a játékai között hatalmas méretű izmokkal, vagy valószerűtlenül vékony derékkal, ugyanakkor túlzottan gömbölyű idomokkal ellátott babákat találsz, ideje lecserélned őket valóságosabbakra.

Korlátozd a képernyőidőt! Az ellenőrizetlen képernyőidő órákon át tartó görgetéshez vezethet, közben pedig számlálatlanul zúdulnak a gyerekre a káros testképideálok. A képernyő előtt töltött idő csökkentésével legalább valamicskét irányíthatod, hogy mit fogadjon be a gyerek, és mit ne. 

Egy szülő számára bizony aggasztó, hogy a gyermeke már egészen fiatal korban ártalmas gondolatokat alakíthat ki a testéről. Ezért kezdjük el jó korán ezeket a beszélgetéseket, és mindig következetes és megfontolt üzeneteket közvetítsünk számára az ő és más emberek testéről. 

(NR fordítása)

Címoldali kép: https://parents-together.org/