Rovatok

A rossz alvási szokások is állhatnak a gyermekkori elhízás mögött

Aki aggódott már a gyermeke súlya miatt, és felötlött benne a gyanú, hogy a súlytöbblet netán összefügg a gyerek alvási szokásaival, annak a szülőnek bizony nem kizárt, hogy igaza van. Ana Connery írása.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány, amely az Amerikai Orvosi Szövetség folyóiratában, a JAMA Pediatrics-ban jelent meg, és több mint nyolcszáz 12-17 éves kor közötti serdülő vizsgálatán alapszik, megállapítja, hogy az „éjjeli bagoly” típus és a „szociális jetlag” jelensége hozzájárulhat a serdülő lányok súlygyarapodásához. Ugyanezt az összefüggést fiúknál nem mutatták ki.

Tired Baby GIF - Find & Share on GIPHY

Korábbi kutatások is arra az eredményre jutottak, hogy 

a nem megfelelő alvás általában elhízáshoz vezethet. Ilyenkor ugyanis – főleg gyermekkorban, amikor a test még fejlődik – kárt szenved az anyagcsere és a belső elválasztású mirigyek működéséért felelős endokrinrendszer.

Ha azzal áldott (vagy vert) meg a sors, hogy a gyermeked éjszakai bagoly, alakíts ki valamilyen rendszert az alvásában, hogy kellő ideig tartsa lehunyva a szemét. Az egyesült államokbeli National Sleep Foundation (Országos Alvási Alapítvány) a 6-13 éves gyerekeknek 9-11 órás éjszakai alvást javasol. Az óvodások és a bölcsődés korú gyerekek szülei pedig célozzák meg a 10-14 órát.

A „szociális jetlag” kifejezés a hétköznapi és a hétvégi alvási szokások közötti különbségre utal. Ha gyermekünk hétköznap korán kel az iskola miatt, hétvégén viszont jó sokáig fennmarad, aztán hosszan belealszik a szombatba meg a vasárnapba, akkor már első kézből tapasztalhattuk ezt a jelenséget.

Ha gyermekünket minden este többé-kevésbé ugyanabban az időben fektetjük le, beleértve a hétvégeket is, azzal máris sokat tettünk az alvása szabályozásáért. Ha ez még egészséges étrenddel és testmozgással is párosul, akkor jelentős javulást várhatunk, úgyhogy érdemes próbát tennünk!

(NR fordítása)

Címoldali kép: https://parents-together.org/