Rovatok

Növekvőben a kamaszkori öngyilkosságok száma – Amit minden szülőnek tudnia kell

Statisztikai adatok szerint mostanában sajnos egyre több tinédzser próbálkozik öngyilkossággal. A balesetek után ez a második leggyakoribb halálok a körükben: amikor egy fiatal úgy érzi, hogy képtelen megoldani a problémáját, és emiatt el akarja dobni az életét. Ana Connery írása.

A pandémia csak súlyosbított a helyzeten. Az iskolák bezártak, a gyerekek otthon ragadtak. Az elszigeteltség érzése káros lehet a mentális egészségükre: fokozott stresszt, sőt, súlyosabb esetben depressziót válthat ki. Különösen azoknak a helyzete aggasztó, akik már eleve instabil környezetben éltek. Amerikában az LMBTQ fiatalok és a fekete tinédzser fiúk csoportjaiban az utóbbi években gyorsabban emelkedett az öngyilkossági arány, mint más csoportokban.

Sok szakértő úgy véli, hogy a járvány olyan problémák elé állította ezeket a gyerekeket, amelyek a meglévőkhöz adódva borzasztóan megnehezítették az életüket. Robert R. Redfield, az amerikai CDC Betegségmegelőzési Központok igazgatója előre figyelmeztetett a tinédzser-öngyilkosságok várhatóan emelkedő számára, ami az iskolabezárások egyik „súlyos negatív közegészségügyi következménye”.

A fiatalkorúak öngyilkossága amúgy is súlyos gond volt, a világjárvány miatt pedig végképp égető problémává vált. 

A szegény családokra különösen nagy csapást jelentett a járvány, és egy tinédzser már elég érett ahhoz, hogy megértse, a pandémia következményei messze túlmutatnak az egészség kérdésén.

Figyelmeztető jelek

A szakértők szerint fontos észrevenni az öngyilkossági szándékra utaló jeleket, de az is elengedhetetlen, hogy ismerjük a kockázati tényezőket. Az előbbivel kezdve felsoroljuk, milyen vészjelzéseket ad le az öngyilkosságot fontolgató személy:

– hangulatingadozások

– változások a napi rutinban, főleg az étkezésben és az alvásban

– írásbeli vagy szóbeli elmélkedések az öngyilkosságról

– visszahúzódás a társaséletből

– fokozott alkohol- vagy droghasználat

– kockázatos vagy önpusztító magatartás

Könnyen megfeledkezünk arról, hogy van, aki különböző okokból hajlamos arra, hogy az öngyilkosság gondolatával foglalkozzon. A kockázati tényezők ismeretében a szülők éberebbek lehetnek. Kockázati tényezők:

– zaklatás áldozata

– pszichiátriai betegség, a depressziót is beleértve 

– barát vagy család elvesztése (vagy konfliktus valamelyikükkel)

– öngyilkossági viselkedés és hangulatzavarok családi kórtörténete

– bántalmazásnak vagy erőszaknak való kitettség

– bizonytalan szexuális orientáció

Hogyan segíthet a szülő?

A segítés egyik legjobb módja az, ha nyíltan beszélsz az öngyilkosságot fontolgató tinivel. 

Sok szülő attól tart, hogy ha beszél róla, az csak még elszántabbá teszi a gyerekét, de ez nincs így. Ha értésére adod, hogy nyitott vagy, és készségesen meghallgatod őt, attól a gyerek kevésbé érzi elhagyatottnak magát. 

Ha kiönti a szívét, inkább hallgasd és kevesebbet beszélj. Ha szeretetteljesen, elfogadóan, megértően és minden felnőtt bölcsességeddel és élettapasztalatoddal arról biztosítod, hogy az életben végül még a legfélelmetesebb dolgok is megoldódnak, azzal komolyan segítesz a gyermekednek.

Ösztönözd a gyermekedet minél egészségesebb életmódra. A megfelelő alvás, egészséges étkezés és a testmozgás pozitívan hat az érzelemvilágra. De fontos a gyakorlatiasság is. Legyenek elzárva előle a gyógyszerek, az alkohol és a fegyverek, és ha észreveszed, hogy a gyermeked lehangolt és hajlik a depresszióra, azonnal folyamodj segítségért, mielőtt a probléma elhatalmasodna. Ne várd meg, hogy a gyerek magától forduljon hozzád, mert az már túl késő lehet, ha viszont elébe mész a bajnak, azzal megmentheted az életét.

Szólj a háziorvosnak, hívj fel segélyhívószámokat, fordulj segítő szervezetekhez, amelyek az öngyilkos hajlamú tizenéves családjának is segítséget nyújtanak. A lényeg az, hogy mihelyt felismered a problémát, haladéktalanul intézkedj.

Lelki elsősegély-szolgálatok:

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély-számot!

Lelki elsősegély telefonszolgálatok – Kapcsolj Egyből

Öngyilkosságmegelőzés – Alapítvány az Öngyilkosság Ellen

(NR fordítása)