Rovatok

15 alkalmazás, amelyről minden szülőnek tudnia kell

Holnap mutatják be a magyar mozik a Csapda a neten című cseh dokumentumfilmet, amely megrázó erővel mutatja be, milyen veszélyek leselkednek a gyerekekre és a kiskamaszokra a közösségi oldalak és különböző applikációk használata közben. Társoldalunk, a ParentsTogether cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy számos biztonságosnak vélt telefonos applikáció komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen ezeket a szexuális ragadozók és az internetes zaklatók is használják. Joanna Eng írása.

Mindannyian tudni akarjuk, hogyan óvhatjuk meg gyermekeinket az online ragadozóktól, akik az interneten kiskorúakat zaklatnak, valamint próbálják őket személyes találkozásra és szexre rábírni. Nem árt tehát, ha ismerjük az ilyen bűnelkövetők által is használt alkalmazások listáját. Ezek között megtalálhatók a legközönségesebb appok, amelyekről sok szülő is hallott már (Snapchat, WhatsApp), de kevésbé ismertek is (LiveMe, Holla, Whisper, Skout stb.).

Több szempontból is veszélyesek lehetnek ezek az alkalmazások

Az appok közül nem egy megosztja a felhasználó tartózkodási helyével kapcsolatos információkat, ami a gyerekeket, kicsiket és nagyokat egyaránt, kiszolgáltatja az online ragadozóknak. Némelyik app személyes találkozásra vagy a személyes adatok megadására buzdít. Olyan is van, amelyik révén a felhasználót közvetlenül eléri a számítógépes zaklató vagy az általa feltett kéretlen tartalom.

Appok, amelyeket az online ragadozók gyakran használnak a gyermekek szexuális kizsákmányolása és a gyermekkereskedelem céljából:

Jó, ha a szülők ismerik ezeket az appokat: nem feltétlenül azért, hogy mindegyiket száműzzék a gyerekeik telefonjáról, hanem azért, hogy a biztonságuk érdekében beszéljenek róluk a gyerekekkel.

Ha nincs is mindig közvetlen veszély, fontos, hogy a szülők képbe kerüljenek

A sokat gépező gyerekek szülei rengeteget aggódnak a hirdetések, a szexüzenetek, a zaklatások és egyéb, nem megfelelő tartalmak miatt. Viszonylag ritkán hallunk olyasmit, hogy a gyerekeket idegenek veszik célba, mégsem árt, ha mindenki, aki internetet vagy okostelefont használ, tisztában van ennek a lehetőségével.

Az applikációk adatvédelmi és helymegosztási beállításainak megismerésén túl a szakértők azt javasolják, hogy gyakran beszélgessünk a gyerekekkel a biztonsági kérdésekről. Például értessük meg velük, hogy különbség van aközött, hogy valakivel csak online csetelnek, és aközött, hogy valakit a való életben is ismernek. Ahogy Julianna Miner a képernyőfüggő gyerekekről szóló, nemrég megjelent könyvében írja: 

Meg kell tanítanunk a gyerekeknek, hogy bízzanak az ösztöneikben, ha valami nem tetszik nekik, és álljanak ellen azoknak az embereknek, akik olyasmire akarják őket rábeszélni, amiről érzik, hogy rossz.

A szakértők egyetértenek abban, mennyire fontos, hogy a szülők mindig nyíltan kommunikáljanak, beszélgessenek a gyerekekkel. Ez megkönnyíti a gyerekeknek, hogy elmondják a felnőttnek, ha hibáztak, vagy valami nem helyénvaló dolog történt velük. (A legtöbb gyerek például nem szól, ha internetes zaklatás éri.) Ha véletlenül megosztottak egy információt, vagy rákattintottak valamire, sokkal biztonságosabb, ha egy felnőtt segítségével azonnal megoldják a problémát, ahelyett, hogy félelemből eltitkolnák a bajt.

(NR fordítása)

Címoldali kép: Shutterstock