Rovatok

A cukor a droghoz hasonló elváltozásokat okoz az agyban

Minden szülő tudja, hogy nem jó ötlet cukorral teletömni a gyereket. A magas cukortartalmú ételek és italok fogyasztása többek között az elhízás, a fogromlás, a szívbetegségek, a magas koleszterintartalom, magas vérnyomás, a cukor- és májbetegségek kockázatával jár. Ana Connery írása.

Egy új, állatokról készült tanulmány megállapította, hogy a cukor ugyanazt a jutalmazási rendszert szabadítja fel az agyban, mint a drogok. Működése a következő: amikor az ember pozitív élményt él át, legyen az egy kellemes baráti csevej, egy szerencsés véletlen vagy bármi más, ami számára fontos, az idegrendszerben termelődő dopamin nevű ingerületátvivő anyag „jutalmat” (jó érzést) küld az agyba.

Sugar Rush Art GIF by NeonMob - Find & Share on GIPHY
Via Giphy

A cukor tehát nemcsak hizlal, hanem ugyanolyan hatása lehet, mint a drogoknak. Az agy jutalmazási rendszere ugyanúgy viselkedik, akár természetes, akár mesterséges az inger.

A szokás nem függőség

A cukor ideiglenes változásokat okoz ugyan az agy kémiájában, ezek azonban szerencsére mégsem rögzülnek úgy az emberben, ahogy a függőséggel kapcsolatos változások. Más szóval: nem az a probléma, hogy a gyerek cukorfüggő lesz, hanem az, hogy szokásává válik a cukor fogyasztása, mert amikor ezt teszi, az agya megjutalmazza őt. Már csak emiatt is fontos nem pusztán kerülni a veszélyt (adott esetben a túl sok szénhidrátot), hanem idejekorán egészséges étkezési szokásokat kialakítani és ezeket folyvást megerősíteni.

Fontos megjegyezni, hogy a cukorbevitel és -függőség összefüggését az emberen több okból nem vizsgálták, például azért nem, mivel a dopaminszintünket számos egyéb inger befolyásolhatja, ami megnehezíti a kérdés kutatását. Általánosságban szólva, a függőségre olyan agyi elváltozások jellemzőek, amelyek miatt az ember többet igényel az adott anyagból a szintentartáshoz, ellenkező esetben elvonási tünetek következnek. Ezeket az elváltozásokat állatokon megfigyelték, embereken viszont nem.

Amíg tehát a cukor átmenetileg energiát adhat, végül csak még erősebb éhségérzetet vált ki. A tudomány a „cukorlázról” is lerántotta a leplet, így a szülőknek nem kell aggódniuk amiatt, hogy a gyermekük őrjöngeni fog, ha a kelleténél több nyalókát nyalogatott el, mégis hamarosan újabb nasiért fogja rágni a fülüket. 

Mégse dőljünk hátra

A függőség veszélye ugyan nem áll fenn, és a cukorláz is inkább mese, mintsem tény, de azért fontos korlátoznunk a gyerek cukorbevitelét

A kutatások kimutatták, hogy a gyermekkorban elfogyasztott túl sok cukornak negatív hatása lehet az agyra, mivel hátrányosan befolyásolja a tanulást és a memóriát. 

Ez összefügghet a bélben lévő bizonyos baktériumokkal, amelyek serdülőkorban termelődnek a cukros étrend hatására. De bármi legyen is az oka, egyetlen szülő sem akarja, hogy gyermeke memóriavesztéssel küszködjön, ha ez elkerülhető.

Szerencsére az élelmiszerek címkéiről már könnyedén leolvashatjuk a cukortartalmat. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt javasolja, hogy a 2 és 18 év közötti gyerekek naponta legfeljebb 6 teáskanálnyi hozzáadott cukrot fogyasszanak. Az ebbe a korcsoportba tartozó gyerekek átlagosan több mint a háromszorosát fogyasztják el ennek a mennyiségnek. Vegyük tehát számításba az ételek és italok cukortartalmát, és ne feledjük: sok kicsi sokra megy!

(NR fordítása)