Rovatok

Agyamra megy ez a gyerek!

Gyakran tanácstalanul széttárod a kezed, mert képtelen vagy megérteni, hogy mi a csudára gondol a tini gyereked? Ne aggódj, ez főleg azért van, mert a tinédzserek az agyuknak más részével gondolkoznak, mint a felnőttek. Joanna Eng írása.

A gyerek 11 éves korától egyre inkább függetlenedik és úgy viselkedik, mintha nem lenne többé szüksége a szüleire. Pedig az az igazság, hogy az agya még fejlődőben van, és nagyon is sokat profitál a szüleihez való kötődésből.

A viselkedésétől néha a plafonra lehet mászni: elfelejti a rábízott házimunkát, bennhagyja a könyveit az iskolában, a cipőjét ledobja az ajtóban ahelyett, hogy eltenné, holott már milliószor figyelmeztetted… Mintha nem hallana, vagy fütyülne rád.

Ha azonban megérted, hogy mire jó (és mire kevésbé jó) a gyerek agya ebben az életkorban, bőven találsz magyarázatot a viselkedésére.

Kép: Shutterstock

A következőkben megmutatjuk, hogy miként működik a tipikus kamaszok agya. Vedd fontolóra mindegyik állítást. Segít a gondolkodásban, ha előásol az emlékezetedből egy-egy jó példát rájuk. Tehát mondjuk: Először mennyire furcsálltad, amikor tavaly az üdülőben a színét se láttátok a fiatoknak, mert mindig azzal az idegen gyerekkel és annak családjával lógott. Utána megértetted, hogy neki ez mekkora kaland, és nem titeket hagyott cserben vagy unt meg. Sőt, még büszke is voltál rá, amikor a kis barátja szülei áradoztak róla, hogy milyen udvarias gyerek és milyen szépen beszélt rólatok. Vagy: mennyire aggódtatok, amikor kiderült, hogy húsz palacsintát evett meg egy ültő helyében, vagy milyen kínos volt, amikor vendégségben harmadszor is ő vesztett a kártyapartin és erre felrúgta az asztalt. De hát ilyen egy kamasz: falánk, nem bír ellenállni a csábításnak, ha pedig nem tetszik neki valami, azonnal tombol. 

Mindez nem neveletlenségre vagy rossz természetre vall: egyszerűen az agyának a fejlődési fázisa produkálja ezeket a viselkedési megnyilvánulásokat.

Ha megérted a kamaszod viselkedésének fejlődéstani alapjait, az hozzásegít benneteket a jó együttműködéshez ahelyett, hogy folyton veszekednél vele.

Amiben a tizenéves gyerekek agya tipikusan jó:

– Hagyja, hogy az érzelmek irányítsák a viselkedését

– Erős kapcsolat kialakítása a családjukon kívüli emberekkel

– Gyorsabban tanul és memorizál, mint a felnőttek

– Komplex problémák elemzése és megoldása a logika használatával

– Többféle feladat egyidejű végzése

– Szarkasztikus humor megértése és alkalmazása

– Erős vélemény kialakítása és hangoztatása

Amiben a tizenéves gyerekek agya tipikusan NEM olyan jó:

– Előre tervezés

– Indulatkezelés és kockázatkerülés

– Ellenállóképesség a káros hatásokkal szemben

– Mértékletesség a számára kellemes tevékenységek gyakorlásában

– Logikus problémamegoldó készségek alkalmazása erős érzelmek átélése közben

Így segíthetsz a tizenéves gyerekednek:

– Ne kapcsoltasd ki vele mindig a zenét, vagy hagyasd abba a firkálást, ha azt akarod, hogy rád figyeljen. A kamasz gyerek jobban tud egyszerre többfelé figyelni, mint a felnőtt, és könnyebbséget jelent neki ez a kis figyelemelvonás, kevésbé érzi nyaggatásnak a kérésedet.

– Beszélj vele arról, hogy milyen súlyosan hat a még fejlődőben lévő agyára a drog és az alkohol (de ne erkölcsi prédikációt nyomj). Minél tovább halogatja, hogy leigya magát, vagy kipróbálja a drogokat, annál jobb szolgálatot tesz az agyának egy egész életre.

– Olyan viszonyt ápolj vele, hogy nyíltan felfedje előtted és megtárgyalhassátok a politikai meggyőződését, az online tevékenységét, a kapcsolatait és egyebeket. A tinik könnyen belesodródnak abba, amibe a kortársaik és az online barátaik beleviszik őket, mert így van az agyuk bekötve. Tudasd vele, hogy bármikor hozzád fordulhat bármilyen kérdéssel, problémával, és akkor is, ha valami hibát követett el (és nem fogsz ítélkezni).

Vedd komolyan ‒ és kérd ki gyakran a véleményét. Sokszor nem figyelnek az ilyen korú gyerekekre, mivel nincs elég élettapasztalatuk. Pedig az ő nézőpontjuk is fontos, és ennek a kifejezése fejleszti a verbális kommunikációjukat, az önbizalmukat, az önkifejezésüket és a kritikus gondolkodásukat.

Várd meg, hogy a felhevült kamasz lecsillapodjon, mielőtt fontos beszélgetésbe elegyednél vele, mert nyugodt állapotban könnyebben hozzáfér agyának a logikus gondolkodásra képes részéhez.

– Továbbra is korlátozd a telefonok és egyéb eszközök használatát, hogy a gyerek megtalálja az egészséges egyensúlyt. Ha már nagyobb, neki is legyen beleszólása a szabályok megtárgyalásába, de a fontos határokhoz mindenképp ragaszkodj, ha az ő (vagy bárki más) egészsége és biztonsága forog veszélyben.

Ha a gyereked gúnyos megjegyzéseket tesz, fogadd ezt az összetettebb nyelvezet és az önkifejezés kísérleteként. Ha viszont a szarkazmusa túl gorombára és sértőre sikeredik, beszéld meg vele, hogy miért érdemes visszafognia magát, és milyen határok között villogtassa bimbózó humorát.

(NR fordítása)

Címoldali kép: Shutterstock