Rovatok

Mit tegyek, ha gyermekem nem hajlandó abbahagyni a hisztit?

Miközben alig várjuk az ünnepeket, a karácsonyi készülődés még meglehetősen kikezdi az idegrendszerünket. Tülekedés az ajándékokért, a vacsora tervezése, a nagytakarítás… És mindennek a tetejébe a bonyolult covid-koreográfia: kit kivel lehet összeereszteni, milyen szabályok szerint teszteljünk a vendégség előtt? Nem csoda, ha a bennünk lappangó, időnként előtörő feszültség a gyerekre is átterjed. Ráadásul neki is megvan a maga gondja-baja. És ahogy az lenni szokott, az ilyesféle nyugtalanság sokszor hisztis viselkedésben mutatkozik meg. Joanna Eng írása.

A tomboló kisgyerek megnyugtatására számos módszer kínálkozik. Aki szülő, az már próbált is közülük nem egyet: mély levegő, csitítgatás, figyelmeztetés, elterelő hadműveletek. Nagyobbacska gyerek megnyugtatására a bensőséges beszélgetés válik be a leginkább. Kisebbeknél nem árt, ha van a tarsolyodban pár trükk.

De mi van, ha a gyerek egyik törekvésedet sem díjazza, és már csak következetességből is folytatja a ribilliót? Általában így reagál az érzelmileg túlfűtött, feldúlt gyermek, úgyhogy ha a tiéd is így tesz, nem vagy egyedül.


Costume Quest Crying GIF by Cartoon Hangover - Find & Share on GIPHY


Ha a szokásos stratégiák nem válnak be, a következő leleményes ötletek segíthetnek a kezelhetetlennek tűnő gyermek észretérítésében. Ráadásul még nyersz is ezekkel a módszerekkel, mert menet közben azon is elgondolkozol, hogy tudnád még jobban támogatni a gyerekedet.

Ami a legfontosabb: ha tréfával próbálod elűzni a rossz hangulatot, vagy cselesen bevonod őt valamilyen közös szórakozába, mindvégig tartsd észben, hogy nem véletlenül akadt ki, bizonyára megvan rá az oka, hogy rosszul érezze magát. 

Fontos tehát, hogy komolyan vedd az érzéseit és a jogait!

Mi a teendő, ha gyermeked nemet mond, vagy nem hajlandó abbahagyni a hisztit?

– Előbb te nyugodj meg.

– Hagyj neki teret a tombolásra.

– Lassan mozogj, halkan beszélj.

– Közvetítsd, hogy mi történik.

– Csinálj valami váratlan dolgot.

– Készülj fel játékokkal.

Előbb te nyugodj meg

Work From Home Sigh GIF - Find & Share on GIPHY

Ha ajtóstul rontasz a házba, azaz rögtön meg akarod nyugtatni a háborgó gyereket, a próbálkozásod kudarcba fúl. Ennek az az oka, hogy a hangod vagy a testbeszéded feszültségről, szorongásról, bosszúságról vagy türelmetlenségről árulkodik. Nem csoda, hogy a gyerek nem hallgat rád!

Ezért magadon kezdd a csillapító műveletet: vegyél öt mély lélegzetet, és ellenőrizd a saját stresszfokozatodat. Az érzelmek ragadósak, így az önszabályozásod hatására hátha a gyereked  is lenyugszik.

Hagyj neki teret a tombolásra

Panic Omg GIF - Find & Share on GIPHY


Ahelyett, hogy gyermeked kedélyét próbálnád lehűteni, inkább keress egy nyugalmas helyet, ahol kitoporzékolhatja és kiordíthatja magát. Legyen az a legbelső szoba, te meg ülj ki az előszobába. Vagy ha kint vagytok, távolodj el tőle pár lépésnyire, és ott állj meg. Időnként mondd neki nyugodt hangon: „Szólj, hogy mikor van szükséged rám”.

Lassan mozogj, halkan beszélj


Staring Baby Animals GIF - Find & Share on GIPHY

Gyermekedhez közeledve tudatosan lassítsd le a mozdulataidat és a beszédedet is, és igyekezz minél csöndesebben és megnyugtatóbban szólni hozzá, nehogy tovább kavard a háborgó lelkében dúló vihart.

Ha közeledésedtől megdermed vagy még inkább kijön a sodrából, lépj egyet hátra, és kissé távolabb várakozz csöndesen és nyugodtan. Egy idő múlva újra próbálkozz, ha úgy veszed észre, hogy már le tudnád kötni a figyelmét.

Közvetítsd, hogy mi történik


Ice Hockey GIF by NHL - Find & Share on GIPHY

Annak semmi értelme, ha általánosságban értékeled a gyerek érzelmeit („Megértem, hogy most nagyon dühös vagy”), ahelyett, hogy az adott helyzetet jellemeznéd részletesen.

Viselkedj úgy, mint egy elfogulatlan kommentátor, aki higgadt fővel közvetíti az eseményeket: „A kezed ökölbe szorul és rugdosod a játékautódat”.

Ha fölfigyel rád, fűzz hozzá a megjegyzésedhez valamit, ami felkeltheti az érdeklődését: „Mi lenne, ha egy óriásrobot elszabadulna, és a mi igazi autónkat rugdosná így? Átprogramoznád?”

Ebből kerekedhet egy olyan beszélgetés, amelyikből az sül ki, hogy az érzelmek néha furcsa tettekre ragadtatnak minket, de aztán összeszedjük magunkat, és igyekszünk senkinek és semminek nem ártani.

Csinálj valami váratlan dolgot


Season 8 Happy Dance GIF by The Office - Find & Share on GIPHY

Kezdj el papírt tépkedni, roppantsd be egy vécépapír gurigáját, pukkassz buborékfóliát, hajtogass szalvétát egészen apróra. Ne szólítsd fel a gyereket, hogy ő is csinálja utánad (mert szinte tuti, hogy ez dacot váltana ki belőle), csak végezd némán a műveletet. 

Közvetítsd, hogy mit érzel: „Ez megnyugtat, mert teljes erőmből csak ezt csinálom”. Aztán várj türelmesen, hátha követi a gyerek a stratégiádat, vagy valami más hasonlót eszel ki magának.

Készülj fel játékokkal


Ghostbusters GIF - Find & Share on GIPHY

Amikor a gyerek nyugodt, rendszeresen foglalkozzatok a harag/félelem kezelésére szolgáló stratégiák kidolgozásával. Leginkább együtt, és úgy, hogy jó móka legyen belőle!

– Váljatok robottá, és képzeletbeli gombok nyomogatásával tegyetek különböző mozdulatokat: lassú/gyors, zajos/csöndes, ingadozó/határozott stb.

– Csikizzétek, bökdössétek egymást, de ha egyikőtök azt kiáltja: „állj!” vagy „el a kezekkel!”, akkor villámgyorsan abba kell hagyni.

– Láthatatlan mumusokat üldözzetek és bánjatok el velük alaposan, mutatva, hogy semmibe veszitek őket.

Legközelebb, ha a gyerek megint elveszti a fejét, csak dobj be egy kulcsszót, ami ezekre a játékokra emlékezteti. Bízzunk benne, hogy nem marad el a hatás!

(NR fordítása)

Címoldali kép: https://parents-together.org