Rovatok

15+1 kérdés önmagadnak, ha rossz passzban vagy

A jó közérzet és mentális állapot, a megküzdési képességünk fenntartása különösen fontos a mostani válságos időszakban, amikor a betegségtől való félelem, a társadalmi elszigeteltség, az anyagi nehézségek és egyéb aggodalmak miatt a tűréshatárunk közelébe értünk – vagy már túl is jutottunk rajta. Mielőtt feladnád a harcot, tegyél fel magadnak néhány kérdést.

© Shutterstock

Emily (17) évek óta vívja a harcát a depresszióval. Szakszerű segítségben is részesül, de időközben saját módszereket is kifejlesztett a szorongás leküzdésére. „Jön és megy, de már nem terít le teljesen. Hálás vagyok, amiért van egy olyan hely, ahol a gyógyszeres kezelésnek, a kitűnő terapeutámnak és a lassacskán összeszedett megküzdési képességemnek köszönhetően folytatni tudom az életemet, ha hullámvölgybe kerülök, és nem kell mindennel leállnom” – meséli. 

A szorongás és sötétség időszakában azonban nehéz arra emlékezni, hogy mitől érezhetnéd magad jobban – ezért összeírt és megosztott egy listát azokról az egyszerű kérdésekről, amelyeket feltesz magának a csüggedt időszakokban.

Emily elismeri, hogy a kérdések nem mindenkinél működnek egyformán, mivel eredetileg csak saját magának írta őket. „Én saját magamra vonatkoztattam a kérdéseket, és tisztában vagyok vele, hogy nem működik mindenkinél ugyanaz. Kinek-kinek másra van szüksége ahhoz, hogy ismét erőre kapjon. Mégis, talán segítenek ezek a felvetések” – írja. 

Nyugodtan kihagyhatjátok a kérdések egyikét-másikát, vagy átszabhatjátok őket a saját körülményeitekhez igazítva. Az a lényeg, hogy az öngondoskodást és a gyermekeitek mentális egészségét érintő kérdéseket úgy tegyétek fel, ahogy a számotokra, illetve a gyereketek számára a legfontosabb. Ez a kérdéslista remek kiindulópont lehet ‒ akár neked, akár a kamasz gyerekednek.

Kérdezd meg magadtól, ha nagyon rossz passzban vagy:

1. Elég hidratált vagy? Lehet, hogy nem érzel szomjúságot, de ha nem fogyasztottál elég folyadékot, igyál egy pohár vizet.

© Shutterstock

2. Ettél az utóbbi három órában? Ha nem, egyél valamit – fehérjét is, ne csak szénhidrátot. Legalább egy kis diót vagy humuszt.

3. Zuhanyoztál már ma? Ha nem, gyorsan pótold (bár divatos lett nem tisztálkodni minden nap, egy jó zuhany nemcsak tisztít, hanem üdévé is tesz – mindenesetre légy figyelemmel arra, hogy milyen higiéniával érzed jól magad).

4. Ha nappal van: felöltöztél? Ha nem, akkor vegyél fel tiszta ruhát, de ne pizsamát.

5. Ha éjszaka van: álmos és fáradt vagy, mégis nehezen szánod rá magad a lefekvésre? Vedd fel a pizsamádat/hálóingedet, terülj el kényelmesen az ágyadon, ne kapcsolj be még zenét se, és hunyd be a szemed negyedórára. Ha még ezek után is ébren vagy, kelj föl, ne erőltesd az alvást.

6. Kimozdultál mostanában? Ha nem, tedd meg rögtön. Ha nem fűlik a fogad a futáshoz vagy a tornához, akkor csak sétáld körbe a háztömböt, aztán még járhatsz annyit, amennyi jólesik. Rossz idő esetén az sem ördögtől való, ha megengedsz magadnak egy kis bolyongást egy bevásárlóközpontban – persze a biztonsági előírásokat betartva vagy túlteljesítve, maszkkal, távolságtartással.

© Shutterstock

7. Mondtál ma már valami kedveset valakinek? Tedd meg, akár online, akár személyesen. Legyen az a kedvesség minél eredetibb. Válaszd ki, mit tartasz a legelragadóbbnak az illetőn, és dicsérd nyakra-főre. Manapság a gyereked vagy a partnered lehet leginkább a célszemély, hiszen már több mint egy éve elég nagy összezártságban élünk mindannyian, úgyhogy a kedvességnek otthon van a legnagyobb keletje.

8. Mozgattad a tested zenére? Nem? Akkor most okvetlenül tedd meg. Kocogj a füledre tett muzsika ütemére, vagy lejts körbe a szobádban a partnereddel vagy egyedül.

9. Öleltél élőlényt az elmúlt két napban? Ha nem, pótold a mulasztást. Megölelhetsz egy barátot vagy a barát háziállatát. Több mint valószínű, hogy örülni fognak neki, sőt, még valószínűbb, hogy alig várták már. Emily hozzáteszi: „Nincs mindenkinek baráti köre, családja a közelben, megölelgetni való állatkája sem. Én ilyen helyzetben voltam, és ezt nagyon meg is szenvedtem”. A pandémia előtt alternatívákat javasolt: „Önkéntes állatvédelem, barátkozás helyi érdekképviseleti csoportokban, udvarias szóba elegyedés idegenekkel kutyaparkokban stb. A plüssállat nem ugyanaz, de rajtam még az is segített”

© Shutterstock

10. Haszontalannak érzed magad? Végezz el egy akármilyen egyszerű tevékenységet: írj meg egy e-mailt, mosogass el vagy tégy rendet a táskádban. A jól végzett munka elégedettséggel tölthet el!

11. Nem érzed magad vonzónak? Készíts szelfit magadról és posztold. A barátaid egyből rárepülnek és dícséretekkel halmoznak el. Te meg elmerenghetsz azon, hogy a szépséget nem kell olyan szigorúan vett normák közé szorítani, és a nem szokványos is lehet szép. Ha nem akarod posztolni a fotódat, akkor te mondj róla magadnak legalább három kedves dolgot. Ha ez is döcögve megy, akkor azon gondolkozz el, hogy a barátod – vagy akár jövőbeli éned – helyében mit mondanál magadnak.

12. Úgy érzed, megbénít a határozatlanság? Adj magadnak tíz percet, és eszelj ki egy az egész napra szóló tervet. Ha egy bizonyos tennivaló az akadály, ami miatt nincs kedved továbbmozdulni, akkor tedd félre ideiglenesen azt a nemszeretem programot, és válassz ki egy olyat, amelyik megvalósíthatóbbnak tűnik. Most az a lényeg, hogy a csüggedtséget lendület váltsa fel, és ehhez elegendő lehet egy apró semmiség elvégzése is.

13. Jártál mostanában terapeutánál? Ha nem, várj a legközelebbi látogatásig, és alaposan beszélj meg vele mindent. Ha nem jársz egyáltalán, beszéld ki a dolgaidat a fordrászodnak, kozmetikusodnak, pedikűrösödnek vagy annak a távoli ismerősnek, akivel, mondjuk, kutyát szoktatok sétáltatni.

14. Túlhajszoltad magad mostanában testileg, érzelmileg, társaságilag vagy intellektuálisan? Ennek hatását napokig megsínyled. Tarts egy kis szünetet, pihenj egyedül, vagy kapcsolódj ki valamilyen könnyed szórakozással.

15. Változtattál a gyógyszereiden az utóbbi hetekben? Elhagytad valamelyiket vagy másfajtát szedsz? Ez is megkavarhat. Várj néhány napot, aztán ha nem javulsz, beszélj az orvosoddal.

+1 Vártál már egy hetet? Néha eltorzul az életfelfogásunk, és észre sem vesszük, hogy nem gondolkozunk világosan. Erre nincs semmi nyilvánvaló külső ok, egyszerűen csak megtörténik velünk. Hagyd, hogy elmúljon egy teljes hét, kerül, amibe kerül, és figyeld meg, hogy akkor is ugyanúgy érzed-e magad.

Legfőképpen pedig: ne felejtsd el, hogy ha eddig eljutottál, akkor már túl vagy a nehezén! Erősebb vagy, mint hinnéd!

(NR fordítása)

Címoldali kép: Shutterstock