Rovatok

Otthoni gyorstesztek, amelyek az omikront is nagy valószínűséggel kimutatják

Megállíthatatlanul terjed a koronavírus, egyszerre van jelen hazánkban a delta variáns és az omikron, ennek köszönhetően pedig nagy valószínűséggel a covid-gyorsteszt az egyik legkelendőbb portéka mostanában. Rengetegen vannak, akik betegség esetén azonnal rohannak a patikába, családok és vállalatok is vagyonokat költenek arra, hogy teszteljenek. Felmerül tehát a kérdés, milyen otthoni tesztért érdemes pénzt adni, melyek azok, amik kimutatják az agresszívan fertőző omikront is?

A holland közegészségügyi intézet (RIVM) kiadott egy ajánlást azokról az otthoni gyorstesztekről, amelyek érzékenyek az omikron variánsra. Az intézet listáját összevetettük a hazai kínálattal, és megkerestük, mi az, ami itthon is beszerezhető és nagy valószínűséggel mutatja az omikron variáns okozta fertőzést is.

Íme a lista:

  • ALLTEST Beright SARS-CoV-2 antigén nyálteszt otthoni felhasználásra, gyerekeknek is
  • Biosynex autotest Covid-19 gyorsteszt (A kék mutatja ki a fertőzés jelenlétét orrgaratból vett mintából, nem összekeverendő a narancssárga teszttel, ami vérből mutatja ki az IgG és IgM antitesteket.)
  • Boson otthoni gyorsteszt (Egyaránt alkalmazható friss fertőzések és fertőzőképesség kimutatására, a mintavétel az elülső orrüregből történik.)
  • MP Biomedicals otthoni gyorsteszt (A mintavétel orrgaratból vagy szájgaratból történik.)
  • Roche Antigén gyorsteszt (A mintavétel orrgaratból vagy szájgaratból történik.)

Az omikron esetében jól kell megválasztani a tesztelés időpontját, akkor működnek legjobban a fent említett termékek, ha a szervezetben magas a víruskoncentráció. Ha felmerül a fertőzés gyanúja, első lépésként izoláljuk magunkat, majd 3-5 nap múlva ellenőrizzük, elkaptuk-e a koronavírust. A kezdődő betegséget a tesztek nem biztos, hogy kimutatják, sem az omikron sem a delta variáns esetében.

Hazánkban már megjelent az omikron vírusvariáns, amely jóval fertőzőbb, mint a korábbi koronavírus változatok. A szakértők szerint az újabb hullám megfékezésének hatékony módja a tesztelés kiterjesztése. Ha te is egyetértesz azzal, hogy ingyenessé kell tenni a tesztelést hazánkban, írd alá a petíciót!