Rovatok

Hogyan beszéljünk a gyerekkel a kábítószerről és a drogfüggőségről?

A szülők egyik legnagyobb réme, hogy a gyerekük rossz társaságba keveredik, vagy egyszerűen csak kíváncsiságból, brahiból kipróbálja a kábítószerezést, és benne ragad. McKenna Saady írása.

A szülők egyik legnagyobb félelme, hogy a gyerekük kipróbálja a kábítószerezést, és benne ragad.
©123RF

Az sosem volt kérdés, hogy a gyerekekkel beszélni kell a drogokról, a kábítószerhasználatról és a függőségről, de ez most talán fontosabb, mint valaha. Egy friss felmérés szerint minden ötödik 13-14 éves kamasz „találkozott” már drogárusítással kapcsolatos poszttal a közösségi médiában. 

A serdülők körében rendkívül nagy a késztetés arra, hogy egymást utánozzák, és nyomást gyakoroljanak egymásra. Ilyen körülmények között éri őket az a kísértés, amivel a neten lépten-nyomon találkoznak. Elérkezett tehát az idő, hogy gyermekünkkel alaposan átbeszéljünk mindent, amit a kábítószerekről tudunk, de úgy, hogy ez meggyőző és eredményes legyen.

Kezdjetek minél hamarabb beszélni róla

Már egy kisgyerek esetében is meg lehet említeni a fontos tudnivalókat, persze úgy, hogy ő is megértse. Például amikor vitamint vagy orvosságot adsz be neki, ezt mondhatod:

„Jegyezd meg, hogy csak akkor vehetsz be gyógyszert, ha azt egy megbízható embertől kapod. Ha olyan gyógyszert veszel be, ami nem a tiéd, vagy nem egy megbízható felnőtt kínálja neked, akkor nagyon megbetegedhetsz.”

Már egy kisgyereknek is meg lehet említeni pár fontos tudnivalót.
©123RF

A függőség megmagyarázásához is érdemes az ő nyelvén fogalmazni:

A kábítószertől függővé válhat az ember, már az egyszeri kipróbálástól is. Ha függővé válsz valamitől, akkor a tested egyre többet kíván belőle, mindegy, hogy mi az. Hiába tudja az eszed, hogy az rossz neked. 

„Képzeld el, hogy eléd raknak egy nagy doboz bonbont. Vannak, akik képesek rá, hogy csak egyetlenegy szemet vegyenek ki belőle, míg másoknak annyira ízlik, hogy képtelenek megállni, hogy ne egyenek még és még, bár tudják, hogy hasfájás lesz a vége.”

Együttérzően irányítsd a gyereket

Emlékezz vissza, milyen voltál az ő korában: az ellenállhatatlan kísérletező kedv és a beilleszkedési vágy nagy erővel bír a tizenévesek életében. Add a gyerek tudtára, hogy egyrészt együttérzel vele, másrészt viszont bármikor a segítségére sietsz, ha tanácstalan vagy bajba kerül:

Teljesen természetes a kíváncsiságod, a kísérletező kedved, és hogy nem akarsz kilógni a sorból. Ugyanakkor az agyad és a tested még fejlődésben van, ezért a drogok és az alkohol következményei sokkal súlyosabban hatnak rád, és sokkal könnyebben állandósulnak. 

Ezek az anyagok olyan fontos szerveket károsíthatnak, mint az agy és a szív, és egész életedre függővé tehetnek.”

Az, hogy a gyerek miképpen viszonyul a droghoz, nagyban függ a kortársak véleményétől. A barátok nagy befolyást gyakorolnak egymásra, ezért minél korábban figyelmeztessük őket, hogy ne használjanak olyan szereket, amelyeket a szülő vagy az orvos nem hagyott jóvá.

„Akár online árusítják a drogot, akár egy barát kínál meg vele, azt se tudod pontosan, hogy mi az, amit kapsz. Az ilyen szerekbe még más egyéb káros anyagokat, például fentanilt is belekevernek, és ezeknek a hatása kiszámíthatatlan. Ha a barátod rá akar beszélni, hogy próbálj ki egy drogot, utasítsd vissza, mondd ezt: «Köszönöm, de nem érdekel».”

Bárki válhat függővé

A drogosokkal és alkoholistákkal kapcsolatos előítéletek és közhelyek ellenére a tény az, hogy a függőség nem válogat. Bárki a káros szenvedélyek rabjául eshet, akármilyen a társadalmi helyzete és a családi háttere. Nagyon fontos annak a hangsúlyozása, hogy a fiatalokra leselkedik a legnagyobb veszély, a függőségnek náluk van a legsúlyosabb következménye.

A függőség betegség, amely arra késztethet valakit, hogy ártson magának és másoknak. Az emberek sokféle okból válhatnak függővé, a sorsuk is kiválthatja ezt, vagy valami trauma, de még az is a vesztüket okozhatja, ha serdülőkorban egyszer kipróbálják. 

„Ha te is ismersz olyan gyereket, aki már valami függőség rabja, érthető, ha sajnálod és aggódsz érte, de semmiképp ne ítélkezz felette. Azt viszont tartsd szem előtt, hogy egyesegyedül akkor nem függsz az anyagtól, ha elkerülöd az anyagot. Főleg, amíg a szervezeted fejlődésben van.”

Nagyon fontos, hogy ha ilyen beszélgetésbe elegyedsz a gyerekkel, maradjon nyitott ez a beszélgetés. Akkor se legyen vége, ha befejeztétek. És legyen mentes mindenféle ítélkezéstől, hogy bármikor folytathassátok az erről szóló diskurzust, és ha kétely merül fel benne, vagy kérdezni szeretne valamit a drogokról vagy az alkoholról, ezt félelem nélkül megtehesse, anélkül, hogy faggatózástól vagy büntetéstől tartana:

„Ha bármit látsz vagy hallasz, ami droggal vagy alkohollal kapcsolatos, és ez kíváncsisággal vagy aggodalommal tölt el, tőlem mindig kérdezhetsz, nem hányom a szemedre, nem lesz belőle bajod. Fordulj mindig nyugodtan hozzám, ha segítségre van szükséged.”

Ahogy a gyerekek nőnek, egyre nehezebb döntésekkel kell szembenézniük. Ezek a beszélgetések felkészítik őket a jövő kihívásaira és arra, hogy később majd egyedül is megalapozott döntéseket hozzanak.

Drogozik a gyerekem? ‒ Hogyan segíthetsz szülőként? 

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának honlapján hasznos információkat találsz arról, hogy melyek azok a jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy egy kamasz valamilyen kábítószerrel él. 

Hasznos linkek, telefonszámok:

– Drogsegély telefonszolgálat: 13-770, az ország egész területéről ingyenesen hívható, anonim droginformációs telefonvonal.

Lelki Elsősegély Telefonszolgálat (LESZ) éjjel-nappal ingyen hívható segélyszáma: 116-123

Kék Vonal 17-21 óráig elérhető chat funkció, e-mail konzultáció (72 órán belüli válaszadás), gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat a nap 24 órájában ingyen hívható segélyszáma: 116-111

Online tanácsadás:

drogstoponline.hu

Kék Pont

Címoldali kép: 123RF