Rovatok

A reggeli meghatározhatja az ADHD-s gyerekek egész napját – Ezt kínálhatjuk nekik a tünetek enyhítésére

Egyre több kutatás lát napvilágot azzal kapcsolatban,  hogy a táplálkozás és a bélflóra állapota is befolyásolják az agyműködést. Ez az alapja annak is, hogy az ADHD-diéta segíthet az érintett gyerekeknek a már meglévő gyógyszeres terápia vagy életmódbeli javallatok mellett. A reggeli kiemelten fontos étkezés az ő esetükben, meghatározhatja a napjukat. De mit egyen egy ADHD-s gyerek reggelire? 

Bár az ADHD-diétával kapcsolatban jelenleg még nincs egységesen elfogadott álláspont, a jól összeállított étrendnek minden esetben vannak pozitív hozadékai. A fehérje segít a gyermek vércukorszintjének stabilan tartásában, és megakadályozza a szellemi és fizikai teljesítőképesség csökkenését amely elkerülhetetlenül bekövetkezik egy túl sok szénhidrátot tartalmazó reggeli elfogyasztása után. Ha a fehérjét olyan összetett szénhidrátokkal kombináljuk, amelyek sok rostot és kevés cukrot tartalmaznak, az segíthet a gyermeknek jobban kezelni az ADHD tüneteit. Ha így állítjuk össze a reggelit, a szénhidrátokból származó cukrok lassabban emésztődnek, mivel a fehérje és a zsír rostokkal együtt történő fogyasztása a vércukor egyenletesebb felszívódását eredményezi. Érdemes elkerülni a cukros gabonapelyheket, amelyek vércukorszint-emelkedést okozhatnak, és fokozhatják a hiperaktivitást az ADHD-s gyerekeknél.

Egy jó étrend, amely biztosítja az elegendő kalóriabevitelt, az az elegendő fehérjét is megadja. A szigorúan vegetáriánus és a húst vagy tejtermékeket kerülő ADHD-s gyermekek elegendő fehérjéhez juthatnak a teljes kiőrlésű gabonafélékből, hüvelyesekből (szárított bab és lencse), valamint a megfelelő összetételű húshelyettesítő ételekből.

Fehérje az ADHD tüneteinek enyhítésére

Íme néhány gyors, egyszerű és ízletes étel arra, hogy elegendő fehérjét juttassunk a szénhidrátimádó gyerekek szájába.
Könnyebben járhatunk sikerrel, ha nem vesszük el rögtön az addig megszokott, szeretett reggelit, hanem elsőre csak lassanként csökkentjük az adagot és így hozunk be új elemeket. Például ha eddig egy szelet lekváros pirítós volt a reggeli, akkor a kenyeret cseréljük teljes kiőrlésűre, majd a kenyér egyik fele maradhat lekváros – ha tudjuk, próbáljuk meg cukormentes lekvárral – a másik fele pedig lehet pulykasonkás. Emellett kínálgassuk őket olyan magas fehérjetartalmú ételekkel, amelyekről tudjuk, hogy a gyermek szívesen fogyasztja. Lehet az tojás, hús, joghurt, sajt. Egyes ADHD-ban javasolt étrendek a tejtermékek fogyasztását is ellenjavallják, ebben az esetben szűkebb kínálatból tudunk választani, de nem kivitelezhetetlen így sem egy optimális reggeli összeállítása.

Kombináljuk ezeket az ételeket kreatívan:
  •  A tojást adhatjuk bármilyen formában, és a turmixokat is.
  • Forgassunk aszalt gyümölcsöt, friss gyümölcsöket vagy cukormentes lekvárt a natúr joghurtba, és hintsük meg teljes kiőrlésű gabonapehellyel, zabpehellyel.
  • Szórjunk meg egy omlettet apróra vágott vagy szeletelt friss gyümölcsökkel, zöldségekkel.
  • Tálaljunk csirkefelvágottas toastot.
  • Pirítsunk meg egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret, tegyünk rá egy kis vajat vagy margarint és egy csepp cukormentes gyümölcslekvárt, kínáljunk hozzá tejet.
  • Ha időnk engedi készíthetünk zöldséges omlettet, amit korpás muffinnal tálalunk.
  • Az is tökéletes, ha vegyes magokat kínálunk friss gyümölcsökkel és egy pohár tejjel.

Írásunk az Additude magazin cikke alapján készült.

Címoldali kép: 123rf.com