Egy teljes értékű és ízletes fogás nem feltétlenül készül órákig, sőt, egy komplett, és különleges menüt is el lehet készíteni rövid idő alatt. Ezekből mutatunk hármat.
Az alaptrükkök a főzés nélkül elkészíthető fogások, a sok növényi alapanyag, és a munkasorrend helyes megválasztása. Utóbbi annyit tesz, hogy amíg a leves fő, addig elkészítjük a desszertet (mert ha az kihűl, nem baj), utána a másodikat, és mire elkészült minden, lehet tálalni. A receptek 4 főre szólnak.
1. menü
Kávés-viszkis gombaleves
Hozzávalók: 1 kg termesztett gomba (csiperke, laska tökéletes hozzá), 1 fej vöröshagyma finomra vágva, 2 gerezd fokhagyma finomra vágva, 2 dl tejszín, 1 frissen lefőzött presszókávé (kizárólag pörkölt kávéból), 0,5 dl whiskey, 1 csokor kakukkfű, 1 evőkanál fekete bors, 1 evőkanál zsír, só
Opcionális: ha van kéznél szárított erdei gomba, abból pár szem még ízletesebbé teszi.

A hagymát a zsíron aranybarnára pirítjuk. Felöntjük a viszkivel, magas lángon elpároljuk az alkoholt. Hozzáadjuk a többi alapanyagot a tejszín kivételével és alacsony lángon ressre főzzük. A gombát nem érdemes nagyon finomra vágni, főzés közben sok vizet veszít, összemegy úgyis, féldiónyi darabok tökéletesen megfelelnek. Egy nagyobb tálba öntjük a tejszínt, a leves levéből kiveszek ugyanannyit, simára keverjük és visszaöntjük a levesbe.
Pirított zöldborsó és pecsenyekacsamáj
Hozzávalók: 400 g fagyasztott zöldborsó, 400 g pecsenyekacsamáj, mind elfelezve, 1 dl evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj (vagy olíva), 1 teáskanál szárított csili, 1 marék durvára tört törökmogyoró, vagy dió, 2 gerezd fokhagyma finomra szeletelve, só
Az olaj felét egy serpenyőben magas lángon felhevítjük, és ráöntjük a zöldborsót, a fokhagymát és a csilit. Öt percig a legmagasabb lángon, rázogatva pirítjuk, kivesszük egy tálba. Az olaj másik felén, közepes lángon addig pirítjuk a májdarabokat, amíg éppen elkészülnek. Legyünk óvatosak, mert hamar kiszárad!
Zabpuding
Hozzávalók: 3 dl tej vagy kókusztej, 4 evőkanál zabpehelyliszt, 1 marék friss, vagy fagyasztott erdei gyümölcs, porcukor/datolyaszirup/méz/alternatív cukrok ízlés szerint
A tejet simára keverjük a liszttel és az édesítőszerrel. Poharakba töltjük és megszórjuk a gyümölccsel.
2. menü
Fűszeres, gyömbéres sütőtökleves
Hozzávalók: 1 kg sütőtök felkockázva (édesburgonya is megfelel), 1 nagy fej vöröshagyma félbevágva, 2 hüvelykujjnyi gyömbér szétcsapkodva, 1 marék kardamom, fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, mind egészben, 2 l alaplé (aki húsos készítse erős marhával, aki vega/vegán zöldségalaplével), só
A hagymák vágott felét egy száraz serpenyőben feketére pirítom, kivesszük, megpirítjuk a fűszereket. Egy nagy lábosba rakjuk a fűszereket, hagymát, tököt, felöntjük az alaplével, ízlés szerint sózzuk, és ressre főzzük a tököt. Leszűrjük a léből a fűszereket, a hagymát eldobjuk.
Levesbetét: hatperces tojás (a tojást lobogó vízbe süllyesztve 6 percig főzöm, kivesszük, lehűtjük, megtisztítjuk és felhasználjuk).
Pirított sárgaborsó és rizssaláta szardíniával
Hozzávalók: 200 g rizs (száraz tömeg), 200 g sárgaborsó, 1 dl olaj, 2 db olajos szardíniakonzerv, 2 citrom reszelt héja, 2 citrom frissen facsart leve, 1 csokor petrezselyem finomra vágva, só
Opcionális: csípős szósz tetszőleges mennyiségben
A rizst két és félszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. A sárgaborsót sós vízben ressre főzzük, leszűrjük. Egy vasserpenyőben felhevítjük az olajat és a rizst a borsóval ropogósra pirítjuk. A szardíniával, petrezselyemmel, citromlével és citromhéjjal tálaljuk.

Mascarponés kávékrém
Hozzávalók: 250 g mascarpone, 1 sűrű presszókávé, porcukor/datolyaszirup/méz/alternatív cukrok ízlés szerint
Az alapanyagokat egy habverő segítségével gyorsan eldolgozom, poharakban tálalom.
3. menü
Laskaleves
Hozzávalók: 4 marék laska tészta, 2 fej hagyma, olaj vagy szalonnazsír, 4 nagyobb krumpli vékonyra gyalulva, 4 szál répa vékonyra gyalulva, 1 zellergumó, 2 l víz, 1 ekanál fűszerpaprika, só, egész bors
A tésztát az olajon megpirítjuk, belerakjuk a felszeletelt hagymát, üvegesre pirítjuk. Megszórjuk a paprikával, felöntjük a vízzel, belerakjuk a borsot, répát és a zellert. 15 perc főzés után belerakjuk a vékonyra szelt krumplit és összefőzzük. A legvégén megszórjuk zeller- vagy petrezselyemzölddel.
Zsemlében sült mozzarella
Hozzávaló: 8 db zsemle, 4 db mozzarella felszeletelve, 2 tojás, 50 g liszt, 1 dl olaj vagy zsír, só
A zsemléket elfelezzük, közé felszeletelt mozzarellát rakunk, összenyomkodjuk, a lisztbe forgatjuk, majd a felvert tojásba, és bő zsiradékban közepes lángon aranybarnára sütjük. Forrón tálaljuk. Friss paradicsommal a legjobb, de savanyított céklával is tökéletes.
Mikróban sült banán
Hozzávalók: 4 db érett banán, 200 g mascarpone vagy tejszínhab, opcionális: őrölt fahéj
A banánt felvágjuk és egy tányéron a mikróba rakjuk. Magas fokozaton 2-3 percig mikrózom. Tejszínhabbal, vagy egy nagy kanál mascarponéval és fahéjjal megszórva tálaljuk.

Címlapi kép: 123rf.com/