Rovatok

3 menü a családnak, ami elkészül 30 perc alatt

Egy teljes értékű és ízletes fogás nem feltétlenül készül órákig, sőt, egy komplett, és különleges menüt is el lehet készíteni rövid idő alatt. Ezekből mutatunk hármat.

Az alaptrükkök a főzés nélkül elkészíthető fogások, a sok növényi alapanyag, és a munkasorrend helyes megválasztása. Utóbbi annyit tesz, hogy amíg a leves fő, addig elkészítjük a desszertet (mert ha az kihűl, nem baj), utána a másodikat, és mire elkészült minden, lehet tálalni. A receptek 4 főre szólnak.

1. menü

Kávés-viszkis gombaleves

Hozzávalók: 1 kg termesztett gomba (csiperke, laska tökéletes hozzá), 1 fej vöröshagyma finomra vágva, 2 gerezd fokhagyma finomra vágva, 2 dl tejszín, 1 frissen lefőzött presszókávé (kizárólag pörkölt kávéból), 0,5 dl whiskey, 1 csokor kakukkfű, 1 evőkanál fekete bors, 1 evőkanál zsír, só
Opcionális: ha van kéznél szárított erdei gomba, abból pár szem még ízletesebbé teszi.

Kávés-viszkis gombaleves

A hagymát a zsíron aranybarnára pirítjuk. Felöntjük a viszkivel, magas lángon elpároljuk az alkoholt. Hozzáadjuk a többi alapanyagot a tejszín kivételével és alacsony lángon ressre főzzük. A gombát nem érdemes nagyon finomra vágni, főzés közben sok vizet veszít, összemegy úgyis, féldiónyi darabok tökéletesen megfelelnek. Egy nagyobb tálba öntjük a tejszínt, a leves levéből kiveszek ugyanannyit, simára keverjük és visszaöntjük a levesbe.

Pirított zöldborsó és pecsenyekacsamáj

Hozzávalók: 400 g fagyasztott zöldborsó, 400 g pecsenyekacsamáj, mind elfelezve, 1 dl evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj (vagy olíva), 1 teáskanál szárított csili, 1 marék durvára tört törökmogyoró, vagy dió, 2 gerezd fokhagyma finomra szeletelve, só

Az olaj felét egy serpenyőben magas lángon felhevítjük, és ráöntjük a zöldborsót, a fokhagymát és a csilit. Öt percig a legmagasabb lángon, rázogatva pirítjuk, kivesszük egy tálba. Az olaj másik felén, közepes lángon addig pirítjuk a májdarabokat, amíg éppen elkészülnek. Legyünk óvatosak, mert hamar kiszárad!

Zabpuding

Hozzávalók: 3 dl tej vagy kókusztej, 4 evőkanál zabpehelyliszt, 1 marék friss, vagy fagyasztott erdei gyümölcs, porcukor/datolyaszirup/méz/alternatív cukrok ízlés szerint

A tejet simára keverjük a liszttel és az édesítőszerrel. Poharakba töltjük és megszórjuk a gyümölccsel.

2. menü

Fűszeres, gyömbéres sütőtökleves

Hozzávalók: 1 kg sütőtök felkockázva (édesburgonya is megfelel), 1 nagy fej vöröshagyma félbevágva, 2 hüvelykujjnyi gyömbér szétcsapkodva, 1 marék kardamom, fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, mind egészben, 2 l alaplé (aki húsos készítse erős marhával, aki vega/vegán zöldségalaplével), só

A hagymák vágott felét egy száraz serpenyőben feketére pirítom, kivesszük, megpirítjuk a fűszereket. Egy nagy lábosba rakjuk a fűszereket, hagymát, tököt, felöntjük az alaplével, ízlés szerint sózzuk, és ressre főzzük a tököt. Leszűrjük a léből a fűszereket, a hagymát eldobjuk.
Levesbetét: hatperces tojás (a tojást lobogó vízbe süllyesztve 6 percig főzöm, kivesszük, lehűtjük, megtisztítjuk és felhasználjuk).

Pirított sárgaborsó és rizssaláta szardíniával

Hozzávalók: 200 g rizs (száraz tömeg), 200 g sárgaborsó, 1 dl olaj, 2 db olajos szardíniakonzerv, 2 citrom reszelt héja, 2 citrom frissen facsart leve, 1 csokor petrezselyem finomra vágva, só
Opcionális: csípős szósz tetszőleges mennyiségben

A rizst két és félszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. A sárgaborsót sós vízben ressre főzzük, leszűrjük. Egy vasserpenyőben felhevítjük az olajat és a rizst a borsóval ropogósra pirítjuk. A szardíniával, petrezselyemmel, citromlével és citromhéjjal tálaljuk.

Rizssaláta szardíniával és sárgaborsóval
Mascarponés kávékrém

Hozzávalók: 250 g mascarpone, 1 sűrű presszókávé, porcukor/datolyaszirup/méz/alternatív cukrok ízlés szerint

Az alapanyagokat egy habverő segítségével gyorsan eldolgozom, poharakban tálalom.

3. menü

Laskaleves

Hozzávalók: 4 marék laska tészta, 2 fej hagyma, olaj vagy szalonnazsír, 4 nagyobb krumpli vékonyra gyalulva, 4 szál répa vékonyra gyalulva, 1 zellergumó, 2 l víz, 1 ekanál fűszerpaprika, só, egész bors

A tésztát az olajon megpirítjuk, belerakjuk a felszeletelt hagymát, üvegesre pirítjuk. Megszórjuk a paprikával, felöntjük a vízzel, belerakjuk a borsot, répát és a zellert. 15 perc főzés után belerakjuk a vékonyra szelt krumplit és összefőzzük. A legvégén megszórjuk zeller- vagy petrezselyemzölddel.

Zsemlében sült mozzarella

Hozzávaló: 8 db zsemle, 4 db mozzarella felszeletelve, 2 tojás, 50 g liszt, 1 dl olaj vagy zsír, só

A zsemléket elfelezzük, közé felszeletelt mozzarellát rakunk, összenyomkodjuk, a lisztbe forgatjuk, majd a felvert tojásba, és bő zsiradékban közepes lángon aranybarnára sütjük. Forrón tálaljuk. Friss paradicsommal a legjobb, de savanyított céklával is tökéletes.

Mikróban sült banán

Hozzávalók: 4 db érett banán, 200 g mascarpone vagy tejszínhab, opcionális: őrölt fahéj

A banánt felvágjuk és egy tányéron a mikróba rakjuk. Magas fokozaton 2-3 percig mikrózom. Tejszínhabbal, vagy egy nagy kanál mascarponéval és fahéjjal megszórva tálaljuk.

Mikróban sült banán

Címlapi kép: 123rf.com/