Rovatok

Törd meg az ördögi kört! – Ne hagyd, hogy múltbéli sérelmeid terhét a gyereked cipelje

Mindannyian átesünk traumákon az életünk során. Alkoholista szülő, válás, betegség, gyász a családban, iskolai bántalmazás – hogy a történelem szörnyűségeiről ne is beszéljünk. Mindez meglátszik azon, ahogy a gyerekeinkkel bánunk. Mit tehetünk azért, hogy ne örökítsük tovább a saját fájdalmainkat? Joanna Eng írása nyomán.

A szülő által átélt trauma mindig hatással van a gyerekkel való bánásmódra. (© https://parents-together.org/)

Akármennyit fáradozunk azon, hogy a gyerekeink élete csupa vidámság legyen, a saját problémáinkat nem tudjuk tetszés szerint félresöpörni. Rossz napjainkon azon kapjuk magunkat, hogy állandóan rászólunk a gyerekre, folyamatosan negatív üzeneteket küldözgetünk. Hiába a jó szándék, minduntalan ugyanazokat a rossz köröket futjuk be, amelyekből ki akarunk törni.

Előfordulhat, hogy múltbeli traumád hatása később mutatkozik meg mindenféle nem várt formában. A szülővé válás gyakorta visszahozza, felerősíti ezeket a problémákat. Hogyan akadályozható meg, hogy továbbadd őket a gyerekednek? 

A kör megszakításához azzal teszed meg az első lépést, hogy felfigyelsz azokra a traumás jelekre a saját viselkedésedben, amelyek gyereked nevelése során megmutatkoznak. 

Ismerd fel a jeleket!

– Állandóan attól félsz, hogy úgy viselkedsz, ahogy a szüleid viselkedtek

– Túlzott érzelemkitörés láttán bezárulsz

– Túlságosan óvod a gyerekedet

– Nem bízol a gyereked ösztöneiben, vagy nem bízol a tanáraiban és gondozóiban

– Állandó bűntudat gyötör, hogy nem vagy elég jó szülő

– Képtelen vagy egészséges határokat felállítani és nemet mondani

– A múltbeli negatív tanulságokat ismételgeted

– Nehezen megy az érzelmi kapcsolódás a gyerekeddel

– Nehezen fékezed az indulataidat

– Úgy érzed, nem bírod már a mindennapos küzdelmet


Magadra ismertél egyik-másik jellemzőben?

Ha felismered a figyelmeztető jeleket, akkor arra is rájöhetsz, mi áll a félelmeid, negatív érzéseid, akaratlan rossz reakcióid hátterében. 

Ha az okokat is megállapítod, könnyebben tudsz dolgozni a megoldáson.

A segítségkérés nem szégyen

A szülőség kemény dió, és ha egyedül hadakozol a múlt árnyaival, attól csak még védtelenebbül állsz a napi kihívások elé. Ha azt gyanítod, hogy a múltbeli traumáid kihatnak a szülői tevékenységedre, tedd meg a fontos lépéseket annak érdekében, hogy a traumák körforgását megszakítva eredményesebben tudd felnevelni a csemetédet.

Cikkünk hamarosan megjelenő, második részében megosztunk néhány módszert, amely segít eloszlatni a múlt árnyait, és pozitív gondolkodásra hangol, hogy könnyebben és nyugodtabban vehesd a szülőséggel járó kanyarokat.

Címoldali kép: 123RF