Rovatok

Így teszteld a gyereked covidra – A harc és a trauma elkerülhető!

Mostani tudásunk szerint az omikron letaszította a trónról a korábbi variánsokat, s bár a tünetek legtöbb esetben enyhébbek lehetnek, a teszteket, tesztelést továbbra sem tudjuk elkerülni. A tesztelés tehát egyelőre még úgy fest, velünk marad, hiszen például koronavírus-fertőzés után a sportoláshoz való visszatérésnek is szigorú szabályai vannak, a túl korai fizikai igénybevétel súlyos szövődményekhez vezethet – tehát jó tisztában lennünk vele, koronavírus okozza-e a tüneteket.

Ha az óvodában vagy az iskolában kiderül, hogy koronavírusos lett valaki, akkor is jó tudni, hogy a gyerekünk elkapta-e a betegséget. Ha otthon akarjuk tesztelni gyorsteszttel a gyereket, a kisebbeknek válasszunk „köpködős” vagy szopogatós nyáltesztet: jóval kevesebb szenvedést kell ezekkel eltűrnie a gyereknek. Ha utazni készülünk, akkor is szükség lehet negatív antigén- vagy PCR-tesztre. Több külföldi ország megköveteli ezt a belépéshez. Általában öt éves kor felett kérnek PCR-tesztet. A tesztelés folyamata gyakran félelemmel tölt el bennünket szülőket is, hiszen az orrban való turkálás kényelmetlenséggel, kellemetlenséggel jár.

Mit kell tudni a tesztelésről?

Minden PCR-teszt előtt nagyon fontos, hogy 3-4 órával korábban szabad utoljára étkezni, folyadékot fogyasztani. Az ivás, evés tilalmát egy gyereknek, főleg bizonyos életkorban igen nehéz kibírnia, talán ez a teszt legnehezebben elviselhető része. Találj ki valamilyen jó kis jutalmat a hősies helytállásáért: egy szuper társasjátékot vagy magad készítette oklevéllel díjazd.

Kezdd el otthon felkészíteni a kicsit a tesztelésre!

Öltöztesd be a gyereket valamilyen szuperhős ruhába. Meséld el neki, hogy a mintavételi központban is űrruhás doktor nénik és bácsik lesznek. Aztán a lurkó kérje meg a kedvenc plüssállatát, például a kutyust, hogy ne mozgassa a fejét, és egy fültisztító pálcika segítségével vetessünk mintát a plüssállat orrából. Magyarázd el, miért fontos, hogy a vizsgálat során a kutyus mozdulatlanul tartsa a fejét, hiszen így ér leghamarabb véget a piszkálgatás. Számolj el a gyerekkel együtt tízig, mondd el, hogy ez a kutyusnak most kicsit kellemetlen lesz, de egy ilyen hős kutyának ez meg se kottyan. Így játék közben arra is rájöhetsz, hogy a gyerek mitől fél a legjobban. Attól, hogy meg fogja szúrni a pálca? Vagy nem kap majd levegőt? Bármi is az, most itt a lehetőséged, hogy megnyugtasd. Biztosítsd arról is, hogy a teszt során egy pillanatra sem fogod egyedül hagyni, végig az öledben ülhet. Csak pár perc az egész!

A PCR mintavételt végző intézmények listáját (felnőtt és gyermek) itt találod.

Címoldali kép: 123rf.com