Rovatok

Ennyivel kerül többe a gyerek, ha egészségesen eszik

Vettél már a kisgyermekednek tápanyagban gazdag 600 forintos epres-málna smoothie-t? Majd végignézted, ahogy a szupermarket padlójára dobja, és csorog a drága lé? Vagy felkapott a gyerek egy doboz epret, és te fizetés után jöttél rá, hogy 1500 forintba került?

Az egészséges táplálkozás sokkal többről szól, mint kalóriákról: tápanyagdús élelmiszerek széles választékára van szükségünk ahhoz, hogy minden vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájussunk, amelyek elengedhetetlenek az egészségünk megtartásához.

Miért magasak az egészséges élelmiszertermékek árai?

Ha biotojást, hormonmentes húst, teljes kiőrlésű kenyeret, természetes gabonaféléket, sok zöldséget, magot és gyümölcsöt akarsz a gyereknek vásárolni, komoly költségekbe verheted magad. Amit olcsón lehet beszerezni, az a keményítőtartalmú magvak és gyökérnövények, a növényi olaj és néhány más alapvető élelmiszer. A cukor például nagy kalóriatartalmú étel, a zöld leveles zöldségek viszont nem. A termelés és a forgalmazás drágább a gyümölcsök és zöldségek, a tojás és a tejtermékek vagy az egészséges táplálkozás egyéb összetevői esetében, amelyeket az alacsonyabb jövedelműek nem engedhetnek meg maguknak. A romlandóság is nagyon fontos. A tojással és a friss tejjel nem lehet könnyen nagy távolságra kereskedni, ezért olyan magasak a tojásárak. Ráadásul a reklámpiacot is az egyszerűen beszerezhető, magas feldolgozottságú élelmiszerek uralják. Ez megmagyarázza, miért választják sokan a gyors, olcsó és általában egészségtelenebb lehetőségeket.

Vajon mennyivel kell többet költeni a gyerek egészséges táplálkozására, mint az egészségtelenre?

Erre nem könnyű választ adni, mert attól függ, mit értünk „egészséges” alatt. Biztosítani kell a megfelelő vitaminbevitelt, ezért kerüljön minél több zöldség, gyümölcs a gyerek tányérjára. Fontosak az olajos magvak és a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek. Az egészséges ételek kiemelt csoportját jelentik a halfélék is, mert bővelkednek omega-3-zsírsavakban. Gondoskodj a megfelelő fehérjebevitelről is, jó minőségű, lehetőleg olívaolajban elkészített hússal, májjal, tojással.

A gyerekek napi energia- és folyadékszükséglete, fehérjeigénye életkoronként:
• 1–3 év: energiaszükséglet 900–1300–1800 kcal/nap, folyadékszükséglet 100 ml/kg/nap, fehérjeigény 23 g/nap.
• 4–6 év: energiaszükséglet 1300–1700–2600 kcal/nap, folyadékszükséglet 85 ml/kg/nap, fehérjeigény 30 g/nap.
• 7–10 év: energiaszükséglet 1650–2400–3300 kcal/nap, folyadékszükséglet 85 ml/kg/nap, fehérjeigény 34 g/nap.
• 11–14 év: energiaszükséglet 2000–2700–3500 kcal/nap, folyadékszükséglet 50-60 ml/kg/nap, fehérjeigény 62 g/nap.
• 15–18 év: energiaszükséglet 1500–2500–3500 kcal/nap, folyadékszükséglet 40 ml/kg/nap, fehérjeigény 65 g/nap.

Mit mond a tudomány?

Egy 2013-ban készült, eddigi legátfogóbb vizsgálat során a Harvard School of Public Health kutatói 10 fejlett ország adatait elemezték. Összevetették az árát többféle 2000 kalóriányi (átlagos napi energiabevitel) halból, gyümölcsből, diófélékből, zöldségekből álló egészséges és egészségtelen ételnek. Az elemzők arra jutottak, hogy az egészséges étrend személyenként naponta átlagosan 1,50 dollárral, azaz körülbelül 450 forinttal kerül többe, mint a feldolgozott élelmiszereket és finomított gabonát tartalmazó étrend. Ez egy olyan átfogó, rengeteg statisztikai adatra építő kutatás volt, amelynek eredménye a legtöbb fejlett országra alkalmazható. 450 forint naponta talán nem tűnik soknak, de egy háromtagú család esetében ez már 1350 forint, és ha több gyerek van, ez az összeg még többre rúghat. A magyar vásárlónak egy hónapban három személyre 42 000 forint többletköltséggel jár. Az azóta eltelt években sajnos nyílt az olló. Brit kutatók megállapították, hogy egyre nagyobb az árkülönbség az egészséges és az egészségtelen ételek között. Ez a tendencia pedig világszerte jellemző. A koronavírus-járvány pedig sokakat jóval kedvezőtlenebb anyagi helyzetbe taszított, így kevésbe tudják megfizetni az egészséges, de drága élelmiszereket.

Vagy mégsem…?

Ám az éremnek van másik oldala is. Az egészségtelen táplálkozás gyakran mégis jóval többe kerül, mint az egészséges, gondoljunk csak a chipsre, az energiaitalokra, a szénsavas üdítőkre vagy a kakaós csigára, amelyet sok család rendszeresen vásárol. Egy liter kóla például 300 forintba kerül, egy csomag chips 3-500 forint, egy kakaós csiga 350-500 forintot kóstál. Ezek az ételek és italok teljesen feleslegesek, egészségtelenek és drágák. Ne add a gyerekednek, még ha néha egyszerű és gyors megoldásnak is tűnik!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége elkészítette a gyerekek számára az Okostányér® ajánlását, mely az egyes ételcsoportok megfelelő arányát mutatja az étkezéseken belül.

Címoldali kép: 123rf.com