Rovatok

A beteg gyermekeket már nem képes ellátni megfelelően az állami egészségügyi rendszer

A gyerek olyan rendszer, ami viszonylag gyakran meghibásodik. Folyton van egy kis betegség, ami a szülőnek is komoly megpróbáltatást okoz. Rémálom bejutni az állami egészségügyi ellátásba. Hosszú órákat kell várakozni étlen-szomjan egy beteg vagy sérült kisgyerekkel.

A koronavírus-járvány még inkább működésképtelenné tette a már amúgy is túlterhelt állami egészségügyi rendszert, amely sokszor már egyáltalán nem képes ellátni a feladatát. Ez az oka annak, hogy a magyarok jelenleg is az egészségügyi költségek 30 százalékát saját zsebből fizetik, ami az egész unióban a legmagasabb arány.

Ezzel gyakorlatilag fizetőssé tették az ellátásokat. Veszélyes átalakítást végeztek, hogy megszüntették a tb-járulék járulékjellegét, és átalakították azt egy adóvá. Veszélybe került a gyermekorvosi hálózat is. Praxisközösségbe kényszerítették a háziorvosokat, ahol sok esetben nincs gyermekorvos, mert nincs ki betöltse a pozíciót, miután egy idős doktor nyugdíjba megy vagy meghal. A gyerekek egészséges fejlődése szempontjából hátrányos, ha nem gyerekorvoshoz tartoznak: a felnőttorvos ugyanis nem veszi észre azokat a jeleket, amelyek alapján időben el lehetne juttatni a megfelelő helyre a gyereket. Nem véletlenül van külön szakvizsga a gyermekorvosoknak.

A hosszú várakozás és az orvoshiány miatt a szülők kénytelenek magánorvoshoz fordulni gyermekükkel. De megteheti ezt mindenki? Még a legszegényebbek is inkább összekuporgatják rá a pénzt, mert nem szeretnének hosszú hónapokig ellátatlanok maradni. Az igény a privát ellátásra olyan jelentős, hogy árrobbanást idézett elő. A néhány éve még 15 ezer forint körüli járóbeteg vizitdíj mára sok helyen 25-30 ezer forintra emelkedett a magánellátásban.

Legnagyobb kincsünk a gyermek: a szülőnek jobban fáj szenvedni látni a gyerekét, mintha ő maga szenvedne. Éppen ezért volt nagyon megrázó az az eset, amikor egy síró kisgyereket a sötét folyosón várakoztattak, majd ellátás nélkül hazaküldték, pedig eltört a combcsontja, nagy fájdalmai voltak. Magyarország nem gazdag ország, de talán 2022-ben elvárható, hogy ilyesmi ne történjen, amikor egy bérminimumot kereső ember is évente majdnem 500 ezer forintot fizet be a társadalombiztosításba.

Címoldali kép: 123rf.com