Rovatok

5 dolog, amit soha ne tisztíts ecettel

Az ecetet a házi tisztítószerek királya, rendkívül sok mindenre használható, de nem árt óvatosan bánni vele. Attól, hogy a fürdőben csodát művel, még nem jó mindenre. Vannak olyan felületek és háztartási gépek, melyeknek kifejezetten árt, megrövidül az élettartamuk, de az is lehet, hogy azonnal tönkremennek. Mutatjuk, hol okozhat bajt.

Kőből készült munkalapok

A sav és a kő – mint például a márvány, a gránit és a szappankő – nem viselik el az ecetet. A sav megmarja a szép felületet, eltűnik tőle a konyhapult fénye. Ha ezekre a felületekre bármilyen savas folyadék kerül, azt azonnal le kell törölni.

Vasaló, kávéfőző

Sokszor futottunk már bele olyan tippekbe, amelyekben a vasaló és az automata kávéfőző vízkőtelenítésére az ecetet ajánlják. Ez viszont téves információ. A kávéfőzőkhöz speciális tisztítótablettára vagy folyadékra van szükség, a vasalónál pedig a fűtőelem épségét tesszük kockára, ha ecettel vízkőtlenítjük. A háztartási gépek használati utasítását mindenképpen el kell olvasni, hogy mit ajánlanak tisztításra.

Fapadló és fából készült bútorok

Ha a fapadlót és a fából készült bútorokat ecettel tisztítjuk, csúnya, fénytelen lesz a felületük. Érdemes kifejezetten fához ajánlott tisztítószereket vásárolni, hogy minden szép maradjon.

Képernyők

A képernyő nem ablak! Míg utóbbival csodát művel az ecet, a képernyőket kivégzi, főleg az érintőképernyőre veszélyes. A telefont, tabletet, laptopot inkább enyhén szappanos vízzel tisztítsuk meg.

Ha széttört a tojás

Ha leesett a tojás ,vagy kifolyt a pultra, ne ecetes ruhával vagy papírtörlővel töröljük le! A tojássárgája reakcióba lép a savval, és sokkal nehezebb lesz feltakarítani.

Címoldali kép: 123rf.com