Rovatok

5 gyógytea, ami csökkenti a szorongást

Két éve folyamatosan szorongunk valami miatt. Ránk telepedett a koronavírus, talán még most sem látjuk a végét, a brutális áremelkedések miatt sokan kerülnek nehéz helyzetbe, és most itt az orosz-ukrán háború, aminek a kimenetelét sejteni sem lehet. Utánanéztünk, hogyan tudjuk természetes módon oldani a gombócot a torkunkban, a szorítást a gyomrunkban. A stresszoldó teák rendszeresen fogyasztva tartós megoldást nyújthatnak.

Egy csésze tea nem csak a benne lévő természetes hatóanyagok miatt segíthet sokat. Elkészítése és elfogyasztása rituálé, ami lelassít, befelé figyelésre késztet legalább pár percre. A következő gyógyteákat ugyanúgy kell elkészíteni: körülbelül egy teákanálnyi teafüvet tegyünk a teadióba, majd forrázzuk le, és hagyjuk állni 5 percig.

Citromfű

A citromfű tea rendszeres fogyasztása csökkenti a stresszt, a szorongást. Hatásos álmatlanság esetén is, erősíti az idegrendszert, frontérzékenység esetén is enyhíti a tüneteket. Nem csak tea formájában fogyasztható, a citromfű illóolaj is nagyon kedvező hatással bír, ha aromalámpába, vagy egy kád forró vízbe csepegtetjük.

Levendula

A levendula az egyik legismertebb nyugtató hatású gyógynövény. A levendulavirág tea oldja a szorongást, enyhíti a fejfájást, ráadásul a betegségektől is megvéd. Kíméletes hatása miatt gyerekeknél is alkalmazható.

Hársfavirág

A hársfavirág tea támogatja az idegrendszert, oldja a feszültséget és segít az elalvásban. Pánikrohamok esetén is bevethető, a stressz miatt kialakuló erős szívdobogást is enyhíti. Emelett pedig kimondottan finom is.

Macskagyökér vagy valeriána

A macskagyökér kiválóan nyugtat, de közben nem szedál le, az aktivitás megmarad. Remek hatással van az idegesség eredetű szív-, és érrendszeri zavarokra is, szorongás, félelem és idegi kimerültség esetén is hatásos. A tea erősségével vigyázzunk, gyenge főzetet készítsünk először, nagy mennyiségben ugyanis fejfájást okozhat. Kúraszerűen alkalmazzuk, maximum hat hét, utána következzen pár hét szünet.

Édesgyökér

Az édesgyökérrel kapcsolatban leginkább az immunerősítő tulajdságát emelik ki, azt kevesen tudják, hogy csökenti a stresszhormon szintjét a szervezetben. Vigyázni kell vele, mert emeli a vérnyomást, és kismamák sem fogyaszthatják.