Rovatok

Itt a magvetés ideje! – 3 koktélparadicsom fajta, amit balkonon is nevelhetsz

Hamarosan itt a palántázás ideje. Az öregek szerint nincs ideálisabb időpont a magvetésre, mint március közepe. A mostani szomorú helyzetben azonban, amikor mindenkit a szomszédban dúló háború nyomaszt, előrehozhatjuk a dolgot. Legyen mit várni, legyen mit figyelni, egy kis örömöt hozhat, ha a szemünk előtt szökken szárba az élet.

Aki most sajnálkozva gondol arra, hogy nincsen kertje, az is olvasson tovább, mert három balkonon is nevelhető koktélparadicsom fajtát ajánlunk. Az ültetéshez a gyerekeket is segítségül hívhatjuk, nagyon élvezik az egész folyamatot. A növény fejlődését érdeklődéssel figyelik, nyáron pedig maguk szüretelhetik a termést.

Amire szükséged lesz:
– paradicsom magok
– jó minőségű palántaföld
– üres tejfölös vagy joghurtos pohár
– virágpermetező

A magvetéshez őrizzük meg a kis tejfölös vagy joghurtos poharakat, egybe két magot is ültethetünk. Ezeket töltsük meg háromnegyedig földdel, tegyük bele a magokat, és szórjunk még rá egy vékony rétegben földet. Egyengessük el óvatosan, és nedvesítsük át a földet virágpermetező segítségével. A locsolókanna nem jó ebben az esetben, mert kimossa az apró magokat.

A csírázáshoz pont ideális a hőmérséklet egy lakásban, a pohárkáknak a napfényes ablakban tökéletes helyük van. (A gyorsabb csírázás érdekében a kis cserepekre zacskót, így egy mini üvegházat hozunk létre.) Amikor a palánták már elég erősek, és nem jönnek a fagyok, akkor átültethetjük őket egy körülbelül 10 literes cserépbe/vödörbe, és mehetnek a teraszra. Itt fontos megállni egy percre. Csak olyan teraszon vagy erkélyen tudunk paradicsomot nevelni, ahol elegendő a napfény. Félárnyékos vagy árnyékos helyen a növények csak megnyúlnak, termés pedig alig lesz rajtuk.

A kertészeti áruházakban már rengeteg féle magot vásárolhatunk, szinte elveszik az ember a kínálatban, ezért most mutatunk három fajtát, amit érdemes teraszon is nevelni.

Vilma

A Vilma korai érésű, szabadföldben, balkonon és lakásablakban is nevelhető determinált paradicsom fajta. A tövek nem nőnek nagyra, bogyói 15-20 grammosak. Termései egyszerre érnek, körülbelül egy hónap alatt, ha tovább szeretnénk paradicsomot enni, akkor válasszunk mellé egy folyton növő fajtát. Kacsolni (hónaljhajtások letördelése) nem kell, az visszafogná a növekedésben.

Tomatoberry F1

Folytonnövő, karózást igénylő fajta, 1,5-2 méteresre is megnőhet. A bogyóknak eperhez hasonló alakjuk van, és rendkívül édesek. A Tomatoberry bírja az erős napot, ha jó helye van, egész októberig terem. Kacsolni kell, ha nem tesszük, elburjánzik a növény, és kevesebb lesz a termés is.

Sungold

A Sungold is nagyon édes, korai növekedésű fajta, bogyói narancssárgák. Folytonnövő, karózást és kacsolást igényel. Egész nyáron, kora őszig terem.