Rovatok

Művészek a békéért – Gyönyörű, mégis szívszorító alkotások a háborúról

Rendkívül nyomasztó időket élünk. A koronavírus után most itt az orosz-ukrán háború, amit az egész világ lélegzetvisszafojtva figyel. Az összefogás Európában példátlan, az erőszak és a vérontás ellen ismert emberek, cégek, üzletemberek és civilek is kiállnak. A művészeket is megihlette a háborús helyzet, alkotásaikkal az összefogás erejére, a szeretet fontosságára hívják fel a figyelmet. Megmutatjuk azokat, amik nekünk a legjobban tetszenek.

Ez grafika Párizs 13. kerületében látható, egy Seth nevű utcai művész festette, így tiszteleg az ukránok bátorsága előtt. Vibráló színek, erős üzenet.

Seth, a francia művész 2014-ben, a Majdan-forrdalom után egy ukrán művésszel festette Kijev belvárosában ezt a freskót, hogy megünnepljék az ország új jövőjét.

Az napraforgó Ukrajna nemzeti jelképe, csakúgy, mint a csalogány, a kis madár, amely erőteljes és gyönyörű daláról ismert. A medve Oroszországot jelképezi.

“Kérlek, ne maradj csendben, minden szó és minden cselekedet számít. Tegyél meg mindent, amit csak tudsz, mielőtt túl késő lenne” – írta a kép készítője az Instagramon.

Charlie Mackesy alkotásán egy kislány áll szemben Putyinnal, és azt mondja neki: “Erősebb és bátrabb dolog szeretni.”

Olena Kvitka ukrán illusztrátor sírva imádkozó gyerekekről készült rajzától megszakad a szív.

Apfelhase német illusztrátor egy srága-kék békegalambot rajzolt a béke reményében.

Soós Nóra – Béke