Rovatok

Űzd ki a szörnyet az ágy alól! – Így segíthetsz, ha rosszat álmodik a gyerek

Az alvászavarok mostanában sokkal gyakoribbak, mint korábban – tanulmányok alátámasztották, hogy a világjárvány alatt megnövekedett azon gyermekek száma, akik rémálmokkal és éjszakai félelmekkel küzdenek. Ennek oka valószínűleg a fokozott stressz és a megváltozott körülmények. A mostani események még tovább fokozhatják a kicsik szorongását, jó ha van pár tipp a tarsolyunkban, hogy sikeresen támogathassuk őket.

Az ilyen típusú éjszakai félelmek gyakran teljesen irracionálisnak tűnnek a felnőtteknek, ezért könnyen idegessé válhatunk, amikor a gyermekünk nem alszik éjszaka. De ahhoz, hogy átsegíthessük őket ezeken a félelmeken, fontos észben tartani, hogy a szörnyek, a rémálmok vagy az ijesztő gondolatok számukra nagyon is valóságosak. Támogassuk 100 százalékosan őket, harcoljunk együtt a démonokkal, hogy végül mindenki többet aludjon. Íme, néhány trükk, amelyek segíthetnek az új szörny-üldöző szerepedben!

Légy nyugodt és együttérző!

A gyerekeknek leginkább arra van szükségük, hogy biztonságban és szeretve érezzék magukat, ezért amikor gyermeked a szörnyek, vagy épp a rémálmok miatt sír, öleld meg, bújjatok össze és nyugtasd meg ilyen mondatokkal:

  • „Biztonságban vagy!”
  • „Itt vagyok veled!”

Egyszerűbb lenne annyival elintézni a félelmeit, hogy szörnyek nem léteznek, ennél azonban sokkal fontosabb, hogy meghallgasd a félelmeit, bármilyen együgyűnek is tűnnek. Erősítsd meg az érzéseit a következőkkel:

  • „Úgy tűnik, ez ijesztő volt számodra!”
  • „Most már értem, miért ébredtél sírva.”

Tudasd gyermekeddel, hogy mellette állsz, és segítesz neki. Amellett, hogy megerősíted benne, hogy biztonságban van, mondhatod neki, hogy:

  • „Ki fogunk találni valamit, hogy együtt leküzdjük ezeket a rossz álmokat/ijesztő gondolatokat/szörnyeket. Holnap kiötlünk valami megoldást.”

Ötleteljetek együtt!

Ha a gyermeked ragaszkodik ahhoz, hogy a szörnyek valódiak, akkor segíts neki varázslattal. Légy kreatív!

Néhány példa a kezdéshez:

  • Ragassz fel egy nagy posztert kedvenc karakterével vagy egy képpel, amely segít, hogy biztonságban és védve érezze magát.
  • Mutass be egy új, különleges képességekkel rendelkező plüssállatot.
  • Készítsetek figyelmeztető táblát vagy csapdát, ragasszatok szalagot a padlóra, amelyet kifejezetten a szörnyek elijesztésére terveztek.
  • Döntsétek el, melyik illat (például levendula vagy kókusz) tartja távol a rémet, és minden este használjatok ilyen illatú fogkrémet, szappant, krémet vagy sampont. A levendulából egy cseppet a párna csücskére is csepegtethettek, vagy a kedvenc plüss egy pontjára.
  • Tegyetek néhány speciális összetevőt egy üveg vízbe (pl.: só, tűlevél vagy gyógynövények), ezekből készítsetek védőpermetet, amelyet lefekvés előtt kifújtok az ajtóban.