Rovatok

Nézzetek szembe a félelmekkel! – Így előzheted meg, hogy rosszat álmondjon a gyerek

Korábban már foglalkoztunk azzal, mit kell tenned akkor, ha a gyermeked rosszat álmodik, milyen mondatokkal, trükkökkel nyugtathatod meg, ha felriad. Most pedig abban segítünk, mit tehettek azért, hogy a rémálmok teljesen elkerüljék a kicsit, és annak a bizonyos szörnynek eszébe se jusson kidugni az orrát az ágy alól.

Az alvászavarok mostanában sokkal gyakoribbak a gyerekeknél, mint korábban – tanulmányok alátámasztották, hogy a világjárvány alatt megnövekedett azon gyermekek száma, akik rémálmokkal és éjszakai félelmekkel küzdenek. Ezért is fontos, megfelelően készüljünk fel a lefekvésre, és beszélgessünk azokról a dolgokról, amik miatt aggódhatnak.

A lefekvés előtti időszak mindig legyen nyugodt!

  • Bizonyosodj meg róla, hogy gyermeked nem marad fent sokáig. Jelölj ki egy lefekvési időpontot és tartsd magad ahhoz, hogy az életkoruknak megfelelően elegendő időt aludjanak.
  • Egy órával lefekvés előtt kapcsoljatok ki minden elektronikai eszközt, és olvassatok könyvet, színezzetek, vegyetek elő egy társasjátékot, vagy kísérd el fürdeni.
  • Folyamatosan kísérd figyelemmel, hogy mit néz telefonon, tableten, találkozhat-e itt valami ijesztővel. A felügyelet nélküli képernyőidő, a nem életkoruknak megfelelő műsorok nézése, vagy akár olyan dolgok, mint a nem kívánt YouTube-hirdetések rossz álmokat vagy ijesztő gondolatokat okozhatnak.

Beszélj arról, hogy mi okozza a rémálmokat!

Magyarázd el a gyermekednek, hogy az álmok a képzeletében vannak, és nem valósak, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek ijesztőek. Az agy újra játssza és összekeveri a nap során látott képeket és érzéseket, így a rossz álmok azt is jelenthetik, hogy valami miatt aggódunk vagy nyugtalanok vagyunk. Éppen ezért, ha napközben és lefekvés előtt beszélgetsz vele, olvasol neki, boldog és nyugodt dolgokkal foglalkoztok, akkor kellemesebb álmai lesznek.

Este érdemesebb a nehezebb témákat már kerülni: ne ilyenkor beszélgessetek egy esedékes védőnői vizsgálatról, nagyobb korban iskolai dolgozatról. Egy-egy terheltebb időszakban, mint amilyen a mostani is, érdemes a mesék közül is a legbarátságosabbakat választani lefekvés előtt.

Az álmok és a rémálmok azonban hasznosak lehetnek, mert ezek segítségével az ember agya ijesztő vagy lehetetlen dolgokat próbálhat ki – anélkül, hogy ezeket a való életben kellene megtennie! Az idősebb gyerekek talán már szeretnek jobban elmélyülni az álmok és az alvás tudományos hátterében. Együtt megismerkedhettek olyan lenyűgöző témákkal, mint a REM-alvás, a tudatos álmodás, vagy hogy mit csinál valójában az agy alvás közben.

Nézzetek szembe a félelmekkel játék közben!

Ha azt mondjuk a gyereknek, hogy ne gondoljon ijesztő dologra, az nem működik, sőt, ellenkező hatást válthat ki. Bátorítsd, hogy rajzoljon képeket a számára félelmetes dologról, írjon új befejezést a rémálmának, vagy játssza el a rémisztő történetet. A kreativitás segíthet az érzéseit kifejezni, valamint új megoldásokat találni a rossz álmok leküzdésére. Ugyanez vonatkozik a valós félelmekre és aggodalmakra is. Ha valami felkavarót hallunk a hírekben vagy változás állt be a családi/iskolai életben, amelyek éjszakai szorongást és rossz álmokat okozhatnak, akkor ezt játékidőben és kreatív elfoglaltságok közben oldhatjuk.

Petíció a családi pótlék növeléséért
A családi pótlék összege 12 éve nem változott. Eközben az árak óriási mértékben nőttek, az élet a duplájára drágult.
Éppen ezért a Hóvége.hu weboldal petíciót indított a családi pótlék növelése érdekében.
A petíció célja, hogy a családi pótlékot emeljék meg a duplájára.
A családi pótlék összege 12 éve nem változott. Mindeközben az árak óriási mértékben nőttek, az élet a duplájára drágult. Egyre több család él szegénységben. A fizetés túl kevés, a támogatásokat a tehetősebb családok kapják.
Ha egyetértesz a petíció céljával, csatlakozz te is, és az alábbi linkre kattintva írd alá a petíciót!